Idei și inspirație
Idei de depozitare pentru o baie mică: soluții practice

Idei de depozitare pentru o baie mică: soluții practice

Se încarcă...
Posted in: Baie

Dacă ai o baie mică, iar acest fapt te nemulțumește, află că nu dimensiunea băii face ca această încăpere să fie funcțională, ci modul în care este amenajată și soluțiile de depozitare pe care le utilizezi. Există diverse depozitare concepute pentru modelul de baie mică. Folosindu-le, obții organizarea perfectă, iar acest articol exact asta face: te ajută să realizezi un ansamblu care să răspundă și cerințelor estetice, servind perfect rolului pe care-l are. 

Unul dintre secretele reușitei este acela de a nu pleca de la modele de baie mică standardizate, ci de a îmbina creativ, identificând soluții practice inteligente, urmărind identificarea tuturor posibilităților de depozitare. Fie utilizezi o amenajare verticală, fie un organizator pentru baie, care să completeze finisaje elegante și o iluminare potrivită astfel încât să câștigi lupta cu spațiul, fără a face compromisuri.  

Ce înseamnă o baie mică. Ce dimensiuni are

baie mica

Dimensiunea băii este mereu în concordanță cu suprafața locuinței și cu numărul de băi. În apartamentele de bloc cu trei sau mai multe camere există și o a doua baie, care are o suprafața mai mică decât cea principală. De regulă, această baie mică are între 2 și 4 metri pătrați. În locuințele de tip studio, baia are suprafețe cuprinse între 2,5 și 4 metri pătrați. 

Pe lângă suprafața efectivă a unei băi mici - care include și amprenta obiectelor sanitare, contează și forma acesteia. O baie poate fi mult alungită sau cu laturile echilibrate. Această din urmă variantă este una mai avantajoasă, deși există și pentru încăperile dreptunghiulare soluții de amenajare care să îmbine utilul cu esteticul.  

Planificarea ingenioasă și ideile de amenajare pentru bai mici pot face încăperea să pară mai aerisită și luminoasă și vor satisface toate nevoile unei locuințe.

amenajare baie mica

Idei de amenajare pentru o baie mică

Sunt câteva reguli de amenajare pentru toate modelele de baie mică și trebuie respectate în bună măsură simultan, pentru a reuși să pună în valoare spațiul existent și să sugereze vizual volume mai mari care să amplifice vizual suprafețele. Aceste reguli sunt: 

  • evită aglomerarea; 
  • folosește, de fiecare dată când este posibil, dar fără a exagera, un organizator pentru baie; 
  • respectă proporția dintre dimensiunea băii și cea a obiectelor sanitare; 
  • alege corect locul de amplasare pentru a echilibra amenajarea; 
  • folosește inteligent lumina și oglinzile; 
  • optează mereu când este posibil pentru suprafețe vitrate (sticlă, oglinzi); 
  • adoptă soluții atipice. 

Luăm pe rând toate aceste aspecte și detaliem, astfel încât să prezentăm ideile de amenajare pentru o baie mică.

O baie organizată inteligent dispune de spațiu eficient, iar dulapurile suspendate pot fi utilizate pentru a susține lavoarul sau, în cazul celor dotate cu oglindă, pentru a fi puse deasupra chiuvetei. 

organizare baie mica

Organizare în baie mică 

O baie organizată este mereu una elegantă și funcțională. În plus, vei avea la îndemână cele necesare, fie că este vorba despre obiecte de toaletă, de igienă personală, prosoape ori detergenți și soluții de curățat. Atunci când spațiul nu este foarte generos, identificarea formulelor de amenajare care să permită integrarea unui organizator pentru baie va maximiza suprafețele disponibile. 

Ce este un organizator pentru baie? Sub această denumire sunt cuprinse toate sistemele suspendate care oferă spații de depozitare. Acestea pot fi plasate în colțul cabinei de duș sau direct pe perete, dacă ai o baie mică amenajată cu un duș walk-in, ori deasupra bazinului vasului de toaletă sau pe un perete liber, în laterala lavoarului ori sub acesta.  

Piesă sanitară esențială în baie, lavoarul primește un plus de personalitate, iar spațiul ocupat de acesta este valorificat eficient completându-l cu baze pentru lavoar, care oferă și un binevenit loc de depozitare suplimentar.

obiecte sanitare

Un organizator de baie poate fi amplasat inclusiv pe partea interioară a ușii de acces în baie sau a unui dulap de tip coloană. Există modele de forme, dimensiuni și materiale diferite, astfel că vei putea găsi soluția ideală pentru baia ta. Tot în categoria de organizatoare pentru baie intră și rafturile deschise. Este util să compartimentezi sertarele. Și de data aceasta sunt utile fie organizatoarele pentru baie, fie coșurile independente. Sunt ideale cele din plastic pentru că sunt inerte la umezeală și abur, sunt durabile și pot fi ușor curățate. 

Folosirea în amenajare a colțurilor și a verticalei este o soluție care aduce spații de depozitare suplimentare, iar cele mai bune piese de mobilier pentru baie care se potrivesc acestui scop sunt coloanele.

chiuveta modulara

Cum alegi spațiile de depozitare

Alegerea elementelor de mobilier trebuie făcută cu mare atenție, pentru a nu aglomera, dar și pentru a obține spațiile de depozitare absolut necesare într-o baie, mai ales dacă este una mică. Spațiile de depozitare ideale pentru toate modelele de băi mici sunt cele care folosesc în principal colțurile, zonele de deasupra vasului de toaletă și sunt concepute pe verticală. Acestea oferă loc pentru toate cele necesare unei băi funcționale (prosoape, produse cosmetice, produse de curățat) și ajută la menținerea ordinii, condiție principală pentru a avea o încăpere frumoasă și funcțională. 

Ia în calcul câteva idei și sfaturi: 

  • evită corpurile mari și voluminoase; 
  • optează pentru piese înguste cu rafturi detașabile pentru a se putea adapta cu ușurință la obiectele depozitate; 
  • alege orice sistem de organizator pentru baie care lasă podelele libere (permit curățarea ușoară, fără să genereze sentimentul de zonă încărcată); 
  • alege soluții de depozitare compacte pentru a obține un aspect cât mai aerisit al încăperii;  
  • alege o mască pentru lavoar cu sertare;
  • îmbină designul unei băi mici cu funcționalitatea și alege un corp de depozitare cu oglindă; 
  • optează pentru dulapuri de baie cu uși din sticlă; alege dulapurile verticale înalte și suple, cu uși din sticlă; 
  • alege doar piese de mobilier pentru baie din materiale rezistente la apă și la aburi; 
  • ia în calcul pe cele care pot fi prinse pe peretele din dreptul căzii, deasupra acesteia sau chiar în cabina de duș. 

amenajare baie moderna

La toate acestea adaugă și următoarea recomandare: spațiile de depozitare, indiferent de stilul sau modelul de baie mică, trebuie să aibă mereu o utilitate. Nu achiziționa seturi, ci doar unități care să acopere strict necesarul. Vei evita una dintre greșelile care strică armonia într-o baie, saturând încăperea cu piese de mobilier. 

O soluție practică pentru a gestiona corect spațiul limitat din baie este renunțarea la cadă în favoarea unui duș. Există numeroase soluții care se pot adapta la orice baie mică și o fac perfect funcțională. 

Într-o baie modernă, indiferent dacă este mică, medie sau mare, cabina de dus este piesa centrală de care ai nevoie pentru a te putea bucura de relaxare și revigorare. 

baie foarte mica

Amenajare în baie de 1 mp

O baie de un metru pătrat este în mod cert o baie foarte mică. Aceste încăperi sunt băi secundare sau de serviciu și, în ciuda dimensiunii, sunt foarte utile și practice, astfel că amenajarea lor nu trebuie neglijată. În ceea ce privește dotarea, aceasta este limitată la vasul de toaletă și lavoar. Completează amenajarea cu câteva spoturi de lumină și adaugă un suport fix pentru un prosop. 

Poți reuși să o transformi într-un loc plăcut din punct de vedere estetic cu câteva artificii de amenajare, astfel: 

  • alege un vas de wc suspendat cu bazinul în perete și vei face o importantă economie de spațiu; 
  • montează un lavoar mici în colț, eventual pe un blat de sticlă; 
  • optează pentru un dulap suspendat dublu cu oglindă, care să poate fi montat la rândul lui pe colț, montat deasupra lavoarului și vei obține o baie originală;   
  • montează rafturi simple, asimetric și vei avea un spațiu de depozitare util.   

Tocmai pentru că este atât de mică, orice truc care mărește vizual spațiul este binevenit. Cu acest scop ai putea decora cu oglinzi de forme și dimensiuni diferite, eventual înrămate tot diferit pe o parte dintr-un perete liber. 

Elegante, funcționale și diverse, atât rafturile de baie cu un design clasic, cât și polițele moderne din sticlă, metal sau lemn oferă spații utile în plus și personalizează amenajarea.

finisaje biae

Finisajele ideale pentru o baie mică

Crearea unei ambianțe generale plăcute începe cu alegerea finisajelor. De la bun început trebuie să știi că nu există niciun fel de restricții, atâta vreme cât ele sunt potrivite cu stilul general al casei și cu nevoile familiei, dar există abordări frecvent folosite pentru modelele de băi mici care induc sentimentul de spațiu. Folosește faptul că spațiul real și cel perceput de ochi nu sunt același lucru, fapt care lasă loc la trucuri inteligente, astfel: 

  • Alege mai ales culori deschise și cu finisaje lucioase pentru gresie și faianță;
  • Optează pentru flisele mici și montează-le cu latura lungă orizontal pentru ca să obții iluzia optică de lărgire a spațiului; 
  • Mozaicul este perfect într-o baie mică, pentru că are calitatea de a mări vizual spațiul, reflectând foarte bine lumina.
  • Respectă și regula celor trei culori și proporția ideală 70/20/10 (culoare principala/ culoare secundară/ culoare de accent), pentru că vei obține un decor spectaculos și vei putea da volum încăperii; 
  • Nuanțele de alb, crem, bej sau gri sunt alegeri corecte, dar poți la fel de bine opta pentru culori dense și închise pentru unul dintre pereții băii, pentru că variația de tonuri dă profunzime și supradimensionează vizual spațiul;
  • Creează contraste între pereți, obiectele sanitare și podele. 

Există soluții și pentru a rezolva toate neajunsurile dintr-o baie cu dimensiuni reduse, dar mai ales cele mai frecvente 4 probleme ale bailor mici, considerate, pe bună dreptate, a fi și cele mai neplăcute. 

depozitare baie mica

De ce să iei materialele de la Brico Dépôt

La Brico Dépôt găsești toate materialele și finisajele necesare pentru a pune în practică ideile de amenajare, indiferent de modelul de baie mică pe care-l dorești. Câteva dintre beneficiile care fac diferența și care justifică eficiența oricărui plan cu materiale de la Brico Dépôt sunt:

  • poți să creezi un spațiu funcțional, sustenabil și ușor de întreținut;
  • ai acces la mii de produse la prețuri competitive, iar oferta este îmbogățită în fiecare lună;
  • poți comanda produsele dorite online, iar acestea îți vin direct la ușă sau pot fi ridicate din magazin, la doar patru ore de la comandă;
  • ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt din surse sustenabile.

Designul băilor moderne este practic, frecvent minimalist, dar cu accente calde, și este la fel de potrivit și pentru băi mici, dar și pentru cele cu spațiu mai generos. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360