Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Lumină caldă vs lumină rece: recomandări și aplicații

Lumină caldă vs lumină rece: recomandări și aplicații

Se încarcă...
3287 vizualizări

Lumina este foarte importantă în activitățile de zi cu zi. Dacă nu este aleasă cu grijă, va avea un efect negativ pentru ochi și concentrare. Pe termen lung, vederea se poate deteriora, iar migrenele se pot croniciza. 

În acest context, alegerea obiectelor de iluminat și informarea cu privire la lumina caldă sau rece sunt esențiale, spre a crea un mediu plăcut în desfășurarea tuturor activităților. Mai jos, poți citi mai multe despre tipurile de lumină artificială, diferențele dintre lumina caldă și rece, avantajele și dezavantajele fiecăreia, precum și despre modul în care poți folosi lumina caldă și lumina rece în amenajarea casei. 

    • Lumină recomandată birou
    • Lumina de la telefon, tabletă sau TV 
    • Lumina pentru gătit
    • Lumina pentru activități sociale

Tipuri de lumină artificială

Folosirea luminii artificiale, mai ales din surse precum becurile LED, te poate ajuta să ai o casă eficientă energetic și să faci economie la factura de electricitate. Există trei tipuri de lumină artificială, lumină caldă sau rece și neutru, după cum urmează:

  • Lumină albă caldă – are o nuanță plăcută și primitoare de galben-portocaliu. Imită cel mai bine lumina naturală. Conferă o atmosferă relaxantă și este folosită cu precădere în dormitor sau în zone destinate relaxării. Pentru o atmosferă caldă, poți folosi corpurile de iluminat cu un bec lumină albă caldă. Poate fi folosită ca lumină ambientală sau decorativă. În cazul în care dorești să îți vopsești pereții în alb, lumina caldă le va oferi o tentă gălbuie.
  • Lumina albă rece – este, într-un fel, opusul luminii albe calde. Un bec cu lumină rece Te ajută să observi mai ușor culori și detalii, fiind indicată mai ales pentru activități de studiu sau care necesită atenție sporită (gătit, meșterit în atelier etc.). De asemenea, activități precum pensatul sau bărbieritul pot beneficia de efectele luminii reci (albe sau alb-albăstrui). Spoturile cu lumină rece sunt preferate pentru a împrăștia acest tip de lumină.
  • Lumina neutră – este indicată pentru spațiile de lucru din clădirile de birouri, deoarece îmbină elemente ale luminii calde cu aspectul glaciar al luminii reci. Poate stimula concentrarea și preveni oboseala ochilor. Mai mult, poate fi folosită și în băile care nu au acces la fereastră, deoarece este cea mai apropiată de lumina naturală. Nu influențează culoarea obiectelor din jur.

Îți dorești să locuiești într-o locuință confortabilă, dar să fie în același timp și eficientă energetic? Atunci, înainte de orice altfel de amenajări, este bine să știi ce înseamnă o casa eficienta energetica de la A la Z, pentru zile lipsite de griji. 

Diferențele între bec lumină rece și bec lumină caldă

Sursele de lumină emit trei tonuri de culoare: lumina albă caldă, lumina neutră și lumina albă rece. Temperatura de culoare este măsurată în grade Kelvin (K) și reprezintă o caracteristică de bază a luminii. 

Lumina caldă a unei lumânări are aproximativ 1900 K, în timp ce un bec cu halogen, care emite lumină neutră, are 3400 K. Neonul fluorescent, care eliberează lumină rece, are 6500 K. În general, în amenajările interioare se folosesc surse de lumină cu o temperatură de culoare cuprinsă între 2000 și 6500 K. Dacă îți dorești un bec sau neon cu lumină caldă, alege unul de maximum 3000 K. 

Pentru lumina neutră, sursele de lumină vor avea valori cuprinse între 3000 și 4000 K. Dacă dorești o sursă de lumină rece, ai la dispoziție becuri fluorescente sau LED-uri cu valori cuprinse între 4000 și 6000 K.  

Cu siguranță, vrei să faci alegerile potrivite în materie de iluminarea casei tale, indiferent de lumina caldă sau rece. Și ca totul să fie conform planurilor, corpurile de iluminat joacă un rol important. Alege din gama Brico Dépôt neoane în diferite forme, pentru lumină sigură și suportabilă. 

Avantaje și dezavantaje lumină caldă

Lumina caldă aduce câteva beneficii care nu ar trebui ignorate în amenajarea unei locuințe. Mai jos, sunt principalele beneficii ale luminii calde:

  • creează o ambianță primitoare, caldă și familiară;
  • induce o stare potrivită pentru odihnă/somn;
  • te ajută să te relaxezi.

Dintre dezavantaje, se remarcă următoarele:

  • reduce puterea de concentrare, dacă studiezi;
  • contribuie la scăderea energiei;
  • poate obosi ochii, dacă o folosești pentru citit. 

Ca să te bucuri de o lumină caldă în orice încăpere din locuința ta, atunci ai nevoie să faci alegeri corecte și inspirate. Descoperă corpuri de iluminat, alb cald sau alb rece din gama Brico Dépôt, potrivite pentru orice încăpere din casa ta. 

Avantaje și dezavantaje lumină rece

În aparență, lumina rece nu este dintre cele mai prietenoase, însă are câteva avantaje care o fac ideală pentru biroul de acasă sau pentru locul de muncă:

  • stimulează puterea de concentrare;
  • te ajută să distingi culori și detalii;
  • ajută în activități care necesită îndemânare și finețe.

Cauți becul potrivit pentru încăperile din locuința ta pentru lumină caldă sau rece? Dacă încă nu l-ai găsit, te ajutăm prin câteva tipuri si caracteristici de becuri pe care să le iei în considerare. 

Cu toate acestea, are și câteva dezavantaje. Mai jos sunt principalele dezavantaje asociate luminii reci:

  • folosită excesiv, induce o stare de oboseală;
  • poate cauza durere de cap și/sau ochi, la expunerea prelungită;
  • menține un nivel ridicat al atenției, nepotrivit mai ales după apus.

becuri

Vrei să faci o schimbare de ambient în confortul casei tale, în special dacă lucrezi de acasă? Atunci, primul pas este să alegi un birou care să fie practic și să se potrivească designului. Alege birouri din Brico Dépôt și sigur sunt potrivite pentru orice gust și stil. 

Alb cald sau alb rece: ce tipuri de lumină se potrivesc în designul interior

În designul interior, există patru tipuri de lumină:

  • lumina ambientală;
  • lumina funcțională;
  • lumina de accent;
  • lumina decorativă.

Mai jos, vorbim despre fiecare în parte, pentru a ști care se potrivește cel mai bine pentru tine în activitățile desfășurate, lumină caldă sau rece. 

Lumină ambientală

Lumina ambientală este difuzată în mod uniform în întreaga cameră, fiind potrivită atât în amenajarea unei locuințe mici, cât și a uneia generoase. Poate fi folosită atât pentru zilele înnorate, cât și după apusul soarelui. Este indicată pentru bucătării și birouri, ca lumină generală, și pentru holuri, furnizând un flux constant de lumină. 

O încăpere mică cere multe sacrificii și idei pe care, uneori, nu știi cum să le implementezi. Cu toate acestea, nu este un proces imposibil. Descoperă sfaturi pentru amenajarea unei locuinte mici, ca să ai inspirație pentru planul pe care vrei să îl implementezi. 

Aceasta, la rândul său, este de mai multe feluri, în funcție de corpul de iluminat:

  • plafonieră – oferă lumină directă și este plasată pe tavan sau pe unul dintre pereți, în partea superioară a peretelui;
  • lampadar – oferă lumină generală doar într-o anumită zonă a camerei;
  • neoane;
  • lustre.

Cu toate că oferă un iluminat general, lumina ambientală nu este recomandată pentru lucratul la computer sau pentru a evidenția anumite elemente de decor (opere de artă, unele piese de mobilier extravagante etc.).

Mai mult, lumina ambientală oferă un nivel tolerabil de strălucire, fără a provoca dureri de cap.

În alegerea corpurilor pentru iluminarea ambientală, este indicat să iei în calcul dimensiunile încăperii și dacă pătrunde lumina naturală. Ca regulă generală, lumina ambientală este una clasică, standard și stabilă, folosită pentru majoritatea camerelor. 

Dacă îți place să îți petreci serile în liniște la un film sau să citești, cu siguranță îți vei dori și o lumină prielnică care să te acompanieze, lumină caldă sau rece. Alege lampadare de la Brico Dépôt, fiindcă sunt potrivite pentru orice activitate și încăpere. 

Lumina funcțională

Lumina funcțională este intensă și direcționată punctual într-o anumită zonă. Este perfectă pentru citit, scris, gătit sau aplicarea machiajului. Lumina de acest fel nu are strălucire și nu cauzează dureri oculare. 

Principalele corpuri de iluminat care oferă lumină funcțională sunt:

  • lampa de birou;
  • lampa cu spoturi/spoturile încastrate în tavan sau mobilă;
  • lampa ajustabilă de podea;
  • aplica ajustabilă;
  • corpurile de iluminat cu neon sau LED pentru baie/bucătărie;
  • lampa de grădină.

În general, lumina funcțională este folosită mai ales pentru rolul său practic. De exemplu, dacă dorești să tai ceapă, vei avea nevoie de lumină rece de tip funcțional, situată deasupra mesei de lucru. Pe lângă aceasta, va fi nevoie și de o sursă de lumină caldă, reprezentată, eventual, de o aplică poziționată central. 

iluminat bucatarie

Lumina caldă sau rece este importantă în orice încăpere din casa ta, chiar și în locurile mai mici, cum ar fi pe hol sau debara. Ca să îmbini eficiența și designul, alege aplice interioare pentru astfel de încăperi. 

Lumina de accent

Lumina de accent are rolul de a evidenția o anumită zonă a camerei sau doar un obiect. De exemplu, lumina de accent este folosită pentru a scoate în evidență detalii inedite ale unor piese de mobilier sau obiecte de artă. 

Este de trei ori mai luminoasă decât lumina ambientală și are, de regulă, luminozitatea ajustabilă. Mai jos sunt principalele obiecte de iluminat care oferă lumină de accent:

  • aplicele pentru pereți;
  • spoturile încorporate în pereți;
  • lampa tablou sau aplica tablou;
  • spoturile cu direcția reglabilă.

Spre deosebire de lumina ambientală sau de cea funcțională, lumina de accent este folosită pentru rolul său estetic: creează un punct de interes pentru privitori. Este potrivită pentru livingurile spațioase, în grădini sau în alte locuri unde poți expune opere de artă, piese de mobilier cu detalii inedite, fotografii sau altele. 

lumina decorativa

Lumina decorativă

Lumina decorativă este ultimul tip de iluminare interioară. Ajută spațiul să strălucească și poate fi folosită și ca element de decor. De asemenea, poate fi folosită pentru rolul practic, de iluminare, sau ca lumină de accent. 

Mai jos, sunt principalele corpuri de iluminat care oferă lumină decorativă:

  • lustre cu decorațiuni;
  • plafoniera cu un motiv deosebit;
  • candelabre – oferă lumină și, în același timp, devin un obiect de artă.

Vrei să ai o îmbinare perfectă între eficiență și design? Atunci, alege plafoniere pentru iluminarea încăperilor tale, potrivite atât pentru dormitor, dar și pentru sufragerie sau hol.

 De ce să alegi obiectele de iluminat de la Brico Dépôt

Brico Dépôt oferă o gamă largă de produse care se actualizează în fiecare lună. Mai jos sunt principalele avantaje, dacă alegi obiecte de iluminat și accesorii de la Brico Dépôt:

  • îți amenajezi un spațiu marcat de funcționalitate, simplitate și sustenabilitate;
  • poți comanda produsele online. Acestea îți vin direct la ușă sau le poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
  • ai acces la o gamă mare de produse sustenabile – 74% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt din surse sustenabile;
  • ai acces la branduri exclusive și produse de calitate, la prețuri avantajoase. 

LED lumină caldă: cum o folosești în amenajarea casei

Lumina caldă, cu maximum 3000 K, are efect odihnitor și relaxant, fiind predominantă în casă. Un LED cu lumină caldă ales cu atenție oferă personalitate și confort tuturor încăperilor în care petreci timp alături de familie și prieteni. Poate fi folosit:

  • în dormitor – poți monta o lustră clasică, un lampadar sau LED-uri în stil modern. Prezența luminii calde în dormitor te va ajuta să adormi mai ușor. Pe de altă parte, pentru veiozele de lângă pat, este indicat să alegi becuri cu temperatură neutră, pentru a evita oboseala în timpul cititului.
  • în living – lumina caldă poate crea o atmosferă festivă și primitoare pentru persoanele dragi. Poți crea acest efect montând o lustră sau câteva lampadare.
  • pe hol – lumina caldă de pe hol este cea care te întâmpină când vii acasă, deci, ar trebui să alegi obiecte de iluminat care oferă o atmosferă primitoare. Lumina caldă poate fi pusă în evidență prin aplice de perete.

Dacă seara îți dorești să ai parte de o relaxare profundă, citind sau urmărind un film, cu siguranță, vrei să ai și o sursă de iluminare suportabilă. Descoperă veioze din gama Brico Dépôt, care se potrivesc de minune pe noptiera ta. 

lumina calda

Lumină rece LED: cum o folosești în amenajarea casei

Lumina rece LED variază între 4000 și 6000 grade Kelvin și este folosită în încăperile în care este nevoie de atenție și precizie. Poate fi folosită cu succes:

  • în baie – lumina rece este de tip funcțional, astfel că în baie va fi utilă pentru machiat și bărbierit. În mod ideal, vei îngloba corpul de iluminat în dulăpiorul cu oglindă;
  • în bucătărie – lumina rece este folosită mai ales la gătit, fiind recomandat să o plasezi deasupra blatului, unde vei pregăti masa și vei decora platourile. Dacă dispui de o bucătărie generoasă, în zona de dining poți pune o sursă de lumină caldă, pentru a crea o atmosferă plăcută pentru luat masa;
  • în birou – stimulează puterea de concentrare, motiv pentru care sunt indicate veiozele de birou cu bec LED cu lumină rece.

Cum folosești lumina caldă sau rece în funcție de activități

O casă în care se realizează activități diverse necesită lumină caldă sau rece, pentru confort și eficiență, dar și o temperatură de lumină potrivită. 

Lumină recomandată birou

Lumina recomandată la birou este albă rece cu becuri LED. Ajută la concentrare și stimulează atenția.

Lumina de la telefon, tabletă sau TV 

Diversitatea mare de culori specifică ecranelor unor dispozitive de acest fel poate fi armonizată prin folosirea luminii neutre. 

Lumina pentru gătit

Este indicat să alegi becuri cu lumină rece pentru tocarea legumelor, fructelor și a cărnii și lumină caldă pentru gătitul în zona aragazului.

Lumina pentru activități sociale

Petrecerea timpului alături de cei dragi se desfășoară cel mai bine sub lumina unor becuri LED cu lumină caldă.

Îți place să îți petreci serile scriind sau studiind? Atunci, lumina albă rece te va ajuta să îți desfășori activitățile confortabil. Alege becuri LED care să te ajute în acest sens.  

Lumina este foarte importantă în orice casă și poate schimba rapid felul în care percepem mobila, un obiect de artă sau pereții. Alegerea luminii potrivite pentru nevoile și activitățile întreprinse pare un lucru nesemnificativ, însă îți va asigura armonie, confort și un randament ridicat. Într-un final, lumina contribuie la transformarea locuinței dintr-o casă într-un cămin primitor. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360