Idei și inspirație
Modele de fatade pentru o casa fermecatoare. Idei de amenajare care sa te inspire

Modele de fatade pentru o casa fermecatoare. Idei de amenajare care sa te inspire

Se încarcă...
Fatada este cartea de vizita a casei tale. In definitiv, ea e observata prima si ea imprima locuintei personalitate. Totodata, daca iti doresti ca trecerea timpului si factorii de mediu sa nu afecteze aspectul ei, trebuie sa alegi cu mare grija materialul folosit. Ti-am pregatit un articol cu informatii esentiale despre alegerea materialelor, dar si cu imagini care sa te inspire.

Fatada casei – de ce trebuie sa tii cont
 
Cum se izoleaza fatada casei?
 
Ce model de fatada alegem?
 
Ce culoare alegem pentru fatada casei?
 
Cum alegem tencuiala decorativa pentru fatada casei?
 
Soclul casei – un element extrem de important

Fatada casei – de ce trebuie sa tii cont

Primul aspect de care trebuie sa tii cont cand alegi un anumit model si o anumita cromatica pentru fatada este arhitectura casei. Este important si ca ea sa fie in acord cu aspectul general al strazii. Cu siguranta nu iti doresti ca locuinta ta sa faca nota discordanta sau sa iasa din evidenta intr-un mod tipator si neplacut. Asadar, fatada trebuie, in primul rand, sa respecte arhitectura casei si a strazii pe care se afla.

SFAT PRACTIC: Cu toate ca trebuie sa respecti cromatica si stilul general al strazii, asta nu inseamna ca nu poti sa o individualizezi intr-un mod fermecator si unic. In acelasi timp, nu trebuie sa uitam ca, in definitiv, fatada nu trebuie aleasa doar dupa considerente estetice, ci si tinandu-se cont atat de rezistenta in timp a materialelor, cat si de intretinerea lor.

Fiecare material utilizat vine cu propriile caracteristici, atat in privinta aspectului, cat si a rezistentei la factorii de mediu si la trecerea timpului. In functie de materiale se pot face si anumite tratamente de intretinere. Fatadele de lemn, de pilda, au nevoie de tratamente speciale pentru a nu fi afectate de soare, umezeala si insecte.

Fatada casei poate fi realizata din o multime de materiale – caramida aparenta, lemn, marmura, granit, chiar si metal sau sticla pisata. Exista si varianta utilizarii mai multor materiale, in diverse combinatii. Vom discuta mai jos despre fiecare dintre aceste materiale in parte.

Cum se izoleaza fatada casei?

Izolarea fatadei asigura si o temperatura placuta in casa, dar si facturi mici atat iarna, cat si vara. Izolarea poate fi facuta si din etapa de constructie, dar si dupa ce casa a fost finalizata. Primul factor de care trebuie sa tii cont sunt conductivitatea termica (k or λ) si rezistenta termica(valoarea-R) a materialelor pe care le utilizezi.

Materialele pe care le poti folosi pentru izolarea casei sunt polistirenul expandat sau extrudat, vata minerala de sticla, dar si aerogel, pluta, celuloza si chiar paie. Fiecare dintre aceste materiale au conductivitati si rezistente diferite, dar si costuri diferite, asa ca atunci cand faci alegerea trebuie sa tii cont de raportul dintre aceste aspecte.

Polistirenul este cel mai utilizat material pentru izolare, iar daca planuiesti sa-ti izolezi casa cu ajutorul lui vei avea nevoie de urmatoare materiale: polistiren, adeziv si masa spaclu, plasa de armare, dibluri pentru polistiren, amorsa, profile de colt. In ceea ce priveste ustensilele, ai nevoie de ciocan, spaclu, drisca zimtata, drisca cu burete, bidinea, nivela cu bula de aer.

Etapele de lucru:
• Se curata foarte bine suprafata si apoi se lasa la uscat
• Se da placa de polistiren cu mortar sub forma de linii
• Se asaza placa data cu mortar pe perete incepand dintr-un colt al casei si in linie. Placa se fixeaza bine de perete, ea trebuie sa stea bine pe el inainte sa iei mana de pe ea.
• Dupa ce ai aplicat placile, ele trebuie fixate cu dibluri
• Urmeaza aplicarea mortarului de fixare, apoi plasa de armare, dupa care se mai aplica un strat de mortar
• Dupa ce se usuca bine suprafata, peretele poate fi vopsit

Ce model de fatada alegem?

Dupa cum iti spuneam mai sus, ai la dispozitie mai multe materiale pentru fatada casei – caramida aparenta, lemn, piatra naturala (marmura, granit), metal, sticla pisata sau pot fi utilizate mai multe materiale, combinate.

Fatade de casa placate cu piatra naturala

Piatra naturala este un material foarte rezistent, versatil si care nu se demodeaza niciodata. Ai toate motivele din lume sa o folosesti pentru fatada casei, mai ales ca este si o alegere eleganta si care face orice constructie sa iasa in evidenta, mai ales daca alegi marmura. Piatra naturala are un pret mai ridicat fata de alte materiale, dar daca punem in balanta rezistenta sa crescuta, pe termen lung se dovedeste a fi o investitie inteleapta.

Fatade de marmura

Un material scump, dar extrem de rezistent, marmura este o alegere eleganta, potrivita cladirilor somptuoase si cu arhitectura traditionala. Marmura rezista cu brio ani la rand fara vreun tratament special. Iata cateva imagini care te vor convinge ca marmura este o alegere rafinata si speciala:


Fatade de granit

Granitul este un alt material natural deosebit de rezistent, cu un aspect deosebit si care este foarte potrivit pentru fatadele caselor. Imaginile de mai jos sunt dovada vie a acestui fapt:


Fatade de ardezie

Poti opta si pentru ardezie, un alt tip de piatra naturala foarte rezistenta si plina de farmec. Ardezia se va potrivi foarte bine si constructiilor moderne sau urbane. Desi se foloseste de obicei pentru acoperis, ea poate fi o optiune si pentru fatadele caselor moderne.

Fatade de case din lemn

Fatadele din lemn au un farmec aparte. Se potrivesc foarte bine caselor traditionale si celor rustice. Lemnul este un materiale versatil, insa este si sensibil la factorii de mediu, precum si la daunatori precum mucegaiul sau diverse insecte. Are nevoie de un tratament special aplicat periodic, pentru a rezista testului timpului.

Pretul sau este unul avantajos, lemnul se monteaza usor, iar daca este bine intretinut rezista decenii la rand. Mai jos poti vedea si cateva imagini cu case cu fatade din lemn, pentru a stabili daca este o alegere potrivita pentru casa ta:
 

Fatade de case din sticla

Fatadele din sticla sunt spectaculoase si nu se compara cu niciun alt materiale folosit la fatade. Se utilizeaza la case moderne si ultramoderne. Sticla este un material scump, mai ales daca este una suficient de rezistenta incat sa inlocuiasca un perete. Totusi, pretul sau piperat este pe masura aspectului. Poti observa asta privind imaginile de mai jos:
 

Modele de fatade de case cu tencuiala decorativa

Tencuiala decorativa este, probabil, cel mai utilizat material pentru fatade. Este usor de aplicat, se gaseste in zeci de culori si rezista bine in timp. Mai jos poti vedea cateva case pe a caror fatada s-a utilizat tencuiala decorativa, pentru a vedea ca si cu un material clasic se pot obtine rezultate superbe.
 

Ce culoare alegem pentru fatada casei?

Primul factor care influenteaza aceasta alegere este materialul. Dupa ce stabilesti materialul poti vedea si ce optiuni ai in ceea ce priveste culoarea. Daca ai optat pentru marmura, de pilda, nu ai foarta multa libertate cromatica.
Tine minte ca, la fel ca si la interior, culorile deschise dau senzatia unei case mai mari, in vreme ce nuantele inchise fac o constructie sa para mai mica. Iata mai multe exemple de fatade colorate din care sa te inspiri:

Cum alegem tencuiala decorativa pentru fatada casei?

Ca sa alegi o tencuiala decorativa ce iti raspunde nevoilor trebuie mai intai sa cunosti ce tipuri ai la dispozitie. Iata mai jos care sunt tipurile de tencuiala decorativa pe care le poti utiliza pentru fatada casei:

• Tencuiala decorativa organica – rezistenta la apa, permeabila la vaporii de apa, adera bine la stratul suport. Poate fi aplicata peste termosistem.
• Tencuiala decorativa silicata – rezistenta la apa, nu arde, nu se murdareste, este foarte permeabila la vaporii de apa. Este recomandata pentru fatadele cu vata bazaltica.
• Tencuiala decorativa siliconica – rezistenta mare la apa, flexibilitate, permeabilitatea la vaporii de apa, capacitatea redusa de murdarire. Recomandata pentru protectia monumentelor, restaurarea caselor vechi, dar si pentru termosistemul caselor noi. Este o alegere buna pentru casele situate in zonele cu umiditate crescuta.
• Tencuiala decorativa mozaicata – recomandata pentru socluri si garduri.

Luand in considerare granulatia, ai de ales intre:
• Tencuiala fina – granulatie 0,5 – 1,5 mm
• Tencuiala periata (bob de orez) – granulatii 1,5 – 2 si 3 mm, se obtine un aspect uniform
• Tencuiala zgariata/striata (coaja de copac) – granulatii de 2 si 3 mm;

Alege o tencuiala decorativa colorata cu pigmenti acrilici pe o baza alba, deoarece este mai rezistenta la actiunea razelor UV.

Soclul casei – un element extrem de important

Soclul casei este un element ce nu trebuie pierdut din vedere cand discutam despre fatada. Mai presus de factorul estetic, la soclu ar trebui sa ne preocupe hidroizolatia. El trebuie foarte bine izolat, pentru ca reprezinta prima bariera pentru apa din exterior. Se poate folosit tot polistirenul extrudat sau expandat, iar apoi se aplica tencuiala.

Idei de placarea soclului cu piatra naturala

Dupa cum mentionat mai sus, soclul casei are o importanta deosebita in ceea ce priveste confortul casei si rezistenta ei in timp. El impiedica inflitrarile de apa. Pe soclu nu trebuie neaparat sa aplici alt material decat pe restul casei, dar daca iti doresti sa faci asta, piatra naturala este o alegere excelenta. Iata cateva imagini cu piatra naturala utilizata pe soclul casei.
Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360