Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum să economisești energie și să ai grijă de mediul înconjurător cu ajutorul panourilor solare

Cum să economisești energie și să ai grijă de mediul înconjurător cu ajutorul panourilor solare

Se încarcă...
3568 vizualizări

Sistemul de încălzire este un element vital al casei tale, însă adesea este și cel care implică o documentare temeinică înainte de achiziționare. În plus, când vine vorba despre sisteme mai puțin convenționale, precum panourile solare, este nevoie să cunoști câteva lucruri utile, care să te ghideze în momentul în care ai decis că îți dorești să faci o astfel de investiție.

Cum funcționează panourile solare?

Energia captată de la soare prin intermediul panourilor solare este înmagazinată în celulele din care sunt alcătuite sau utilizată instantaneu. Atâta timp cât panoul este expus la soare, el reprezintă o sursă constantă de energie, dar poate genera electricitate chiar și atunci când cerul este înnorat.

Diferența va consta în cantitatea de energie produsă, care este mult mai mare în cazul unor zile foarte călduroase. De altfel, este bine să știi că materialele din care este realizat panoul solar sunt semiconductoare și pot avea o durată de viață de până la 20 de ani, în funcție de randamentul garantat de fiecare producător în parte.


Există mai multe tipuri de celule solare care te pot ajuta să te orientezi în alegerea panourilor potrivite pentru casa ta, conform gradului de eficientă:
• Monocristaline (grad de eficientă între 15-18%)
• Policristaline (13-15%)
• Amorfe (5-8%)
• CIS, CdTe, CIGS (6-9%)


8 lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre panourile solare


De cele mai multe ori, chiar dacă ești bine informat cu privire la acest subiect, alegerea panourilor solare nu este deloc simplă, având în vedere că acestea reprezintă o investiție pe termen lung și trebuie alese cu grijă, în funcție de specificul construcției, buget și fezabilitate. Ce ar trebui să știi despre ele.



 

 

1. Există 2 tipuri de panouri solare: presurizate și nepresurizate


Panourile solare nepresurizate reprezintă varianta cea mai populară în rândul celor care optează pentru un astfel de sistem de încălzire. În componentă lor intră și alte elemente precum suporții metalici, tuburile vidate, rezervorul nepresurizat și vasul flotor.
 
Utilizate pentru încălzirea apei menajere, acestea nu consumă niciun alt tip de energie pe durata funcționarii, apă fiind obținută prin absorbția termică a radiației solare, fără intervenția energiei electrice. Ceea ce trebuie să știi este că amortizarea investiției se realizează în maximum 2 ani, panourile de acest tip funcționând numai pe perioada verii, când sunt înregistrate temperaturi pozitive.

 

Avantajele principale în cazul unor astfel de panouri sunt prețul redus, montarea rapidă și siguranță pe care o conferă.


Panourile solare presurizate sunt asemănătoare că aspect cu cele menționate anterior, însă se disting de acestea prin câteva aspecte relevante.

În primul rând, fie că te orientezi către panouri cu rezervor încorporat sau cu boiler în locuința, prețul pe care ar trebui să îl ai în vedere la achiziție este cu până la 40% mai mare, fiind necesar și un consum de energie electrică datorat controller-ului electronic atașat.

Din această cauza, există și o serie de inconveniente care pot apărea în timp, iar amortizarea se realizează mult mai lent. Punctul forțe constă, însă, în faptul că panourile presurizate funcționează tot anul și dau randament foarte ridicat în încălzire.


 

2. Instalarea panourilor se face cu montatori autorizați


Montarea panourilor solare reprezintă un proces destul de complex, care trebuie realizat de persoane de specialitate. Există cazuri în care garanția acordată de distribuitor este condiționată și de trimiterea unui instalator specializat, care să efectueze lucrarea în mod corespunzător.
 
În orice caz, este important să te asiguri că ai ales o echipa potrivită, care să știe cum să coordoneze instalarea pentru că sistemul tău de încălzire să funcționeze la parametri optimi.

 

3. Poziția panourilor influențează randamentul acestora


De regulă, panourile solare se montează pe acoperișul casei, ținând cont de faptul că sursa de lumină este mai apropiată în acest mod, iar randamentul crește semnificativ.
 
Cu ajutorul unor suporți metalici, panourile solare se fixează pe materialul cu care este acoperită casa. De asemenea, este de preferat să instalezi și o fereastră de mansardă, care sa iti faciliteze accesul pe acoperiș ori de cate ori ai nevoie.

 

Mai există și posibilitatea de a monta panourile solare pe teren, datorită faptului ca sunt detașabile și se pot repoziționa în diverse locuri.

 

 

4. Este nevoie de lucrări periodice de mentenanță


După ce investiția majoră a fost realizată, sunt necesare intervenții periodice în vederea întreținerii panourilor solare și a întregului sistem aferent.

 

În acest sens, este recomandată curățarea de praf a panourilor, verificarea calității și cantității antigelului solar, precum și golirea pe timpul iernii în cazul celor de tip nepresurizat sau înlocuirea anodului de magneziu și a supapei de presiune, în ceea ce privește panourile presurizate.


 

 

5. Instalarea panourilor solare înseamnă costuri reduse la facturi


Funcționând pe baza energiei solare, panourile nu utilizează, în general, energie electrică, ceea ce duce în timp la scăderi considerabile la plata facturilor.

 

Astfel, vei investi mai mult în faza inițială, la achiziția întregului sistem, însă costurile ulterioare pentru întreținere și menținere vor fi cu mult mai mici (până la 65%) decât în cazul unui sistem de încălzire convențional.

 

6. Panourile solare, parteneri ai naturii nepoluate


Energia solară se remarcă prin proprietatea de a fi regenerabilă, ceea ce înseamnă că nu vei putea afecta în vreun fel resursele planetei. Panourile solare sunt renumite pentru faptul că nu consumă combustibil, nu poluează aerul, reduc arderea cărbunelui în centralele termice, reduc consumul de energie nucleară și contribuie la combaterea încălzirii globale.

 

Pe lângă acest lucru, prin instalarea panourilor solare poți dispune de energie electrică oriunde te-ai află, în prezența soarelui care generează în mod constant lumina necesară.


 

7. O soluție de viitor, în pas cu evoluția tehnologică


Deși panourile solare nu au intrat pe piață relativ recent, utilizarea lor actuală reprezintă dovadă unei tranziții de la sistemele clasice de obținere a energiei electrice la un tip inedit, ce pare să ia amploare din ce în ce mai mult, odată cu evoluția tehnologică.
 
Nouă societate impune o serie de schimbări ce se regăsesc și în modul în care obținem și utlizam energia electrică astăzi. Prin intermediul panourilor solare, poți contribui la dezvoltarea de noi tehnologii energetice, fără a acționa în mod distructiv asupra resurselor naturale.

 

 

8. Un sistem de încălzire ce garantează independența când vine vorba de electricitate


În cazul sistemelor convenționale, energia electrică provine de la un furnizor de care depinde întregul proces. Când dispui de panouri solare, însă, nu vei mai avea această grijă, deoarece devii independent din punct de vedere al consumului de energie electrică și nici nu ești influențat direct de eventualele creșteri ale prețurilor.

 

Practic, ai ocazia să produci energie electrică la standarde înalte, prin intermediul luminii de la soare care este gratuită, inepuizabilă și ecologică.


Alege panourile electrice potrivite casei tale
Dacă ai decis că această este soluția optimă pentru casă ta, asigura-te că ai urmat toate etapele premergătoare și bucură-te de un sistem de încălzire inovativ!

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360