Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Tehnici de depozitare corectă a vinului. Cât de importante sunt temperatura și umiditatea

Tehnici de depozitare corectă a vinului. Cât de importante sunt temperatura și umiditatea

Se încarcă...
2658 vizualizări
Posted in: Bucătărie

Un vin devine mai bun odată cu vârsta numai dacă este păstrat în condiții optime. Acestea includ temperatura, umiditatea și lumina potrivite. În măturarea vinului trebuie să ai în vedere însă și elemente precum recipientul în care băutura este păstrată, dopurile pe care le folosești sau înclinarea sticlelor și evitarea vibrațiilor. În acest articol vei învața care sunt pașii pe trebuie să-i urmezi pentru a pune la păstrat în mod corect vinul.

Depozitarea vinului pentru maturare sau învechire

Vinul este o băutură cu o vechime de aproape 7.000 de ani. Care este însă cel mai important lucru, transmis din generație în generație, pe care l-au învățat producătorii de vin în cele șapte milenii de istorie? Această băutură nobilă trebuie răsfățată. În caz contrar, își va pierde rapid din calități.

Astfel, spațiul și condițiile în care este depozitat vinul trebuie controlate. Vorbim aici despre elemente precum alegerea recipientelor, ventilația optimă sau rolul luminii artificiale.

Recipientele potrivite pentru depozitarea vinului

De preferat, vinul ar trebui depozitat în butoaie de lemn, damigene din sticlă.

Butoaiele de lemn

Confecționate din lemn de stejar, sunt folosite și pentru fermentarea, și pentru maturarea vinului. Pot să elibereze în băutură diverse arome, precum vanilie, migdală, cacao sau cafea;

Damigeana de vin

Ușor de curățat, damigenele de vin sunt perfecte pentru depozitarea vinului, mai ales că nu prezintă niciun risc de formare a bacteriilor;

Sticla de vin

Cel mai des folosite recipiente de depozitare. Se aleg în funcție de calitatea vinului care urmează să fie îmbuteliat și de tipul acestuia.

Temperatura potrivită pentru depozitarea vinului

Ca regulă generală, temperaturile ridicate nu sunt prietenele vinului. Astfel, dacă termometrul din spațiul de depozitare sare de 21 de grade Celsius, vinul tău își va pierde din savoare. Specialiștii spun că temperatura corectă de depozitare a vinului este cuprinsă între 7 și 18 grade. Ideal, însă, nu ar trebui să depășească 12-13 grade.

Și o temperatuă mică poate afecta calitatea băuturii. Dopul se usucă, dacă termometrele arată mai puțîn de 7 grade, lăsând aerul să pătrundă în sticlă.

Menținerea unei temperaturi stabile în spațiul de depozitare a vinului

Fluctuațiile de temperatură, care contracta și dilata dopul, afectează băutura. La fel și temperaturile de îngheț, care vor „fura“ din savoarea vinului. În plus, la aceste temperaturi sticla se poate sparge, pentru că lichidul crește în volum atunci când îngheață. Așadar, menținerea unei temperaturi optime și constante este o regulă esențială în depozitarea corectă a vinului.

Umiditatea potrivită pentru depozitarea vinului

Ideal, vinul se păstrează la un nivel de umiditate de 70%, însă specialiștii spun că o umiditate cuprinsă între 50 și 80% nu va afecta în mod negativ calitatea băuturii. Problema umidității din cameră de depozitare poate fi rezolvată cu un umidificator sau cu un dezumidificator, în funcție de necesități.

Protejarea vinului de lumina naturală pe durata depozitării

Razele UV afectează calitatea vinului. Iar viticultorii cu experiență cunosc acest lucru și folosesc sticle colorate, pentru a rezolva această problemă. Vinurile albe și cele rose sunt mai sensibile decât cele roșii la lumina naturală.

Modul de iluminare recomandat pentru spațiul de depozitare a vinului

Pentru iluminatul spațiului de depozitare poți folosi însă becuri incandescente, care sunt mai sigure pentru vin decât cele fluorescente.

Poziția corectă a sticlelor pentru depozitarea vinului

Buteliile de vin se așază pe rafturi la orizontală. În acest fel, băutura va fi în contact permanent cu dopul. În caz contrar, riști că dopul să se usuce și să lase aerul să pătrundă, afectând calitatea vinului.

Dopurile potrivite pentru sticlele de vin

Dopurile potrivite pentru sticlele de vin sunt cele din plută. Acestea se aleg în funcție de dimensiuni și calitatea acestora și asigură microoxigenarea băuturii.

Protejarea vinului de vibrații în timpul depozitării

Potrivit unor teorii, reacțiile chimice provocate de vibrații pot afecta vinul pe termen lung. Însă nu există dovezi concrete care să confirme această teorie. Cu siguranță, însă, niște vibrații puternice pot să miște sedimentele depuse pe fundul sticlelor, afectând gustul și textura băuturii.

Ventilarea spațiului în care se depozitează vinul

Ventilația naturală este esențială în maturarea vinului, pentru că va preveni apariția mirosurilor neplăcute și a mucegaiului. Tocmai de aceea, cramele, dar și vitrinele de depozitare a vinului au sisteme de ventilație integrate.

Registrul vinotecii, important pentru o vinoteca profesionistă

În cazul vinotecilor, care pot depozita mii de sticle de vin, un registru care să țină evidența acestora și evoluția lor în timp este absolut necesar. Aici sunt trecute elemente precum denumirea vinului, podgoria din care provine sau soiul acestuia. În plus, se va trece și anul de recoltă, anul introducerii în pivniță, tăria, aciditatea și concentrația de zahăr. Niciun registru nu este complet fără să includă și locul exact din cramă unde poate fi găsită o anumită sticlă de vin.

Depozitarea vinului înainte de vânzare sau de servire

În funcție de cât spațiu ai la dispoziție sau de calitatea vinului pe care vrei să-l învechești, există mai multe soluții de depozitare, de la frigidere profesionale, la minicrame pentru vin.

Frigiderul pentru vin

Un astfel de frigider poate depozita câteva zeci de sticle de vin, marele lui avantaj fiind faptul că îi poți seta simplu temperatura optimă pentru păstrarea băuturii. Este de preferat în locul frigiderului clasic, unde calitatea vinului poate fi afectată de lumină.

Vitrinele pentru vin

Vitrinele de vin permit nu numai controlul temperaturii la care este depozitat vinul, dar și a umidității. În plus, au o capacitate mai mare de stocare și sunt dotate cu filtre speciale de cărbune activ care absorb mirosurile neplăcute.

Debarale sau minicrame pentru vin

Este de preferat să depozitezi vinul în spații special amenajate pentru acest lucru. Pasionații își construiesc de obicei minicrame, în beciurile caselor. Dacă locuiești însă la apartament, poți crea un spațiu de depozitare chiar în debara, unde poți instala rafturi speciale, care să păstreze buteliile de vin la orizontală. Acestea trebuie însă aerisite frecvent, pentru o ventilație optimă și pentru a feri băutură de mucegai.

Perioada de maturare a vinului

Timpul de maturare a vinului diferă în funcție de soiul acestuia. Cel alb se maturizează de regulă mai repede, și poate fi învechit pe o perioada de 4 până la 18 ani. Cel roșu, în schimb, poate fi păstrat între 8 și 20 de ani înainte de consum. Măturarea trebuie verificată constant în tot acest timp. Acest lucru se poate face prin analizarea sticlelor și prin degustări frecvente.

Depozitarea vinului este o adevărată artă. Tocmai de aceea, păstrează acest ghid la îndemână, pentru a-l putea consulta de fiecare dată când ai nevoie.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360