Foarte utilă într-o gospodărie, afumatoarea te ajută să dai un gust special cărnii și brânzeturilor. O poți construi chiar tu, dacă urmezi sfaturile noastre.
Afumarea alimentelor este o tradiție în țara noastră și nu numai. Se afumă specialități din carne, dar și multe tipuri de brânzeturi. Cu toții am gustat măcar o dată diverse alimente afumate și puține sunt persoanele care nu apreciază aroma specifică pe care o dă afumarea cărnii.
Tot mai multe persoane preferă să se ocupe singure de afumarea cărnii, pentru a obține produse mai sănătoase, naturale. Dacă spațiul din curte îți permite să construiești o afumatoare, primul pas este deja parcurs, iar în ceea ce privește construcția, te vom ajuta noi cu sfaturi.
Beneficiile afumării unor produse din carne și lapte
Afumarea este utilizată nu doar pentru a conferi aroma aceea deosebită de fum cărnii, ci este și un procedeu utilizat pentru conservarea cărnii încă de pe vremea străbunicilor noștri, care nu aveau frigidere performante. Prin afumare, carnea se gătește și sunt inhibate bacteriile care duc la alterarea ei.
Așadar, prin afumare obținem un produs mai gustos, mai arătos, dar și mai puțin expus la alterare. Dincolo de beneficiile afumării în sine, mai importantă este afumarea acasă, deoarece în multe dintre mezelurile din comerț se adaugă chiar „aroma de fum”, un produs sintetic.
Alimente ce pot fi preparate în afumătoare
Printre alimentele care se afumă în mod tradițional se numără majoritatea mezelurilor - cârnați, salam, pastramă, mușchi, kaizer, jambon etc. Se afumă și carnea de pește - păstrăv, macrou, scrumbie, somon, crap și orice tip de pește, în general.
Nu doar carnea poate fi afumată, ci și unele brânzeturi așa cum sunt cașcavalul sau cașul. Aroma finală a produsului depinde și de lemnul folosit, de metoda de afumare utilizată, dar și de timpul de afumare.
Afumarea la rece a alimentelor
Afumarea la rece se face la temperaturi cuprinse între 8 și 24 de grade Celsius. Ea implică amplasarea cărnii suficient de departe de sursa de fum încât la nivelul cărnii temperatura să fie de maximum 24 de grade. Acest procedeu de afumare are de obicei loc în mai multe etape (între 3 și 5) de câte 12 ore fiecare și întrerupte de aerisiri. Orice aliment poate fi afumat prin această metodă.
Afumarea la cald a alimentelor
Cum spune însuși numele ei, afumarea la cald se face la temperaturi crescute. Mai exact la circa 60 de grade Celsius. Pentru afumarea la cald a alimentelor procesul trebuie să dureze 24 de ore. Desigur, asta înseamnă că sursa de căldură trebuie întreținută în toate aceste ore.
Construirea unei afumatori nu este neapărat un procedeu complicat sau constisitor. Complexitatea lucrării depinde foarte mult de rezultatele pe care ți le dorești, cât și de cât de mare îți dorești să fie afumatoarea. Multe persoane preferă să includă afumatoarea în grătarul sau cuptorul de grădină, însă ea poate fi construită și separat, fără prea mare efort.
În cazul în care te interesează o afumătoare profesională, trebuie să știi că ele pot fi achiziționate din magazinele de profil și permit o afumare în cantități mai mari de produse și o afumare controlată (timp și uniformitate).
Tipuri de afumători
Poți realiza o afumătoare din lemn sau cărămizi cu focar în interior pentru afumare la cald sau poți face o afumătoare în pământ în două gropi separate de un șanț de trecere al fumului, pentru afumare la rece. Se poate face o afumătoare chiar și dintr-un butoi sau o găleată de tablă - forme rudimentare, dar care pot fi foarte eficiente.
• Afumători din cărămidă - Sunt rezistente, dar implică și costuri mai mari și un proces de construcție mai greoi.
• Afumători din lemn - Simplu de construit, ele pot fi făcute fie din scânduri, fie din plăci de OSB.
• Afumători îngropate în pământ - Sunt foarte simplu de amenajat și au costuri infime, aproape inexistente.
• Mini-afumători din metal - Sunt mici, metalice și le poți cumpără gata de folosit.
• Afumători profesioniste - Sunt afumătorile folosite de producătorii de mezeluri, de dimensiuni mai mari și cu diverse funcții pentru diferite tipuri de alimente.
Construirea unei afumători la suprafață
Construirea unei afumători este destul de simplă. E o lucrare de care se poate ocupa aproape orice persoană îndemânatică. Pașii, în mare, sunt următorii, indiferent de tipul de material folosit (cărămidă sau lemn)
• Construirea pereților laterali și a ușii de acces - Această etapă implică zidirea pereților, dacă este vorba despre o afumătoare din cărămidă sau piatră, respectiv a pereților din lemn, dacă ai ales lemnul drept material.
• Construirea focarului - Și în această etapă este vorba despre zidire, respectiv turnarea betonului pentru a realiza soclul. În focar vor arde lemnele, așa că el nu poate fi făcut din lemn.
• Montarea sau construirea canalului de dirijare a fumului - Montarea canalului de dirijare reprezintă simpla atașare a canalului - pe care, de obicei, îl poți cumpăra gata realizat din material metalic. Ai și varianta zidirii acestui canal din cărămidă.
• Montarea sau construirea coșului sau ușii de evacuare a fumului - Poți opta pentru simpla montare a coșului cumpărat gata făcut sau pentru construirea lui din același material ca și restul afumătorii.
• Montarea suporților pentru prinderea sau susținerea afumăturilor - Este etapa de final și implică atașarea barelor pe care urmează să fie așezate alimentele. De obicei este vorba despre o bară de metal, pe care o cumperi gata făcută și tăiată după dimensiunile de care ai nevoie.
Construirea unei afumători în pământ
Afumătoarea în pământ se construiește foarte ușor, iar costurile sunt foarte mici. Lucrarea este gata în maximum câteva ore, iar costurile sunt cât se poate de mici.
• Săparea gropilor pentru afumătoare și pentru focar - Este vorba despre două gropi, la distanță de circa un metru una de alta. În una dintre gropi vor arde lemnele, iar deasupra celeilalte se vor așeza alimentele care urmează să fie afumate. Dimensiunea gropilor depinde de nevoile tale, însă un diametru de 50 - 100 de cm este mai mult decât suficient.
• Săparea canalului de trecere al fumului dintre cele două gropi - Este vorba despre canalul/tunelul care va conecta cele două gropi și prin care va trece fumul de la focar spre incinta destinată alimentelor.
• Amenajarea incintei pentru alimente - Peste cea de-a doua groapă (cea prin care va ieși fumul) trebuie să existe o construcție - foarte simplă, chiar rudimentară - care va adăposti alimentele. O poți realiza foarte simplu din plăci de OSB sau din scânduri sau o poți zidi din cărămidă, dacă îți dorești acest lucru. Practic, ea poate arata ca o căsuță în miniatură sau ca o cutie. La final adaugi ușa și bara pentru alimente și poți trece la afumarea cărnii.
Afumătoarea este, după cum ai observat, foarte simplu de realizat. Chiar și o persoană cu vagi cunoștințe în ale construcțiilor poate amenaja una. Indiferent ce tip de afumătoare vrei să realizezi - în pământ, la suprafață, din cărămidă sau lemn - poți fi sigur că rezultatul va fi același - alimente cu un gust aparte și care vor rezistă cu brio luni întregi.