Idei și inspirație
Top 5 greșeli la placarea cu gresie și faianță

Top 5 greșeli la placarea cu gresie și faianță

Se încarcă...

Amenajarea băii și a bucătăriei sunt etape esențiale pentru a avea o casă funcțională, practică și cu un aspect plăcut. Stilul de amenajare este important, însă, atunci când vine momentul să începi aceste lucrări. Sunt o mulțime de detalii pe care trebuie să le iei în considerare, pentru ca rezultatul final să fie nu doar decorativ, ci și rezistent și de durată.

Este important să faci lucrurile corect încă de la început, să folosești cele mai bune materiale și tehnici de construcție, reparațiile și reamenajările ulterioare fiind lucrări mult mai complexe și costisitoare. Dacă plăcile se deteriorează în timp, există o mulțime de metode pentru a reconditiona gresia si faianta, însă este mult mai comod și mai eficient ca lucrurile să iasă din prima. Alege materialele potrivite și profesioniștii care să te ajute să te bucuri de amenajări de calitate, funcționale și în stilul dorit.

5 greșeli pe care le poți evita când montezi gresia și faianța

    • Montarea plăcilor pe un strat de suport inegal
    • Folosirea unui adeziv nepotrivit sau aplicat greșit
    • Nu acorzi atenție consistenței și calității adezivului
    • Aplicarea de adeziv pe suprafețe prea mari
    • Folosirea chitului pentru rosturi nepotrivit

 

5 greșeli pe care le poți evita când montezi gresia și faianța

Indiferent care este stilul ales pentru amenajare sau dimensiunea încăperilor ori materialul din care sunt realizate plăcile de gresie și faianță, există câteva reguli general valabile, pe care trebuie să le urmezi pentru cele mai bune rezultate. Cele mai frecvente greșeli în această etapă sunt legate de materialele folosite și de metodele de aplicare a acestora.

 1. Montarea plăcilor pe un strat de suport inegal 

Pregătirea stratului de suport este una dintre cele mai importante etape din procesul de montaj al gresiei și faianței. Aplicarea plăcilor ceramice pe un strat de suport inegal, cu denivelări, va duce în timp la desprinderea plăcilor de gresie și faianță.

Pregătirea corectă a suprafeței pentru placarea cu gresie și faianta se face prin verificarea materialelor pe care urmează să fie aplicate plăcile. Este important să alegi cel mai bun tip de tencuiala, beton, șapă sau placi de gips carton

Bine de știut:

 ➣ Înainte de aplicarea gresiei și faianței, se evaluează suprafața pe care se vor aplica. În general, plăcile se desprind sau se sparg, din cauza suprafeței necorespunzătoare pe care sunt montate.

La Brico Dépôt ai la dispoziție toate materialele de care ai nevoie pentru placarea cu gresie și faianță, de la adezivi și chit, până la diverse tipuri de gresie și faianță ori dispozitive pentru aplicarea materialelor. Dacă nu ești sigur ce să alegi, Brico Dépôt te ajută cu sfaturi și consultanță specializată, pentru a face alegerile optime. Totodată, ai posibilitatea de a comanda online sau direct din magazin, cu ridicarea comenzii la doar patru ore după plasarea acesteia. 

 2. Folosirea unui adeziv nepotrivit sau aplicat greșit

Alegerea adezivului corespunzator este una dintre cele mai importante etape pentru aplicarea plăcilor de gresie și faianță. Un adeziv necorespunzător sau aplicat greșit va duce la dezlipirea și spargerea acestora.

Există pe piață o gamă largă de adezivi pentru gresie și faianță și este important să alegi cea mai bună variantă, pentru ca plăcile să nu se dezlipească. Adezivii se aleg în funcție de:

  • tipul de plăci folosit;
  • dimensiunea plăcilor de gresie și faianță;
  • încăperea în care se vor aplica (este un spațiu umed sau uscat, este o cameră intens circulată sau nu);
  • substrat.

Astfel, pentru gresia și faianța din bucătărie, se poate alege un tip de adeziv universal sau pentru spații interioare, iar pentru baie, se recomandă un adeziv impermeabil, nivelul de umiditate fiind mai ridicat în această încăpere.

Pentru plăcile mai mari, este nevoie de un adeziv cu fixare puternică, pentru a putea susține greutatea acestora. 

Bine de știut:

 ➣ Pe lângă adezivii standard, există aditivi speciali, care pot fixa plăcile ceramice de suprafețele non-standard. 

 ➣ Alege un adeziv flexibil pentru suprafețele din plastic, gips carton sau lemn, care poate fi aplicat chiar fără a folosi amorsă.

 montare gresie

 3. Nu acorzi atenție consistenței și calității adezivului 

Un adeziv prea slab sau prea gros va duce la dezlipirea plăcilor într-un timp foarte scurt. De aceea, consistența adezivului este esențială, pentru ca plăcile de gresie și faianță să fie fixate corect și rezultatul, durabil.

Citește cu atenție instrucțiunile de folosire, pentru a obține consistența necesară a adezivului de montaj, și respectă dozajele, ca să rezulte o pastă cât mai omogenă, fără aglomerări, care se poate aplica ușor cu spatula dințată.

Bine de știut:

 ➣ Când cumperi adezivul, ai grijă să alegi conform cu tipul suportului (ipsos, lemn, beton) zona în care vor fi montate plăcile și tipul acestora.

 ➣ Pentru a amesteca adezivul, este recomandat să folosești un mixer cu prindere, pentru ca amestecul să fie cât mai omogen.

 4. Aplicarea de adeziv pe suprafețe prea mari

montare faianta

După pregătirea adezivului, următoarea etapă este aplicarea plăcilor de gresie și faianță, cu ajutorul distantierelor. Este important de unde începe montarea, pentru a obține un model cât mai uniform și mai puține plăci tăiate. Aplicarea plăcilor începe dintr-un colț, de pe o latură vizibilă, cu plăci întregi.

Aplică pe suprafața de suport o cantitate de adeziv suficientă pentru aproximativ 6 plăci. Una dintre cele mai frecvente greșeli este aplicarea unei cantități de adeziv pentru o suprafață prea mare. 

Bine de știut:

 ➣ Adezivul își păstrează proprietățile cam jumătate de oră, așa că este important să calculezi cu atenție timpul necesar pentru aplicare.

 ➣ Elasticitatea adezivului se pierde, în cazul în care este prea cald în încăpere, așa că acesta este un alt aspect important care trebuie luat în considerare. 

 5. Folosirea chitului pentru rosturi nepotrivit

gresie si faianta

După ce adezivul se usucă bine, conform indicațiilor producătorilor (între 24-48 de ore), se scot distanțierele aplicate între plăcile de gresie și faianță și se aplică chitul pentru rosturi. Se folosește o cantitate suficientă de material pentru fiecare îmbinare, pentru a umple foarte bine rosturile.

Bine de știut: 

 ➣ Tipul chitului este, de asemenea, important: acesta trebuie ales în funcție de încăperea în care montezi gresia și faianța.

 ➣ Dacă alegi chit pentru reparații lemn sau zidărie, acesta nu va fi suficient de rezistent pentru a susține greutatea plăcilor.

Pentru amenajarea băii și bucătăriei, una dintre cele mai importante etape este placarea cu gresie și faianță. Pentru a obține cele mai bune rezultate, durabile și cu un aspect plăcut, este important să urmezi toate sfaturile specialiștilor și să folosești materiale de cea mai bună calitate.

Sursa foto: Shutterstock

Vezi și alte articole despre gresie și faianță:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360