Dacă nu știi ce să alegi între cabina de dus și cadă, îți venim în ajutor cu câteva informații esențiale, care să te ajute să ai parte de o baie spectaculoasă, dar și în perfect acord cu nevoile tale. Îți arătăm avantajele și dezavantajele, iar tu vei decide în cunoștință de cauză.
Cabina de duș
Cabina de duș este o variantă tot mai populară. Nici nu este de mirare având în vedere câte modele fermecătoare sunt disponibile acum. De cele mai multe ori optează pentru cabina de duș persoanele cu un spațiu limitat în baie sau pentru cea de-a doua baie din casă, ca o variantă în plus față de cadă. O cabină de duș vine la pachet cu beneficii, dar și cu minusuri. Principalul avantaj este, în mod clar, cel legat de economia de spațiu, iar în ceea ce privește minusurile, e limpede că nu îți poate oferi relaxarea unei băi lungi și relaxante.
Noi îți recomandăm gama Beloya. Iată câteva poze cu această gamă de la Brico Depot care să te inspire:
De ce trebuie să țin cont atunci când cumpăr o cabină de duș?
Dacă ești în căutarea unei cabine de dus, trebuie să iei în calcul câteva aspecte esențiale:
• Formă ușilor și modul de deschidere – aici intervine propria ta alegere, ai la dispoziție varianta cu o formă a ușilor rectangulară sau rotunjită. În ceea ce privește modul de deschidere, poți alege între o ușa culisantă (nu se deschide spre exterior, ceea ce duce la o economie de spațiu importantă), pivotantă (un sistem simplu, clasic, ce oferă un spațiu mai mare de intrare) și batantă.
• Înălțimea cabinei – alege în funcție de înălțimea baiii tale, dar și de propriile nevoi. În general, ele au undeva la 2 metri în înălțime.
• Tipul de sticlă folosit pentru uși – este un element important și trebuie să fie sticlă securizată. Grosimea geamului începe de la 3 mm și ajunge până la 8 mm. În afară de tipul de material, mai ai de ales și între modele – clar, semiopac, serigrafiat.
• Sistemul de demontare a ușilor cabinei – un sistem simplu de demontare te va ajută să le scoți cu ușurință pentru a le igieniza mai bine.
• Garnituri – de ele depinde închiderea etanșă a cabinei și este de preferat să fie magnetice.
• Posibilitatea de reglare a profilelor de perete – este importantă pentru că permite instalarea cabinei chiar și în cazul în care pereții nu sunt nivelati (lucru destul de des întâlnit).
• Mânere – alege unele care să îți permită deschiderea și închiderea ușilor fără efort.
• Etanșeitatea – interesează-te cu privire la acest aspect, deoarece este extrem de important pentru a preveni stropirea podelei din baie.
• Accesoriile – cabinele noi vin și cu accesorii moderne precum hidromasaj vertical sau la nivelul caditei, radio, lumini, chiar și telefon.
Cabina de duș – avantaje:
Avantajele instalării unei cabine de dus sunt evidente și se rezumă la:
• Ocupă puțin spațiu
• Este mai ușor de curățat
• Apa de la dus nu se împrăștie prin toată baia, ca în cazul căzii
• Se potrivește perfect în băile moderne
• Asigură un consum de apă mai mic
Cabina de duș – dezavantaje:
Desigur, există și câteva dezavantaje. Iată despre ce este vorba:
• Vei fi privat de relaxarea pe care o oferă o baie fierbinte cu multă spumă
• Dacă o montezi greșit există șanse mai mari să apară infiltrațiile sau scurgerile
• O cabină de duș de calitate inferioară te expune la accidente din cauza riscului de spargere a sticlei de la uși
• Se instalează mai greu decât o cadă pentru că are mai multe „corpuri”
Cadă este varianta clasică, cea care îți oferă posibilitatea să te relaxezi cu săruri și spumant la finalul unei zile încărcate. Dacă ai o baie de dimensiuni generoase, cadă este o varianta pe care merită să o iei în calcul, în mod cert. Și ea vine cu diverse plusuri, dar și cu puncte slabe. Relaxarea oferită de o baie lungă ar putea fi eclipsată de eforturile de a curața apa de pe podeaua băii, care apare în mod inevitabil după fiecare dus sau baie.
Tipuri de căzi de baie
Alegerea unei cazi nu este atât de simplă pe cât pare și în joc nu intră doar partea estetică. Iată câteva criterii după care ar trebui să te ghidezi când alegi o cadă de baie:
a)În funcție de materialul folosit ai la dispoziție:
1. Căzi din materiale plastice (acril și fibră de sticlă) – au o greutatea scăzută, ceea ce le face mai ușor de montat și de manevrat, au un preț mic și vin într-un design variat
2. Cazi din oțel – cu rezistență mare în timp și cu un preț avantajos. Au, însă, o greutate mare, se zgârie ușor și nu mențîn temperatura apei.
3. Cazi din fontă – sunt foarte rezistente și păstrează bine temperatura apei. Sunt și foarte grele și dificil de instalat.
4. Cazi din marmură, granit sau onix – sunt rezistente, au un design elegant, deosebit. Necesită o îngrijire specială și au un preț mai ridicat
5. Cazi din polimeri – imită marmură, granitul sau onixul, sunt mai scumpe decât cele din acril și nu oferă o rezistență mare în timp.
b)În funcție de design poți alege între:
1. Cadă incastrabila – este tipul clasic de cadă, cel pe care îl întâlnim cel mai des
2. Cadă pe colț – are dimensiuni mai generoase și se amplasează, după cum sugerează și tipul sau, în colțul băii
Cada are următoarele avantaje:
• Îți oferă posibilitatea de a te relaxa în apă fierbinte, cu multă spumă și săruri de baie
• Ai la dispoziție modele variate care îți permit să creezi orice tip de design în baia și în casă ta
• Se instalează ușor (în cazul în care nu are funcții suplimentare, precum cea de vibromasaj)
• Este o soluție practică, oferindu-ți atât posibilitatea de a face un duș rapid, cât și pe cea a unei băi lungi
Cada are următoarele dezavantaje:
Există, însă, și dezavantaje precum:
• Ocupă mai mult spațiu decât o cabina de duș
• Facilitează scurgerile de apă de la dus/baie
• Consumul de apă este mai ridicat
• Este mai greu de curățat decât o cabina de dus
SFAT PRACTIC: Oricât de atrăgătoare ți se pare o cadă rotundă, fii sigur că nu vei mai fi la fel de încântat de ea atunci când îți va ocupă toată baia și nu vei mai avea loc de nimic. De asemenea, nu uită că o cadă cu formă rotundă sau pe colț are un consum ridicat de apă, deoarece are o capacitate mai mare decât cea clasică.
În funcție de ce criterii alegem formă de cadă?
Ai la dispoziție o mulțime de forme când vine vorba de căzi. Pe lângă cea clasică mai poți alege și o cadă rotundă, pătrată sau pe colț. Criteriul cel mai important când alegi formă căzii este, desigur, dimensiunea băii tale.
De ce trebuie să ținem cont atunci când cumpărăm o cadă de baie?
Dacă ești în căutarea unei cazi de baie, ține neapărat cont de următoarele aspecte:
1. Preț – fă o mică cercetare de piață pentru a află care magazin îți oferă cel mai bun preț, poți face asta cu ușurință online, cu câteva click-uri.
2. Materialul folosit – mai sus îți explicăm care sunt avantajele și dezavantajele materialelor folosite la cazi (acril, fibră de sticlă, oțel, fontă, marmură, granit, onix sau polimer) așa că înainte să alegi una, ține cont de acest aspect atât de important
3. Formă – alege în funcție de dimensiuni, dar și de nevoile familiei
4. Dimensiuni – suprafață băii este cea după care trebuie să te ghidezi în acest caz
5. Funcții suplimentare – funcția de vibromasaj este cea mai răspândită, dar și cea mai apreciată
6. Garanție – cu cât este mai lungă, cu atât este mai bine.
Concluzii:
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, poți face cea mai bună alegere pentru ține și casă ta. Concluziile pe care suntem siguri că le-ai desprins deja sunt potrivirea perfectă între dimensiunile băii și cele ale cabinei de dus, respectiv a căzii, dar și alegerea unor materiale de bună calitate.
În final, ține minte că fiecare dintre varianta vine cu avantaje și dezavantaje, însă ele pot fi privite din perspective diferite, în funcție de nevoile tale. O cabina de dus va rămâne mereu varianta câștigătoare în cazul unei băi mici, iar o cadă mare, cu vibromasaj, va fi mereu o alegere potrivită pentru cei care au o baie de dimensiuni generoase și își doresc că la finalul zilei să uite de stres cu o baie fierbinte.
În casă ta ce se potrivește cel mai bine? Ce ai alege?