Multă lume alege să își construiască o cabină de duș zidită pentru un confort sporit. Ai acces rapid, se curăță relativ ușor și nu ocupă mult spațiu.
În continuare, poți afla mai multe despre ce presupune cabina de duș zidită, care sunt avantajele și dezavantajele ei, de câte tipuri poate fi, de ce materiale vei avea nevoie și care sunt pașii construirii unei astfel de cabine. Totodată, descoperi care sunt stilurile de amenajare potrivite și cum să o întreții.
- Cabină de duș zidită: avantaje și dezavantaje
- De ce să alegi obiectele sanitare și materialele de construcție de la Brico Dépôt
- Ce trebuie să știi înainte de a construi o cabină de duș zidită
- Modele de băi cu cabină de duș zidită
- Cum întreții cabina de duș zidită
- Cum construiești cabina de duș zidită
- Cabină de duș zidită: ce mai trebuie să iei în calcul
Cabină de duș zidită: avantaje și dezavantaje
Cabina de duș zidită nu se referă neapărat la zidirea sa în perete, ci la lipsa cădiței de duș. Aceasta poate avea panouri de sticlă sau ziduri de protecție, dacă îți dorești acest lucru. Pentru un aspect deosebit, dacă optezi pentru panouri de sticlă, acestea se pot monta pe ziduri, placate cu piatră de râu, construite până la jumătatea distanței dintre pardoseală și plafon.
Diferența majoră față de o cabină de duș clasică este că apa se scurge direct prin pardoseală și vine atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje.
Mai jos, sunt câteva dintre cele mai importante avantaje ale unei cabine de duș zidite:
- Poți adapta cabina de duș la spațiul de care dispui – în funcție de spațiu, poți alege între o cabină pătrată, pe colț, semirotundă, dreptunghiulară;
- Cabina de duș zidită se curăță mai ușor – apa se scurge direct prin pardoseală. Chiar dacă ai ușă din sticlă, aceasta se curăță mai ușor decât cada tradițională;
- Are o durată mare de viață și include puține piese – acest lucru se traduce printr-un cost mai mic pentru întreținerea pe termen lung;
- Ai acces ușor și rapid la duș – este potrivit pentru cei care vor să facă un duș rapid dimineața, înainte de a pleca la locul de muncă. Mai mult, poate fi avantajoasă și pentru persoanele cu probleme de mobilitate. Acestea nu mai trebuie să pășească în cadă sau în cădița de duș;
- Are un design minimalist – potrivit pentru băile moderne.
La dezavantaje intră următoarele aspecte:
- În lipsa cădiței, apa se poate scurge în toată baia, dacă nu ai prevăzut o zonă specială pentru direcționarea sa;
- Costurile inițiale sunt mai mari decât un cazul unei cabine clasice de duș sau al unei căzi, în special dacă optezi pentru un model cu ziduri din sticlă sau piatră;
- Este mai răcoroasă – lipsa ușii și a perdelei de duș poate crește senzația de frig. Citește pe blogul Brico Dépôt mai multe despre cum functioneaza incalzirea prin pardoseala;
- Picăturile de apă pot ajunge în restul băii – în funcție de amenajarea cabinei de duș zidite, picăturile de apă pot ajunge pe pereți și pe mobilă. Poți reduce acest risc prin alegerea unor accesorii pentru baie adaptate nevoilor tale;
- Va fi mai multă umiditate – pentru a evita apariția mucegaiului, este indicată folosirea unui ventilator, deschiderea ferestrei sau instalarea unui dezumidificator.
Confortul este un element cheie pentru locuința ta. Pentru a-l obține, trebuie să ai în vedere aspecte ce țin în primul rând de aerul resimțit, cât și de amenajare. Citește pe blogul Brico Dépôt despre alegerea corecta pentru incalzirea locuintei tale și descoperă ce soluție te avantajează.
De ce să alegi obiectele sanitare și materialele de construcție de la Brico Dépôt">De ce să alegi obiectele sanitare și materialele de construcție de la Brico Dépôt
La Brico Dépôt găsești inspirație așa încât cabina ta de duș să arate exact cum îți dorești. Iată care sunt avantajele, atunci când Brico Dépôt devine partenerul tău de nădejde:
- amenajezi un spațiu modern, confortabil, sustenabil, funcțional și ușor de întreținut;
- îți organizezi spațiul în mod inteligent, indiferent de dimensiunile băii sau de stilul de amenajare;
- ai acces la o gamă variată de produse la prețuri competitive, care se îmbogățește lunar;
- poți comanda accesoriile pentru baie online, iar apoi îți vin direct la ușă. Alternativ, le poți ridica din magazin la doar patru ore de la comandă;
- te bucuri de branduri din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.
Ce trebuie să știi înainte de a construi o cabină de duș zidită
Construirea unei cabine de duș zidite îți oferă libertate aproape nelimitată în ceea ce privește materialele, dimensiunile dorite și culorile preferate. Poți alege un model minimalist, care să conțină doar rigola de duș, sau poți opta pentru un zid din cărămidă de sticlă sau chiar un zid cu piatră naturală, în funcție de efectul pe care dorești să-l creezi.
Totuși, este important să iei în calcul câteva lucruri, înainte de a alege o cabină de duș zidită. Construirea în sine implică aspecte care țin de instalația sanitară, scoaterea și/sau aplicarea de gresie/faianță etc.
Dacă ai mai făcut astfel de lucrări anterior, te vei descurca ușor. Însă, dacă nu ai experiență, este indicat să lași un expert să se ocupe. De asemenea, lucrările pot lua timp, deci este o idee bună să ai o alternativă la folosirea băii, pe durata lucrărilor.
Scurgerea la cabina de duș
O problemă care poate apărea este acumularea de apă. Dacă nu planifici din timp ce vei face, apa va ajunge în restul băii. Ce se poate face? O idee ar fi să creezi o bordură, pentru a împiedica apa să iasă din zona cabinei de duș. O altă soluție implică instalarea unei podele de tip „wet room”. În acest caz, pardoseala are o ușoară înclinație spre scurgere.
Multă lume crede că folosirea cabinei de duș zidite crește riscul de accidentări, în special de alunecare. În general, cabinele de duș de acest fel sunt sigure: tot ce ai de făcut este să intri și să ieși din ele. Totuși, pentru a crește siguranța pentru copii, vârstnici sau persoane cu dizabilități, poți folosi gresie texturată. Aceasta previne alunecarea, chiar și atunci când este udă și nu vei avea probleme cu scurgerea la cabina de duș.
Nu știi ce să alegi pentru baia ta? Descoperă modelele de gresie din portofoliul Brico Dépôt.
Cabine de duș făcute manual
O variantă care să îți asigure un confort maxim, dar și să fii conștient de întreaga construcție, este să construiești manual cabina de duș. Prin acest mod, nu ai limitări la model și poți să creezi întreg conceptul după ideile tale.
În schimb, poate fi și o alegere economică, fiindcă vei fi stăpân pe alegerea materialelor, dar și să optezi pentru specialiștii pe care îi consideri potriviți, fără a primi totul gata făcut și să eviți eventualele neplăceri, cum ar fi alungirea. Vei alege variante potrivite pentru tine și familia ta.
De asemenea, poți folosi un covoraș special pentru cabina de duș, pentru a preveni alunecarea. Pentru persoanele cu dizabilități, poți instala balustrade speciale în interiorul dușului. Există inclusiv varianta scaunului de duș, folosit mai ales de persoanele vârstnice. Așadar, optează pentru cabine de duș făcute manual.
Umiditatea din cabina de duș zidită
O altă provocare a cabinei de duș zidite se referă la umiditate. Cele mai multe modele sunt deschise, iar aburul fierbinte circulă în baie. Asigură-te că ai instalat și pornit un ventilator pentru baie, pentru a evacua rapid vaporii. După duș, deschide fereastra, pentru a elimina umiditatea rămasă. Dacă nu ai fereastră în baie, lasă ușa deschisă câteva minute, spre o cameră cu fereastra deschisă.
O soluție este să instalezi un dezumidificator portabil în baie sau, dacă spațiul îți permite, să pui câteva plante care iubesc umiditatea, așa cum sunt aloe vera, bambusul sau planta șarpe.
Dacă îți dorești confort optim pentru tine și familia ta, cu siguranță, vrei să faci alegeri inspirate și sigure, indiferent de încăpere. Alege un ventilator potrivit pentru baia ta, care să îți vină în ajutor ție și întregii familii.
Modele de băi cu cabină de duș zidită
Cabina de duș zidită este o opțiune perfectă, mai ales pentru băile amenajate în stil modern. O astfel de cabină de duș oferă un plus de eleganță oricărei băi. Este important să te îndrepți către acele modele de băi cu cabina de duș zidită care să se potrivească și stilului tău, dar și întregii locuințe.
Descoperă principalele stiluri de amenajare potrivite pentru cabina de duș zidită:
- Stilul scandinav – îmbină cu gust simplitatea și funcționalitatea. Pentru cabina de duș zidită, sunt indicate liniile simple și materialele din surse sustenabile, pentru un aspect uniform;
- Stilul industrial – se evidențiază prin materiale neprelucrate, precum piatra naturală sau lemnul, și prezența nuanțelor de gri și negru. Poți opta pentru o cabină de duș neagră, mai ales dacă aceasta contrastează cu pereții din gresie albă;
- Stilul contemporan – se remarcă prin linii drepte, mult spațiu și ordine. Poți alege ușă din sticlă, pentru un aspect contemporan și aerisit;
- Stilul ultra-modern – poți combina nuanțele de alb-negru cu accentele puternice. De asemenea, stilul poate fi pus în valoare prin corpuri de iluminat cu design futurist și instalații high-tech. Și în acest caz, se potrivesc pereții din sticlă.
Este important să alegi acel stil care se potrivește atât personalității tale, dar să fie și în armonie cu întreaga locuință. Descoperă pe blogul Brico Dépôt 40 de idei care sa iti transforme in totalitate baia.
Cum întreții cabina de duș zidită
Întreținerea unei cabine de duș fără cădiță îți va lua mult mai puțin timp decât curățarea unei căzi. Iată câteva lucruri de care să ții cont:
- Pornește ventilatorul, înainte de a intra la duș, iar după, deschide fereastra, dacă este cazul, sau lasă ventilatorul până la eliminarea umidității din baie;
- Ține șamponul, săpunul și alte produse de îngrijire pe un raft suspendat și nu pe gresie. Astfel, vei preveni ca pardoseala să devină lipicioasă și vei evita formarea mucegaiului;
- O dată pe lună, șterge ușa de sticlă și faianța cu o soluție specială, pentru a îndepărta reziduurile de săpun/șampon;
- Curăță spațiile dintre plăcile de faianță, o dată la șase luni, pentru a preveni formarea de mucegai și acumularea murdăriei.
Ai nevoie de inspirație pentru baia ta? Alege din produsele Brico Dépôt accesorii pentru baie care se potrivesc cel mai bine stilului și băii tale.
Cum construiești cabina de duș zidită
Cabina de duș zidită, numită și cabină de duș cu rigolă în pardoseală, se construiește în funcție de mai mulți factori, printre care spațiul disponibil, modelul ales și preferințele. Pot fi folosiți pereții deja existenți sau poți construi alții.
Totuși, amplasarea sa este importantă, deoarece trebuie să permită accesul la o sursă de apă și la scurgere.
La fel de important este să ai la îndemână materialele necesare. Mai jos poți afla care sunt acestea și pașii necesari pentru a construi o cabină de duș zidită.
Materiale necesare
Alegerea materialelor necesare pentru cabina de duș zidită ține de cum dorești să o construiești, dar și de opțiunea de a o separa de restul băii. Mai jos, sunt principalele materiale necesare pentru această construcție:
- cărămizi clasice sau de sticlă, rigips, piatră naturală sau alte materiale pentru pereții despărțitori și/sau pentru ușă;
- mortar hidroizolant;
- suport pentru ușă, dacă îți dorești acest lucru;
- hidroizolație pentru podea și pereți, pentru a avea o cabină de duș cu o durată lungă de viață;
- gresie și faianță;
- adeziv pentru faianță/ gresie/ sticlă/ piatră naturală etc.;
- distanțieri pentru faianță;
- chit de rosturi;
- baterie de duș, sifon de duș și alte accesorii sanitare.
Nu te-ai hotărât asupra modelului de faianta pentru baia ta? Descoperă modelele din portofoliul Brico Dépôt și bucură-te de alegeri inspirate.
Pașii necesari pentru a construi cabina de duș zidită
După alegerea locului, se vor îndepărta obiectele sanitare și se va modifica instalația, pentru ca noua cabină de duș să se alinieze canalizării. Pentru a se asigura scurgerea apei, este necesară turnarea unei șape de minimum 2 cm către scurgere.
Mai jos, sunt pașii necesari pentru construirea unei băi cu duș fără cabină.
- Pasul 1: Montarea rigolei – înainte de montare, citește cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj. Aceasta vine la pachet cu șuruburi de ancorare pentru fixare și se va conecta la conducta de evacuare. Mai apoi, se toarnă betonul, până ajunge la nivelul flașei de izolare. Porțiunea superioară a rigolei ar trebui să fie la același nivel cu gresia care va fi montată mai târziu. Porțiunile existente între plăcile de gresie și scurgere vor fi acoperite cu un chit elastic;
- Pasul 2: Turnarea șapei autonivelante – în general, se toarnă o șapă pe bază de ciment. Șapa va avea o grosime de aproximativ 2 cm, astfel încât rigola să nu depășească gresia pe care o vei monta ulterior;
- Pasul 3: Construirea pereților laterali - pereții ar trebui să fie de 3-5 cm grosime. Poți folosi piatră naturală, cărămizi din sticlă sau alte materiale. Stâlpii din lemn sau metal vor fi acoperiți de ciment cu o grosime de aproximativ 1,3 cm; peste acesta se va așeza faianța cu o grosime de maximum 0,9 cm. De asemenea, materialul trebuie să fie suficient de rezistent pentru a suporta obiecte sanitare (în cazul în care dorești să construiești mai mulți pereți). Pe peretele pentru instalații sanitare lasă suficient spațiu între stâlpi pentru a permite introducerea robineților și a capului de duș. În cazul în care folosești cărămizi de sticlă, acestea se vor fixa direct pe șapa autonivelantă cu ajutorului unui adeziv special;
- Pasul 4: Hidroizolația – este o etapă esențială pentru prelungirea duratei de viață a cabinei de duș zidite. Mai întâi se aplică o membrană hidroizolantă, apoi o soluție specială hidroizolantă. Este vital ca straturile hidroizolante să se aplice în ordinea corectă. Hidroizolația se aplică atât în zona unde va fi dușul în pardoseală, cât și pe pereții cabinei, dacă este cazul. Astfel, se vor preveni infiltrarea apei și apariția mucegaiului și a igrasiei;
- Pasul 5: Montarea faianței și a gresiei – pardoseala va fi acoperită de gresie, iar zidurile, cu faianță. Montarea gresiei și/sau a faianței se va realiza folosind un adeziv adaptat pentru o mai bună aderență. Gresia nu ar trebui să depășească nivelul rigolei de scurgere. Folosește un fierăstrău pentru a tăia faianța și a permite pătrunderea robineților. După ce ai terminat aplicarea faianței și a gresiei, lasă să se usuce peste noapte;
- Pasul 6: Instalarea ușii – în general, se folosește un paravan de sticlă. Acesta are o grosime de 8-10 mm și poate fi montat folosind profile de inox, direct pe un pat de adeziv pentru gresie. Urmărește instrucțiunile de pe ambalaj pentru o fixare corectă. De cele mai multe ori, ușile pentru duș se fixează prin șuruburi. În funcție de preferință, ușa se poate deschide tradițional sau poate fi glisantă;
- Pasul 7: Montarea obiectelor sanitare și a spațiilor de depozitare, pe perete.
Ai nevoie de un paravan de sticla și nu știi pe care să îl alegi? Inspiră-te din modelele noastre.
Cabină de duș zidită: ce mai trebuie să iei în calcul
Cabina de duș zidită sau cabina de duș fără cădiță, cum mai este cunoscută, poate prinde formă prin mai multe variante și modele. Însă, mai sunt unele detalii pe care nu ar strica să le iei în calcul, cum ar fi cele legate de materiale sau obiectele sanitare.
Duș zidit cu cărămidă
Există mai multe metode prin care să pui pe picioare o cabină de duș zidită. O modalitate prin care să faci asta și să contribui la schimbarea întregii băi este să construiești un duș zidit cu cărămidă. Poate fi și o cabină de duș zidită pe colț, dar dacă vrei un astfel de model, cu cărămidă, trebuie să construiești pereți special din rigips, care să fie ulterior placați. O baie cu un duș zidit din cărămidă poate fi într-o formă clasică, dar poți avea și o cabină de duș zidită din cărămidă de sticlă.
Soclu cabină duș
Ca rezultatul să fie unul de succes și pe măsura așteptărilor, locul dedicat cabinei de duș trebuie să fie hidroizolat perfect. Un aspect important ce ține de design este și soclul cabinei de duș. Vine în diverse forme și nuanțe, care vor schimba ambientul întregii băi. Soclul pentru cabina de duș se poate monta chiar și pe peretele vertical, însă, cel mai căutat model este cel minimalist, fiindcă va da întotdeauna senzația de spațiu mai mare.
Dacă și tu ești o persoană care preferă lucrurile bine puse la punct, chiar dacă ai anagajat o echipă profesionistă în amenajare, cu siguranță, te informezi cu atenție asupra tuturor procedurilor. Află care este rolul sapei, cum se prepara si cum se toarna.
Construirea cabinei de duș zidite reprezintă o provocare chiar și pentru meșteri. Așadar, este indicat să îți aduni rezervele de răbdare și inspirație, pentru ca baia să devină așa cum ți-o imaginezi. În cazul în care nu ești as în construcții, poți solicita ajutor profesionist. Astfel, cabina ta de duș zidită pe colț sau nu va avea o durată de viață cât mai lungă.
Sursa foto: Shutterstock