Idei și inspirație
Sfaturi utile pentru organizarea spatiului si a proviziilor din camara

Sfaturi utile pentru organizarea spatiului si a proviziilor din camara

Se încarcă...
Venirea toamnei aduce in prim-plan o zona a casei careia nu ii acordam la fel de multa atentie in restul anului. Camara este depozitara traditiilor, daca prin traditii intelegem si conserve, muraturi si dulceturi, insa este, in acelasi timp, un spatiu care necesita o organizare precisa.

Amenajarea camarii

Pentru a ne da seama cat de rigurosi trebuie sa fim in organizarea camarii, ne putem inspira din modul in care sunt aranjate pe raft produsele alimentare, in raioanele marilor magazine – de la alaturarea pe grupe de alimente, pana la a plasa in fata, la nivelul privirii, produsele pe care le utilizam cel mai des.

Nu este, insa, o recomandare suficienta, aceasta deoarece fiecare locuinta are propriile caracteristici, iar camara este un spatiu in care temperatura, lumina si nivelul de umiditate joaca un rol esential, de care depinde buna pastrare a alimentelor.

Alegerea rafturilor pentru camara

Primele detalii de care trebuie sa ne ocupam pentru amenajarea unei camari sunt modul in care se realizeaza accesul si rafturile. Producatorii de mobila ofera nenumarate optiuni, insa rafturile cu adevarat potrivite sunt cele realizate pe comanda, perfect adaptate spatiului din camara.

Motivul pentru care aceasta este solutia ideala este ca se poate ajunge la un numar mare de produse si obiecte care au nevoie de depozitare. In plus, in interiorul apartamentelor, camara este de multe ori improvizata pe hol sau in balcon si nu ofera prea mult spatiu de desfasurare. Eventual, putem instala ambele variante: rafturi realizate special pentru camara noastra, care vor reprezenta principalul mobilier si cateva elemente pe care le gasim in magazine, cum sunt cutiile de depozitare, suporturile pentru sticle de vin sau chiar rafturile simple si usor de montat in orice spatiu.
 

Rafturi de lemn sau rafturi metalice pentru camara si debara

Solutia ideala o reprezinta politele de lemn sau PAL, pe suport metalic sau de lemn. Lemnul poate fi invelit cu usurinta in hartie, aceasta practica avand ca efect reducerea nivelului de umiditate – aspect esential intr-o camara sau debara. Mai importanta este insa rezistenta acestora: alege rafturi solide, stabile, care pot sustine diferite greutati (de la 70 kg in sus). Daca preferi metalul, gasesti un numar mare de modele in magazine.

Folosirea rafturilor inalte pentru accesul rapid la proviziile din camara

Organizarea pe verticala este indicata intr-o camara, unde este important sa avem diferite etaje, fiecare destinat altui tip de produs. Putem instala, deci, rafturi inalte, insa nu toate trebuie sa ajunga pana la nivelul plafonului. Ideal este sa amenajam rafturi de inaltimi diferite, lucru care va permite accesul rapid la provizii.

• Pe rafturile superioare vom aseza produsele care rezista la caldura: orezul, pastele, faina si malaiul;
• In zona de mijloc, unde temperatura se mentine constanta, se vor afla borcanele cu muraturi, dulceata si compot;
• In sfarsit, pe rafturile cele mai de jos, vom instala conservele, zacusca si legumele, toate acestea avand nevoie de cat mai putina lumina si caldura.
 
Dulapuri cu rafturi retractabile pentru camara

Folosirea rafturilor retractabile, pe care le putem instala doar la nevoie, poate fi o idee buna, mai ales in cazul camarilor amenajate in apartamente, pentru ca ne ajuta sa castigam spatiu.

SFAT PRACTIC: Aici trebuie precizat un lucru, si anume ca multe dintre camari se afla in apartamente de bloc si reprezinta adesea spatii improvizate, de dimensiuni reduse. In apartamentele in care debaraua a fost desfiintata, din diferite motive, camara este amenajata in balcon, pe hol sau in bucatarie, balconul fiind zona cea mai indicata, cu conditia ca acesta sa fie inchis.

Rafturi reglabile pe inaltime pentru o camara


Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste rafturile metalice care pot fi inaltate – sunt create pentru o mai buna adaptare la dimensiunile incaperii. O alta solutie sunt rafturile de tip coltar.
 


Alegerea usilor pentru camara sau debara

Ceea ce trebuie sa ne intereseze aici nu este neaparat materialul din care este realizata usa, ci modul de deschidere: spre interior, spre exterior sau prin culisare. O usa care se deschide in exterior este, de obicei, varianta recomandata, pentru ca nu incurca cu nimic accesul la provizii.

Controlul umiditatii din camara

Umiditatea la cote inalte inseamna mucegai si alimente fermentate. Putem evita acumularea umezelii stergand frecvent rafturile si cutiile pentru depozitare, dar si eliminand sursele de caldura din apropiere. O idee excelenta este si acoperirea rafturilor cu hartie, cu rol in eliminarea umiditatii si protejarea lemnului.

Controlul temperaturii din camara

Camara trebuie sa beneficieze si de o buna aerisire. Daca exista un perete exterior, putem instala aici un sistem de ventilatie; daca nu este cazul, rolul principal revine gurii de aerisire, care poate asigura conditii foarte bune, mai ales in camarile de la sat.

Iluminarea camarii

O singura sursa de lumina este suficienta – de obicei, un bec instalat in centrul plafonului. Lumina este necesara intr-o camara, insa reprezinta si o sursa de caldura, de aici recomandarea a nu folosi mai mult de o sursa.

Protejarea camarii de daunatori

In camara, mentinerea curateniei este mai importanta decat oriunde. In afara de curatenia obisnuita, o data sau de doua ori pe an, inainte de pregatirea conservelor, este necesara o igienizare a spatiului, dupa ce acesta a fost eliberat complet.
O buna metoda de a distruge daunatorii este zugravirea, insotita de improspatarea vopselei rafturilor, care pot rugini. O alta solutie simpla, pe care mamele si bunicile noastre o cunosc de multa vreme, este asezarea unor crengute de cimbru pe rafturi.
 

Sfaturi pentru a castiga spatiu intr-o camara sau debara mica

Cateva mici trucuri au capacitatea de a crea spatiu suplimentar intr-o camara de mici dimensiuni, asa cum sunt cele de apartament:
• Instalarea usilor prevazute cu sertare pe interior, in care putem depozita diferite produse;
• Montarea de carlige pentru a face loc pungilor si saculetelor de panza cu mirodenii si alimente usoare;
• Fixarea unor bare transversale de care vom suspenda alimentele uscate.

Organizarea camarii

Asa cum se intampla si in raioanele pentru alimente ale magazinelor, produsele din camara sau debara trebuie organizate nu in functie de marime, ci pe grupe. Acest lucru faciliteaza accesul rapid la provizii si ajuta mult in activitatea din bucatarie.

 
Accesul rapid la proviziile din camara

In afara organizarii proviziilor pe etaje, despre care am vorbit deja (pe raftul superior, asezam cerealele; pe cel de mijloc, muraturile si asa mai departe), este important sa stim si cum este indicat sa grupam alimentele, in functie de tipul acestora:
• sticlele de ulei stau impreuna cu cele de otet
• cutiile si pungile cu paste si orez se alatura fainii, malaiului si semintelor
• borcanele cu condimente au propriul raft
• muraturile sunt asezate alaturi de compot si dulceturi
• pungile cu difertite snacks-uri nu trebuie amestecate cu cele de mai sus
 

Etichetarea recipientelor din camara

Foloseste etichetele din abundenta, nu doar pentru conserve sau saculetii cu plante medicinale, ci ori de cate ori depozitezi ceva in borcane, sticle, pungi si cutii de plastic. Asta te va ajuta sa gasesti rapid ceea ce cauti, mai ales daca esti in plin proces de gatire.
Vase transparente pentru depozitare in camara sau debara

Recipientele transparente au acelasi rol – de a facilita accesul rapid la provizii. Nu le folosi, insa, in cazul alimentelor care trebuie ferite de lumina.

Cutii de plastic pentru recipientele greu de organizat

Foloseste tavile si cutiile de plastic pentru o organizare mai riguroasa si mai “la vedere”, dar pastreaza in camara sau in debara si cutiile de depozitare din ratan sau cosurile din nuiele impletite, care ofera un spatiu generos si au un aspect rustic.

Reorganizarea periodica a camarii si sortarea produselor

Daca igienizarea este recomandata de doua ori pe an, reorganizarea camarii poate fi realizata saptamanal, sau o data la doua saptamani. Cu toate ca poate parea des, este singura modalitate prin care putem controla atent calitatea alimentelor depozitate aici.
Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360