Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum alegi iluminatul potrivit pentru baia ta

Cum alegi iluminatul potrivit pentru baia ta

Se încarcă...
Posted in: Baie

Baia este una dintre cele mai importante încăperi din casă, locul în care ne pregătim dimineața pentru o nouă zi și în care seara, înainte de culcare, ne relaxăm cu o baie fierbinte sau cu un duș răcoritor. De aceea, atunci când vine vorba despre amenajarea băii, este important să luăm în calcul toate detaliile, de la materialele de construcție și piesele de mobilier, până la design și iluminatul potrivit, pentru ca acest spațiu să ne ofere ambianța de care avem nevoie și să fie, în același timp, funcțional.

Decorul este esențial în orice design, indiferent de cameră, iar iluminatul este parte integrantă din stilul pe care dorești să îl creezi într-o anumită încăpere. Iluminatul este cu atât mai important, cu cât ne oferă nu doar o soluție practică și eficientă de a ne pregăti, ci creează și atmosfera potrivită unui spațiu intim cum este baia. 

iluminatul in baie

Care sunt criteriile după care alegi tipul de iluminat pentru baie

Lumina ne poate influența starea de spirit, de aceea, alegerea corpurilor de iluminat potrivite poate fi o provocare. Ai nevoie de o soluție nu doar funcțională, ci care să îndeplinească și rolul de element de design, care contribuie semnificativ la confortul tău.

Atunci când optezi pentru corpurile de iluminat pentru casă, analizează cu atenție ce tipuri de becuri eficiente ai la dispoziție, pentru a ști care dintre ele răspunde cel mai bine la nevoile tale.  

Pentru baie, sunt mai multe criterii pe care să le iei în considerare înainte de a alege anumite tipuri de corpuri de iluminat:

  • Intensitatea luminii. Chiar dacă baia primește destulă lumină naturală, de exemplu dacă ai un geam mare, aceasta nu este suficientă, mai ales dimineața foarte devreme sau seara târziu. De aceea, ai nevoie de corpuri de iluminat care să îți ofere cantitatea de lumină artificială, necesară pentru toate activitățile din baie. Astfel, poți opta pentru aplice de interior cu designul potrivit băii tale, care să îți ofere lumina de care ai nevoie;
  • Culoarea luminii este de asemenea un criteriu important. Baia este o încăpere în care ai nevoie mai ales de lumină de lucru, dacă aici este și locul în care te machiezi, de exemplu, și ai nevoie de iluminat care să pună în evidență toate detaliile. Însă sunt necesare și corpuri de iluminat cu lumina caldă, pentru momentele de relaxare. Poți alege becuri LED care îți oferă intensitatea și culoarea luminii potrivite pentru tine;
  • Numărul corpurilor de iluminat depinde de dimensiunea spațiului și de activitățile din baie. Dacă ai o baie mica, poți opta pentru spoturi pe care să le montezi deasupra oglinzii și care îți oferă cantitatea de lumină de care ai nevoie. Însă dacă ai o baie mare, alege cu încredere mai multe corpuri de iluminat, plafoniere în combinație cu spoturi sau pendule agățate la diferite înălțimi, pentru a crea un aspect inedit;
  • Designul este un alt aspect important de care să ții seama atunci când alegi corpurile de iluminat, nu doar pentru baie, ci pentru întreaga casă. Alege în funcție de stilul de amenajare, pentru a obține un aspect cât mai echilibrat, care leagă vizual toate elementele de decor. Poți chiar să instalezi un model de plafoniera cu aspect neobișnuit, dacă ai optat pentru mobilier și decorațiuni clasice sau tradiționale, ca să obții un stil nonconformist.

Iluminatul este o modalitate distractivă de a experimenta pentru a obține stilul de amenajare pe care îl dorești, eficient, funcțional și în același timp cu un aspect atrăgător. De aceea, la Brico Dépôt ai la dispoziție o mulțime de soluții pentru iluminatul băii, de la aplice și plafoniere, până la spoturi și lustre, cu diverse stiluri, din care să alegi soluția potrivită pentru baia ta. Iar dacă nu știi sigur ce să alegi, la Brico Dépôt beneficiezi de consultanță și de cele mai bune sfaturi pentru a face alegerile potrivite casei tale. Totodată, poți comanda produsele online sau să le ridici direct din magazin, la doar patru ore după amplasarea comenzii. 

unde montezi corpurile de iluminat

Unde montezi corpurile de iluminat din baie

Dacă ești în plin proces de amenajare sau reamenjare a locuinței, este important să știi că iluminatul este una dintre cele mai importante etape.

Pentru spațiile unde au loc cele mai multe activități, ai nevoie de iluminat funcțional, care să te ajute să faci lucrurile mult mai rapid și mai eficient. De exemplu, iluminatul din bucatarie trebuie să fie eficient și puternic, așa că este o încăpere în care ai nevoie de becuri puternice.

Una dintre camerele unde calitatea luminii este esențială, este și baia. Oglinda este unul dintre cele mai importante obiecte pentru toaleta de dimineață, așa că trebuie să te asiguri că faci lucrurile așa cum îți dorești. Pentru acest lucru, ai nevoie de câteva spoturi amplasate deasupra sau chiar în jurul oglinzii, care îți vor oferi lumina necesară pentru a te pregăti.

În cele mai multe cazuri, iluminatul băii este asigurat de un bec amplasat pe tavan, în mijlocul încăperii sau deasupra oglinzii, care nu oferă o cantitate suficientă de lumina. În plus, dacă luminează din spate, va crea umbre pe față și machiajul va arăta ciudat la lumină naturală, pentru că ai tendința de a folosi o cantitate foarte mare de produse de make up. 

Prin urmare, într-o baie iluminată corect, vei avea trei surse de lumină:

  • surse de lumină ambientală sau generală - amplasate în tavan, de obicei, deasupra oglinzii;
  • surse de lumină de lucru - poți opta pentru două surse de lumină montate în partea de sus a oglinzii sau te poți orienta către spoturi instalate pe oglinzile de pe ușile dulapurilor suspendate
  • surse de lumină de accent - au un rol de a scoate în evidență anumite elemente de decor, ca să creezi o atmosferă deosebită; în acest caz, spoturile pot fi o soluție practică și valoroasă din punct de vedere estetic.  

Apoi, dacă ai o baie mica, luminile laterale, de lucru, sunt suficiente pentru a oferi tipul de iluminat necesar, iar oglinda va reflecta exact tipul de lumină dorit.

După montarea corpurilor de iluminat de lucru, poți opta pentru instalarea unor lumini de atmosferă, cu lumină caldă, care te vor ajuta să te relaxezi după o zi lungă. 

becuri economice

Ce design să alegi pentru corpurile de iluminat din baie

Indiferent dacă ai o baie de mici dimensiuni, cu ajutorul pieselor de mobilier și al accesoriilor, poți crea decorul dorit, în care să te simți perfect. Este important încă de la început să știi care sunt diferentele dintre lumina calda si lumina rece și care este varianta cea mai potrivită pentru tine, pentru a face cea mai bună alegere.

După ce decizi unde vei instala corpurile de iluminat și de câte lumini ai nevoie în baie, este momentul să alegi stilul care se potrivește cel mai bine cu restul decorului.

Dacă ai optat pentru un stil rustic, este bine să știi că există numeroase modele din care să alegi ceva exact pe gustul tău: plafoniere și pendule din materiale naturale, lemn, bambus și chiar sfoară groasă, tratate pentru a rezista într-un mediu umed, cum este baia.

Pentru băile moderne sau minimaliste, cele mai potrivite sunt corpurile de iluminat în care predomină sticla și metalul, cu modele inedite, care te ajută să legi vizual într-un mod armonios toate elementele decorative.

Iar dacă ale ales un stil de amenajare retro sau vintage, poți opta pentru lustre sau pendule cu aspect delicat, în culori pastel.

Chiar dacă avem tendința de a considera iluminatul doar un detaliu de amenajare, acesta este extrem de important, mai ales într-o încăpere folosită atât de des cum este baia. De aceea, este recomandat să luăm în considerare toate criteriile de funcționalitate și eficiență atunci când alegem corpurile de iluminat pentru baie.

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360