Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Totul despre coronitele de Craciun. Rol. Semnificatii. Tehnici eficiente de confectionare

Totul despre coronitele de Craciun. Rol. Semnificatii. Tehnici eficiente de confectionare

Se încarcă...
3027 vizualizări
Descopera materialele ideale pentru confectionarea coronitelor de Craciun, cu rol religios sau decorativ. Invata tehnicile eficiente de lucru si aplica-le.

1. Cand au aparut coronitele si de ce le folosim

i. Prima coronita
ii. Semnificatia religioasa si rolul decorativ
iii. Cand si cat timp se folosesc
iv. Gaseste-le locul cel mai potrivit, in casa

2. Realizarea coronitelor de Craciun
Cu toate treburile dinaintea Craciunului, e putin probabil sa-ti mai ramana vreme sa te gandesti la semnificatia coronitelor decorative din casa. Afla, deci, tot ce ar trebui sa stii despre aceste ornamente fara sa pierzi mult timp, din materialul care urmează:
Cand au aparut si de ce le folosim?
Asa cum probabil ti-ai dat seama, coronita de Craciun n-a fost inventata in vremurile biblice, ci mult mai tarziu. Iar daca la inceput rolul ei a fost unul practic, in timp, ea a devenit un simbol al Craciunului.
Prima coronita
Aparitiea coronitei de Craciun se leaga de numele lui Johann Hinrich Wichern (1808-1881), un pastor evanghelic din Hamburg. Potrivit Episcopiei Romano-Catolice din Iasi, în anul 1839, Wichern cumparase o casa mare, in care adapostea orfani. Sub atenta lui supraveghere, copiii invatau diverse meserii, ca sa nu mai fie nevoiti sa cerseasca sau sa fure. Unii deveneau cizmari sau pictori, altii brutari, gradinari sau croitori.
Potrivit unei variante a povestii, de cum venea luna decembrie, orfanii se strangeau, in fiecare dimineata, in jurul pastorului si-l intrebau cate zile mai sunt pana la Craciun. Coplesit, Wichern a creat un sistem care sa-i ajute pe copii sa afle singuri raspunsul. Uite cat de simpla era solutia sa.
Pastorul a pus, pe un cerc de lemn, 19 lumanari mici si 4 mari. Lumanarile mici erau rosii si trebuiau aprinse in zilele lucratoare, iar lumanarile mari si albe urmau sa fie aprinse doar duminica. Cu fiecare noua lumanare aprinsa, copiii stiau ca s-a mai scurs o zi pana la Craciun. Iar pentru ca aprinderea lumanarilor era prilej de bucurie, cei mici au ornat dispozitivul creat de Wichern cu ramuri de brad, conuri si ghinde. Astfel a aparut prima coronita de Craciun.
Traditia s-a pastrat, in lumea romano-catolica. Coronitele folosite astazi nu mai au insa 23 de lumanari, ci doar 4. Abia in Ajunul Craciunului se adauga o a 5-a, alba.
Semnificatia religioasa si rolul decorativ
Forma circulara a coronitei de Craciun simbolizeaza unitatea si permanenta. Ramurile de brad, mereu verzi, duc cu gandul la continuitate.
 
O semnificatie distincta are fiecare dintre lumanari. Dintre cele rosii, prima ii este dedicata profetului, a doua Betleemului, a treia pastorilor, iar a patra, ingerilor. A cincea lumanare, cea alba, ii este dedicata lui Iisus Hristos.
Iar daca romano-catolicii privesc aceste coronite si ca pe niste obiecte de cult, ortodocsii le folosesc indeosebi pe post de decoratiuni.
Cand si cat timp se folosesc
Crestinii romano-catolicii folosesc in perioada Adventului coronitele de Craciun. Aceasta perioada dureaza de pe 25 noiembrie pana pe 24 decembrie. Este intervalul echivalent Postului Craciunului din calendarul ortodox.
Exista o ordine a aprinderii lumanarilor. In cele 4 duminici din Advent se aprinde cate una, simbolizand, pe rand: nadejdea, dragostea, bucuria si pacea. Singura lumanare alba se aprinde abia in Ajunul Craciunului, pentru a vesti Nasterea Domnului.
 
La ortodocsi, coronita de Craciun e mai degraba un ornament care se monteaza odata cu bradul, in seara zilei de 24 decembrie. Coronita decoreaza, apoi, casele, pana pe 5 ianuarie, in Ajunul Bobotezei, cand se despodobeste bradul de Craciun.
Gaseste-le locul cel mai potrivit, in casa
Pentru ca ii acorda o importanta religioasa, romano-catolicii asaza coronita, in biserica, pe altar. In locuinte, ea este asezata pe masa sau pervazuri.
 
Cand e folosita ca simpla decoratiune, coronita poate fi asezata oriunde. De cele mai multe ori, ea este agatata de usi, la interior sau la exterior, pentru a completa atmosfera sarbatoareasca data de bradul de Craciun.
Realizarea coronitelor de Craciun
La confectionarea unei coronite de Craciun poti folosi materiale dintre cele mai diverse, de la ramuri de brad sau de vita de vie, la globuri, fructe de sezon si bomboane. Exista si coronite fashion, realizate din fetru sau matase. De asemenea, ai posibilitatea sa realizezi coronite prietenoase cu mediul, din materiale reciclate.
 
Pentru Craciunul care vine, ai putea realiza usor si rapid, urmarind tutorialele urmatoare, o coronita:
Traditionala, din crengi de brad
Complexitate: Redusa
Timp de lucru : 20 minute
Materiale necesare: 2-3 ramuri brad
2 bucati de sarma groasa de cupru
sarma de flori de 0,8 mm sau mai groasa
banda adeziva de culoare verde
Unelte: patent
Mod de realizare:
1. Indoaie cu patentul bucatile de sarma groasa de cupru pana cand obtii, din fiecare, cate un cerc. Suprapune cercurile si leaga-le intre ele cu sarma de flori. Ca suportul sa fie rezistent, va fi nevoie de 4 astfel de legaturi. Imagineaza-ti ca cercul este cadranul unui ceas si plaseaza legaturile la orele 12, 3, 6 și 9.
2. Acopera-le legaturile cu banda izolatoare verde
3. Taie ramurile de brad in segmente de cate 25 cm
4. Fixeaza o ramura de brad in partea de sus a suportului circular. Leaga-o cu sarma de flori
5. Asaza al doilea segment de ramura de brad, astfel incat sa acoperi tulpina ramurii precedente. Continua astfel pana acoperi intregul cerc.
Afla din urmatorul material video cum poti da mai mult farmec unei astfel de coronite, pastrandu-i, totodata, farmecul natural:
Din conuri, cu aspect glamour
Tot cu aspect natural, dar si cu influente glamour, coronita din conuri argintate este potrivita pentru orice tip de interior. O poti realiza simplu si rapid, fara mare cheltuiala. Iata cum:
Complexitate: Medie
Timp de lucru : 1 h
Materiale necesare: 1 umeras din sarma
1 spray argintiu stelar metalizat
30 conuri uscate
un lantisor vechi, argintiu
Unelte: patent, pistol de lipit cu silicon
Mod de lucru:
1. Asaza conurile pe o folie de plastic si pulverizeaza peste ele spray argintiu
2. Cu patentul, indoaie umerasul de sarma pana obtii un cerc
3. Tot folosind patentul, separa zalele lantisorului
4. Ataseaza, cu pistolul de lipit, cate o za de fiecare con. Lasa siliconul sa se solidifice, vreme de 5 minute
5. Treci, pe rand, sarma suportului obtinut din umeras prin zaua fiecarui con
Daca ai nelamuriri cu privire la modul de lucru, urmareste intreg procesul de realizare a coronitei, in materialul video urmator:
NB.Inlocuieste conurile cu globuri – care au deja sistem de prindere – si vei termina coronita in jumatate din timp. Combina globurile cu marimi si texturi diferite, pentru un plus de efect.
Din materiale reciclabile
Coronite frumoase, care sa trezeasca admiratia oaspetilor tai de Craciun, poti crea si doar cu ce mai gasesti prin casa. Ai putea folosi, ca element central:
1. Hartia veche
Sigur ai pe acasa o carte cu pagini ingabenite, pe care nimeni n-o va mai citi vreodată. Si tocmai ai gasit ocazia sa o pui in valoare.
Complexitate: Medie spre ridicata
Timp de lucru : 1 h
Materiale necesare: 1 carte veche sau coli de ziar vechi
5 globuri de dimensiuni diferite
1 coala mare din carton
Instrumente: pistol de lipit cu silicon, compas, capsator si marker
Urmareste cu atentie materialul video pe care ti l-am pregatit in continuare, ca sa afli cum trebuie sa procedezi, pas cu pas, pentru a obtine cea mai spectaculoasa coronita din hartie:
2. Dopurile de pluta
Ar fi suficient sa incepi de pe acum sa strangi intr-o cutie dopurile sticlelor de vin care se beau in casa. S-ar putea ca pana la Craciun sa ai suficiente pentru o astfel de coronita. Daca nu, poate pana la Anul Nou…
Complexitate: Redusa spre medie
Timp de lucru : 45 minute
Materiale necesare: 40-50 dopuri din pluta
burete circular pentru aranjamente florale
o funda din catifea rosie
Instrumente: pistol de lipit cu silicon
Uite, in acest video, cat de usor este sa confectionezi coronita:
Textila, pentru un plus de eleganta
O coronita confecționata cu minutiozitate din materiale textile ar putea aduce un plus de eleganta spatiului pe care il decorezi. Oaspetii tai vor avea impresia ca ai petrecut zile la rand lucrand la ea. Cat de simplu este sa o realizezi, intr-o singura ora, afla din tutorialul urmator:
Complexitate: Redusa spre medie
Timp de lucru : 1 ora
Materiale necesare: 25 cm de panglica satinata lata
25 cm de panglica satinata subtire
bucati patrate de material cu latura de 5-7,5 cm
coroana de polistirol pentru aranjamente florale
Instrumente: foarfece, pioneze, pensula
 
Mod de lucru:
1. Foloseste coada pensulei pentru a fixa fiecare bucatica de material de coroana de polistirol. Ai grija sa creezi un efect vizual placut, alternand tesaturi cu imprimeuri diferite
2. Fa o funda din panglica satinata lata pe care sa o prinzi cu bold de partea din fata a coroanei de polistirol. Va avea rol pur decorativ
3. Prinde de partea din spate a coronitei, tot cu bold, o a doua funda – din panglica satinata subtire – care va avea rol de agatatoare
Ca sa nu pierzi niciun detaliu al procedeului de realizare, urmareste acest material video:
 
Din hartie colorata, pentru copii
Le poti face copiilor o mare bucurie adunandu-i la un atelier de ornamente homemade pentru Craciun. Pregateste-le ciocolata calda, cateva materiale si fii alaturi de ei, ca sa-i incurajezi sa dea frau liber imaginatiei.
Ai putea, spre exemplu, sa organizezi un atelier de confectionat coronite din frunze de hartie. Deseneaza-le tu frunze de diverse tipuri pe coli albe de carton si apoi lasa-i pe ei sa le coloreze si sa le decupeze. S-ar putea ca unele dintre figurinele obtinute sa semene a orice, mai putin a frunze. Dar nu-i bai, macar va veti distra cu totii. La final, fii cel care lipeste frunzele colorate pe suportul din sarma al coronitei. Nu de alta, dar cateva tuburi de lipici in mainile copiilor s-ar putea sa insemne inca o curatenie generala, inainte de Craciun.
 
Mare succes ar avea si confectionarea unor coronite din crengute de brad, fundite sau clopotei, pe care sa le lipesti pe suporturi circulare de sarma, plastic sau hartie. Evita sa folosesti globuri de sticla. Copii le-ar putea sparge si s-ar putea rani.
Rezistenta la frig, pentru exterior
Atunci cand vrei sa confectionezi o coronita de Craciun pentru ornarea exteriorului locuintei, fie ca o vei agata pe usa sau la geam, trebuie sa tii cont de cateva aspecte estentiale. Spre exemplu, indicat ar fi sa nu folosesti fructe proapete, pentru ca acestea vor ingheta si se vor innegri. Aceeasi soarta ar avea-o si florile naturale proaspete. De asemenea, globurile din sticla subtire s-ar putea sparge, din cauza gerului.
Materialele care merg de minune la confectionarea coronitelor pentru exterior sunt plasticul, ratanul, lana si conurile uscate.
Cand au importanta religioasa, dar si cand sunt simple decoratiuni, coronitele de Craciun joaca un rol important in pregatirea locuintei pentru sarbatoare. Afla cand au fost inventate, ce semnificatie au si cum sa confectioneza cele mai cautate modele din materialul de mai sus.
Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360