Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Mic ghid ilustrat. Cum înlocuiești simplu și rapid o placă de faianță spartă

Plăcile de faianță, chiar și cele de cea mai bună calitate, se pot crăpa în timp.
Vestea bună este că aceste plăci pot fi foarte ușor înlocuite. Te invităm să descoperi în acest material cum poți să faci asta, dar și de ce materiale și ustensile ai nevoie.

INSTRUCȚIUNI GENERALE DE ÎNLOCUIRE A UNEI PLĂCI DE FAIANȚĂ SPARTĂ
Nivel de dificultate: Mediu
Abilitați necesare Cunoștințe elementare de tâmplărie
Timp necesar: Pentru o persoană cu experiență: 1 oră

Pentru o persoană îndemânatică: 2 ore

Pentru un începător: 3 ore
Ai nevoie de următoarele materiale și unelte: materiale: adeziv, distanțiere, chit; unelte: găleată, ochelari de protecție, ciocan, daltă, mistrie, ciocan de cauciuc, gletieră de cauciuc pentru chit, șpaclu, spatulă, șurubelniță, nivelă


SFAT PRACTIC: Recomandarea specialiștilor este ca atunci când amenajezi baia sau bucătăria să cumperi câteva plăci de faianță în plus, tocmai pentru momentele în care una dintre acestea se sparge și trebuie înlocuită. Altfel riști să nu mai găsești modelul respectiv și vei strica întreg aspectul băii. Sau, mai rău, vei fi nevoit să înlocuiești toată faianța, fapt care presupune o investiție destul de mare


ÎNLOCUIREA UNEI PLĂCI DE FAIANȚĂ SPARTĂ ÎN 6 PAȘI SIMPLI
Pentru a înlocui simplu și rapid o placă de faianță spartă, tot ce trebuie să faci este să urmezi cei 6 pași din ghiul ilustrat de mai jos. Montarea acesteia se realizează ușor, chiar dacă nu ești tâmplar profesionist:
 
Pasul 1 – Evaluarea situației

Plăcile de faianță se pot crăpa din cauza loviturilor puternice sau a accidentelor – de exemplu, deschizi cu putere ușa de la baie și aceasta lovește în perete și sparge faianța, mai ales dacă aceasta nu este corect montată.
Însă faianța se poate crăpa și din cauza trepidațiilor mașinii de spălat, dacă aparatul nu este stabil și tremură în timpul centrifugării. În acest caz, după ce placa este înlocuită, va trebui să iei măsuri pentru a elimina cauza care a dus la spargerea acesteia. În caz contrar, scenariul neplăcut se va repeta.
 
Pasul 2 – Spargerea plăcii deteriorate
Placa deteriorată trebuie spartă în totalitate, cu ajutorul unei dalte și a unui ciocan. Trebuie să ai însă grijă să nu crăpi din greșeală faianța din jur.


 
Pasul 3 – Îndepărtarea plăcii sparte
Este momentul să îți pui ochelarii de protecție. Apoi, cu grijă, îndepărtează placa de faianță. Te puteți folosi din nou de daltă și de ciocan.
 
Pasul 4 – Curățarea suprafeței
Cu ajutorul unei spatule și a ciocanului trebuie să îndepărtezi acum resturile de faianță rămase pe perete.

 
Pasul 5 – Aplicarea adezivului
Cu ajutorul unei mistrii zimțate urmează să aplici adeziv special pentru montarea faianței. Acesta se aplică direct pe placa nouă.

 

Pasul 6 – Montarea efectivă a plăcii noi de faianță
Placa pe care a fost aplicat în prealabil adezivul trebuie acum fixată ferm de perete. Pentru început poți să apeși cu mâinile placa. Apoi, cu ajutorul unui ciocan din cauciuc aplică bătăi succesive până când placa se fixează bine la locul ei.
Cu ajutorul unei nivele, verifică să nu existe înclinații între placa nou montată și cele existente deja pe perete.

După 24 de ore, timp în care adezivul se va usca, poți să scoți și distanțierele, folosind o șurubelniță sau un alt obiect ascuțit.
Înainte să treci la aplicarea chitului preparat, trebuie să ștergi suprafața cu o cârpă uscată. Chitul trebuie întins între plăci, cu ajutorul unui aplicator din cauciuc.


Așteaptă până la uscarea completă a chitului, apoi curăță placa cu o cârpă umedă.
Înlocuirea unei plăci de faianță spartă nu este un proces dificil, dacă ai la îndemână ghidul potrivit. Tocmai de aceea, recomandarea noastră este să salvezi în computer acest material, în caz că vei avea nevoie de el și pe viitor.

te-ar mai putea interesa

Idei de amenajare pentru băi mici
Valorifică la maximum o baie integrată într-o cameră, un vestiar sau un spațiu compact Suprafața unei băi nu este singurul lucru care contează. Dacă alegi opțiuni care fac încăperea
citește mai mult
Idei de amenajare pentru băi de lux
Creează un spațiu generos în stil spa, cu elemente de lux și finisaje naturale Pentru cei care doresc să creeze spațiul absolut de relaxare, baia spa este soluția ideală. Profită de toate
citește mai mult
Cum să îți planifici proiectul de amenajare a băii
Băi frumoase Crearea unui spațiu care să fie atât practic, cât și elegant necesită o studiere și o planificare atente. De aceea, când intenționezi să începi un proiect
citește mai mult
Sfaturi de design pentru o baie mică
Mică și puternică Baia este de obicei cea mai mică încăpere din locuință, ceea ce o poate face dificil de renovat. Există, însă, o multitudine de moduri în care poți moderniza
citește mai mult
Note decorative pentru o baie superbă
Stilul mai presus de esential Un spațiu de relaxare și refugiu, un loc practic pentru a te aranja la începutul unei zile aglomerate sau o combinație între acestea pentru o familie numeroasă?
citește mai mult
Creează o baie de care poți fi mândru
Care este stilul tău? Șic contemporan, extravaganță și lux sau chiar delicii art deco? Stilul băii este o decizie serioasă, iar înțelegerea gustului și a preferințelor personale reprezintă
citește mai mult