Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Tot ce trebuie să știi despre renovarea locuinței tale

Tot ce trebuie să știi despre renovarea locuinței tale

Se încarcă...
3445 vizualizări

1.DE CE SUNT NECESARE LUCRARILE DE RENOVARE A LOCUINTEI

2.EVALUEAZA STAREA LOCUINTEI

3.HOTARASTE DACA RENOVEZI TOATA LOCUINTA SAU DOAR O PARTE A EI

4.PLANIFICĂ ALĂTURI DE SPECIALIȘTI

5.MATERIALE ȘI ECHIPAMENTE NECESARE PENTRU RENOVAREA LOCUINȚEI

6.ETAPELE LUCRĂRILOR DE RENOVARE

7.SFATURI ȘI PONTURI ESENȚIALE PENTRU RENOVAREA LOCUINȚEI

8.GREȘELI FRECVENTE PE CARE TREBUIE SĂ LE EVIȚI

Pare simplu: angajezi o firmă de construcții, le dai specialiștilor cheile și te mai întorci acasă doar la termenul stabilit. Dar dacă vrei calitate, trebuie să te implici și să știi ce să le ceri când e vorba despre renovarea locuinței.

Pentru mulți români, renovarea casei sau a apartamentului este mai mult o corvoadă. Cei care au suficienți bani preferă să angajeze o firmă care să facă lucrările și nu se preocupă prea mult, iar cei cu buget limitat preferă să-și facă mare parte din renovări singuri sau cu ajutorul prietenilor.

Există însă și o cale de mijloc: dacă știi care sunt etapele corecte ale unei renovări ca la carte, poți angaja niște specialiști în construcții și, în același timp, poți să ții și cheltuielile sub control.

De ce sunt necesare lucrările de renovare a locuinței

Specialiștii spun că orice locuință are nevoie, o dată la 15 ani, de o renovare completă, chiar dacă pe parcursul anilor s-au mai făcut lucrări de întreținere sau au mai fost schimbate unele lucruri prin casă. Reparațiile totale ale apartamentului sau ale casei tale au mai multe scopuri:

  • confort sporit;
  • creșterea valorii locuinței;
  • mai multă siguranță;
  • eficiență energetică sporită.

Perioada de 15 ani între renovări poate deveni mai mică, în cazul în care locuința este închiriată, dacă este locuiță de un număr mare de oameni sau dacă nu este întreținută de-a lungul timpului.

Evaluează starea locuinței

Oricât de bine te-ai pricepe la reparații casnice, o lucrare de renovare, mai ales una atât de complexă precum cea a întregii locuințe, trebuie lăsată în seama unor specialiști.

Angajează o firmă specializată în renovări

În loc să apelezi la un meșter bun la toate – chiar dacă ți-a fost recomandat de o persoană de încredere – sau să îți renovezi singur locuința, ia legătură cu o firmă specializată în construcții. Avantajele sunt cât se poate de solide:

· o firmă de renovări are, de obicei, meșteri cu experiență, specializați pe domenii, conduși de ingineri constructori;

· firma vine cu un plan al lucrărilor și trebuie să se țină de el;

· poate face o evaluare profesionistă a necesarului de materiale;

· cu o firmă de construcții/renovări poți încheia un contract care-i responsabilizează pe lucrători;

· intervențiile efectuate beneficiază de garanție, în funcție de natura lucrărilor.

După ce ai semnat contractul cu firma aleasă, următorul pas este să evaluezi, împreună cu inginerul constructor, starea locuinței. Ai nevoie de o imagine cât mai detaliată a casei tale, pentru a putea estima cât mai bine costurile lucrărilor de renovare. Dacă expertul care te însoțește nu pare că e interesat de detalii, uite ce trebuie să-i ceri să verifice:

· starea pereților – dacă au crăpături sau infiltrații externe;

· rețeaua electrică;

· parchetul, gresia, podelele;

· ferestrele – în ce condiții este tâmplăria, dacă s-a deplasat, dacă elementele de prindere sunt slăbite, dacă au apărut rosturi între perete și tâmplărie;

· caloriferele, conductele de gaz, de apă și pentru deșeurile menajere – dacă au ruginit, dacă sunt înfundate sau chiar crăpate;

· obiectele sanitare.

 

IMPORTANT: nu este suficient să verifici integritatea elementelor de mai sus. Trebuie să fii atent și la eventualele infiltrații – sub cadă, în spatele lavoarelor sau al vasului de toaletă și chiar în spatele pereților falși, dacă ai așa ceva în locuința. De asemenea, igrasia și mucegaiul necesită un tratament special, dacă vrei să fii sigur că nu vei mai avea probleme după renovare.

Estimează costurile

Una dintre cele mai importante reguli ale renovării unei locuințe este să nu subestimezi niciodată costurile. Aproape întotdeauna, din proiecția inițială va rezulta o sumă de bani pe care va trebui să o suplimentezi pe parcurs, pentru că are în vedere doar costuri estimate ale materialelor și manoperă.

Pe lângă un surplus de materiale, trebuie să iei în calcul și eventualele taxe sau subcontractari – multe firme specializate în renovări și amenajări subcontracteaza unele lucrări mai complexe, cum ar fi instalarea termopanelor sau reţelele electrice, către firme dedicate. În total, e o idee bună să te aștepți la costuri mai mari cu 40% față de estimările din faza de proiect.

Hotărăște dacă renovezi toată locuința sau doar o parte a ei

Odată ce ai stabilit costurile necesare pentru renovarea locuinței – și în funcție de fondurile pe care le ai la dispoziție, trebuie să te decizi dacă te poți angaja să renovezi întreaga locuință sau doar o parte a ei. În cazul în care banii sunt limitați, ordinea în care îți planifici lucrările de reparații este importantă, pentru că trebuie să urmeze un curs firesc.

Orientează-te întotdeauna mai întâi către renovarea elementelor de baza ale locuinței tale: pereții, podelele, rețeaua electrică și conductele, sistemul de încălzire. Dacă începi cu ferestrele sau cu obiectele sanitare, va trebui să le demontezi din nou atunci când vei dori să refaci tencuiala pereților sau să schimbi gresia.

Planifică alături de specialiști

Dacă ai suficiente fonduri la dispoziție, tot acum e momentul să angajezi un designer de interior. Îi poți spune ideile tale pentru renovare și pentru amenajarea interioară a apartamentului tău și este omul care, în colaborare cu echipa de constructori, poate să-ți ofere locuința mult-visată.

Renovarea completă a locuinței reprezintă un moment bun sa te decizi dacă vrei să aduci și modificări structurale în casa ta. Fie că vrei să elimini un perete sau să adaugi un altul, să creezi un spațiu potrivit pentru un dressing sau să îți închizi terasa, ai nevoie de un specialist care să te ajute să iei decizia cea mai bună și cea mai sigură.

SFAT BRICO DEPOT: Dacă vrei să faci modificări structurale apartamentului, citește Regulamentul de Ordine Interioară al blocului şi, eventual, contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului, în cazul în care este nou construit. Acestea conțin informații importante legate de condițiile în care poți să aduci modificări apartamentului tău.

Cere și punctul de vedere al administratorului și al reprezentanților Asociației de Proprietari înainte să te apuci de lucru. Odată ce ai aflat ce ai voie și ce nu, trebuie să mergi la primărie cu proiectul pentru a obține autorizația de construcție.

Materiale și echipamente necesare pentru renovarea locuinței

Pe lângă ferestre noi, obiecte sanitare, parchet, gresie și faianță, pentru renovarea locuinței mai ai nevoie de o serie de materiale și de echipamente fără de care orice lucrare devine imposibilă. Necesarul lor trebuie să-l faci împreună cu firma de construcții.

Materiale necesare

  • Glet de încărcare
  • Glet de finisaj
  • Plasă de armare din fibră de sticla
  • Colțari din aluminiu
  • Amorsă
  • Hârtie abrazivă sau șmirghel
  • Vopsea lavabilă

Echipamente necesare

Etapele lucrărilor de renovare

Odată ce ai stabilit costurile, necesarul de materiale și celelalte detalii, firma de renovări îți va pune la dispoziție un desfășurător cu etapele lucrărilor, estimate pe zile, ca să știi de la bun început ce materiale și când trebuie să le cumperi. Ordinea lucrărilor este întotdeauna de la interior către exterior: face că totul să fie mult mai practic și mai logic, așa că nu-i cere inginerului constructor să schimbe ordinea, chiar dacă nu ești de acord cu ea.

Înainte de toate însă, păstrează-ți o zi sau două pentru pregătirea locuinței până la sosirea lucrătorilor.

Depozitarea mobilei

Găsește o soluție viabilă pentru mobilă existența în locuință: nu este indicat să o muți dintr-o cameră într-alta în funcție de zona unde intervin muncitorii. Mai potrivit ar fi să transporți, temporar, mobila și bunurile casnice la o rudă sau la un prieten (sau la mai mulți, dacă nu au suficient loc disponibil).

Cea mai bună variantă – deși este mai costisitoare – rămâne totuși închirierea unui spațiu de depozitare pentru câteva săptămâni sau cât este necesar până la terminarea lucrărilor. O simplă căutare pe Google îți aduce toate ofertele existente în localitatea ta. Avantajele unui spațiu de depozitare închiriat sunt:

· poți închiria suficient spațiu pentru nevoile tale;

· centrele de depozitare sunt dotate cu detectoare de fum și alarme;

· în unele cazuri, bunurile sunt asigurate;

           · ai card de acces sau alte mijloace care-ți permit mereu accesul la bunurile tale.

Decopertarea suprafețelor

După ce ai scos mobila din locuință, primul pas pentru renovarea apartamentului tău este să decopertezi toate suprafețele din casă. Asta înseamnă să aduci totul „la gri”:

· demontarea parchetului;

· scoaterea gresiei, a faianței sau a linoleumului, dacă este cazul;

· decopertarea pereților și a tavanului până la tencuială sau până la beton, dacă este cazul.

Verificarea și înlocuirea instalației electrice și a cablului TV-internet

Imediat după ce ai încheiat lucrările de decopertare și ai curățat zona, e timpul să te ocupi de instalația electrică, de conducte, de traseul aerului condiționat și de cablul TV-internet. Este un moment bun să decizi dacă vrei mai multe prize și să muți traseul cablului optic prin perete.

Nu uita: dacă vrei să fii eficient, ai nevoie de schemă electrică a locuinței, pe care o poți obține de la Asociația de Proprietari.

De asemenea, tot acum trebuie să efectuezi lucrările structurale – să adaugi un traseu pentru o nouă unitate de aer condiționat, să spargi un zid sau să ridici unul nou.

Înlocuirea sau recondiționarea geamurilor și montarea celor noi

Ferestrele nu trebuie întotdeauna schimbate cu totul, mai ales dacă sunt din geam termopan și nu sunt vechi de zeci de ani. Specialistul îți va spune dacă pot fi recalibrate și chituite, astfel încât să faci o economie la buget.

În cazul în care nu mai pot fi salvate, înlocuiește-le cu tâmplărie PVC nouă și de calitate. Ai grijă totuși să faci schimbarea în momentul în care ai deja ferestrele noi acasă: nu e indicat să stai fără geamuri la locuința, chiar dacă este mijlocul verii.

Verificarea și schimbarea caloriferelor

Ca și în cazul ferestrelor, și caloriferele trebuie verificate temeinic înainte să decizi dacă le schimbi sau doar le reconditionezi. Dacă sunt ruginite, înfundate sau pur și simplu nu dau randamentul potrivit în funcție de materialul din care sunt făcute, poți lua cu inima ușoară decizia să le schimbi, deși asta îți va afecta bugetul.

Ca să alegi caloriferul cel mai performant pentru locuința ta, trebuie să te interesezi care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui model, în funcție de materialul din care este construit. De exemplu:

· caloriferele din aluminiu sunt ușoare, nu ruginesc și se încălzesc repede, dar se răcesc la fel de repede și nu sunt rezistente la șocuri;

· caloriferele din fontă au o durata de viață îndelungată (până la 30 de ani) și nu au nevoie de aerisire, dar sunt mai scumpe, se încălzesc greu și sunt voluminoase;

· caloriferele din oțel sunt mai ieftine, rezistă la temperaturi mari și sunt compatibile cu centralele de apartament, dar au o durata de viață mică și elementii se pot înfundă ușor.

Demontarea instalațiilor sanitare și verificarea conductelor

În cazul în care te-ai decis la începutul proiectului de renovare a locuinței să le schimbi, a venit și momentul să demontezi instalațiile sanitare. Dacă sunt încă în stare bună, nu le arunca – de fapt, asta este o regulă general valabilă în renovări: păstrează, salvează sau valorifică orice este în stare bună.

Odată ce le-ai demontat, e o idee bună să verifici conductele și magistralele de apă caldă și apă rece. Atenția sporită te va scuti de un eventual dezastru: dacă sunt ruginite sau prost instalate, conductele se pot sparge cu ușurință și vor duce la inundațîi masive, fie în locuința ta, fie în cea a vecinilor.

Gletuirea pereților

Înainte să începi operațiunea de gletuire, pereții trebuie curățați bine, în așa fel încât să nu rămână în urmă nicio porțiune de glet vechi sau de praf. În cazul în care ocolești acest pas important, gletul de finisaj s-ar putea umflă și va afecta întreagă lucrare. Iată ce pași trebuie să urmezi pentru o gletuire perfectă:

· Curată pereții de glet vechi, praf și mizerie.

· Repară zidurile cu tencuială sau adeziv – dacă este cazul.

· Aplică o soluție antimucegai direct pe tencuială.

· Lasă pereții să se usuce.

· Amorsează pereții înainte de gletuire – această operațiune are rolul de a oferi un suport uniform și a spori aderența stratului de glet. Se folosesc amorse pe baza de aracet.

· Lasă pereții să se usuce.

· Dă prima mâna de glet – se folosește glet de încărcare, mai gros.

· Dă a doua mână de glet – se folosește glet de finisaj, mai fin, și se aplică abia după ce stratul inițial s-a uscat. În funcție de temperaturile de afară, asta poate să dureze până la câteva zile

Amorsarea pereților

Înainte de aplicarea vopselei lavabile pe pereți, mai ai nevoie de un strat de amorsă aplicat peste peretele gletuit. Înainte să te apuci de lucru, trebuie să te asiguri că peretele este bine uscat, altfel amorsă nu va prinde așa cum trebuie și vopseaua lavabilă s-ar putea exfolia.

Aplicarea vopselei lavabile

Față de vechea zugrăveala cu var, vopseaua lavabilă este cea mai utilizată opțiune pentru finisarea pereților unei locuințe și are nenumărate avantaje. Printre cele mai importante se numără ușurință aplicării, faptul că se usucă foarte repede (în jur de 24 de ore, dar depinde de mai mulți factori) și, bineînțeles, poate fi curățată foarte ușor.

Pentru renovarea locuinței ai nevoie de vopsea lavabilă de interior. Pentru o protecție mai bună a pereților tăi, pe piață vei găși vopsea antimucegai, antibacteriana sau cu protecție sporită împotriva murdăriei. Importantă este și rezistență la spălare: ai de ales între vopsea semilavabila, lavabilă și super-lavabilă. Ultima opțiune rezistă chiar și până la 200 de spălări succesive.

Instalarea prizelor și a întrerupătoarelor

După ce ai încheiat cu perețîi și tavanul, e timpul să instalezi prizele și întrerupătoarele. Lucrarea e bine să fie efectuată acum, pentru că pereții sunt gata finisați: dacă ai fi instalat prizele mai devreme, în momentul în care aplicai lavabilă ai fi fost nevoit să demontezi prizele noi, că să duci lucrarea la bun sfârșit.

Instalațiile sanitare

Penultimul pas în renovarea locuinței tale este montarea instalațiilor sanitare: vasul de toaletă și lavoarul. În ceea ce privește cadă sau cabina de dus, montarea lor se face în funcție de preferințele tale: fie în această etapă, caz în care faianță și gresia vor fi montate până în dreptul lor, fie după instalarea gresiei și a faianței, care vor acoperi pereții și în locurile inaccesibile din spatele căzii sau al dușului.

Parchetul, gresia și faianța

La alegerea parchetului trebuie să ții cont de mai multe lucruri, fiecare la fel de important: banii pe care îi ai la dispoziție, suprafață care trebuie parchetată, nivelul de trafic la care te aștepți și, nu în ultimul rând, tipul de lemn din care este fabricat parchetul. Soluțiile de calitate sunt mai scumpe, dar îți oferă un confort sporit, nemaivorbind de aspect.

Aceleași criterii (în afară de nivelul de trafic) se aplică și în cazul gresiei și al faianței. Pe langă selecția propriu-zisă a materialelor, este indicat să lași montarea în seama specialiștilor, pentru că e nevoie de experiență, precizie și multă răbdare pentru a duce la bun sfârșit lucrul.

Sfaturi și ponturi esențiale pentru renovarea locuinței

  • nu locui în același loc în care faci lucrările de reparații sau de renovare. Studiile au arătat că simpla prezență printre materiale de construcție și pereți nefinisați poate crește nivelul stresului.
  • planifică din timp, mai ales tot ceea ce ține de cabluri, altfel riști să rămâi cu ele prin casă, la vedere;
  • în cazul în care specialiștii îți recomandă să schimbi robineții de trecere, e indicat sa cumperi robineți de gaz. Sunt mai scumpi cu câțiva lei, dar oferă o siguranță sporită.
  • dacă înlocuiești rețeaua electrică, asigură-te că vei cumpăra conductor de cupru. Pe piață există și conductori din aluminiu cuprat, de proastă calitate și nepotrivit pentru o rețea electrică.
  • fă poze în diverse etape ale lucrărilor pentru a avea o hartă vizuală a tuturor schimbărilor pe care le-ai facut.

Greșeli frecvente pe care trebuie să le eviți

  • nu angaja personal necalificat sau slab pregătit pentru renovarea apartamentului;
  • nu alege materiale de construcții prea ieftine: caută un raport bun calitate-preț;
  • implică-te personal în renovarea locuinței. Chiar dacă lași munca în seama specialiștilor, urmarește etapele și fii gata să-i mobilizezi în cazul în care dau dovadă de neglijență sau nu parcurg etapele stabilite la început.

Odată ce lucrările de renovare s-au încheiat, nu te grăbi să revii în locuința ta. Adu mobila înapoi și instaleaz-o, dar mai asteaptă câteva zile: vopseaua trebuie să aibă timp să se usuce bine. După câteva zile, nu-ți rămâne decât să te bucuri din plin de casa ta ca nouă.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360