Stilul cottage ne duce cu gândul la acea casă rustică, situată pe coasta mării, care este decorată cu tot felul de obiecte de mobilier și ornamente vintage recondiționate. La modul general, stilul cottage iese în evidență prin confort, spațiu aerisit și culori deschise.
În general, stilul cottage ne duce cu gândul la un loc fermecător, cu aer tradițional și rustic, unde te poți relaxa în voie. Practic, stilul cottage se remarcă prin funcționalitate, simplitate, armonie și poate crea un spațiu vesel și primitor.
De-a lungul timpului, stilul cottage a fost transformat de către designerii de interior într-unul chic, care creează o atmosferă aerisită și luminoasă și cuprinde influențe din stilul shabby chic, vintage, english cottage, stilul franțuzesc provincial și victorian.
Iar că să vezi de ce stilul cottage este ideal pentru amenjarile interioare și cum îți poate tranforma locuința într-un spațiu primitor, cu o atmosfera relaxantă, ți-am pregătit mai jos câteva sfaturi de amenjare și o galerie foto, pentru inspirație.
Alege o paletă de culori deschise
Stilul cottage este despre cât mai multă lumină, tocmai de aceea trebuie să alegi culori deschise. Albul este culoarea predominantă, însă te poți juca și cu nuanțe de roz pal, crem sau galben deschis. Dacă vrei să adaugi și câteva nuanțe închise, poți opta pentru roz zmeură, albastru cyan sau galben porumb.
Folosește cât mai mult lemn
Lemnul este unul dintre principalele caracteristici ale stilului cottage, indiferent că e vorba de podea, tavan, obiecte de mobilier sau mici detalii ornamentale. Totodată, lambriurile reprezintă o mare parte din arhitectura stilului cottage și pot fi folosite pentru acoperirea pereților, tavanului sau a podelei.
Adaugă multe obiecte decorative
Chiar dacă stilul cottage se remarcă printr-un spațiu aerisit, nu ar trebui să lipsească nici accesoriile și obiectele decorative. Ține cont de faptul că obiectele decorative trebuie să fie bine organizate și nu trebuie să pară că au fost puse la întâmplare prin casă. Alege câteva vaze vintage sau retro sau chiar împletite din nuiele. La fel de bine merg și tablourile mici atârnate pe pereți sau covoarele din lână.
Optează pentru detalii vintage sau în stil victorian
Fie că e vorba de un cufăr vechi recondiționat pe care îl folosești în locul masuței de cafea din sufragerie, electrocasnice în stil vintage sau alte obiecte decorative din bronz sau fier forjat, aceste detalii vor crea o adevarată atmosferă de cabană chic locuinței tale.
Șemineul este un element esențial
Ca să recreezi atmosferă autentică de cabană, ar trebui să optezi și pentru montarea unui șemineu. Poți opta și pentru un șemineu electric, însă cel pe lemne este mai autentic.
Alege corpurile de iluminat potrivite
Un element caracteristic pentru stilul cottage sunt candelabrele sau câteva corpuri de iluminat pictate sau supradimensionate.
Coloreaza locuința
Paleta cromatică a stilului cottage include culorile naturii, cuprinzând nuanțe de cărămiziu, ocru, maro, verde deschis, albastru, bej, roșu, alb sau portocaliu. Poți opta fie pentru culori vii și imprimeuri florale, fie pentru culori pale sau nuanțe pastelate. Oricum ar fi, culorile sunt caracteristice acestui stil pentru amenajarea interioară a locuinței tale.
Acestea sunt principalele caracteristici ale stilului cottage pe care ar trebui să le incluzi în amenajarea locuinței, însă poți da frâu liber imaginației și poți personaliza spațiul după preferințe.