Comandă de cel puțin 300 de lei și poți câștiga unul dintre cele 30 de premii surpriză sau un telefon Samsung Galaxy A53 5G pe zi! Vezi regulament și înscrie-te aici. Spor la cumpărături!
Idei și inspirație
Îți amenajezi livingul? Iată la ce trebuie să fii atent!

Îți amenajezi livingul? Iată la ce trebuie să fii atent!

Se încarcă...
96 vizualizări

Livingul este una dintre camerele cele mai folosite din casă, locul în care ne uităm la filmele preferate împreună cu familia sau prietenii, luăm masa sau socializăm. De aceea, este și încăperea căreia îi acordăm cea mai mare atenție pentru amenajare, de la finisaje până la alegerea mobilierului și a decorațiunilor. 

Indiferent de dimensiunea livingului sau că locuim la casă ori la bloc, este recomandat ca acesta să îți exprime stilul și să fie un loc în care toate lumea să se simtă confortabil.

Zona de living dintr-o locuință este camera în care se îmbină armonios lumina, culoarea și texturile, astfel încât să devină un spațiu echilibrat, cu o atmosferă caldă și primitoare pentru toată lumea, indiferent de stilul de amenajare ales. 

Cum alegi finisajele pentru living

Amenajarea livingului se face ținând cont de forma și mărimea spațiului și mobilierului și în raport cu finisajele și elementele de decor potrivite, cu nuanțele și culorile care oferă senzația unui spațiu primitor și funcțional. Alegerea parchetului, a formei și dimensiunii pieselor de mobilier sau a tipului de elemente decorative sunt doar câteva dintre criteriile esențiale pentru a obține o încăpere echilibrată, care să îți exprime stilul într-un mod cât mai natural.

Ținând cont de alegerea finisajelor potrivite pentru amenajarea livingului, se poate obține un aspect echilibrat, care contrastează cromatic cu restul elementelor decorative. Unul dintre cele mai importante elemente de finisare a unui living este pardoseala, care are rolul de a lega toate celelalte obiecte de decor și piesele de mobilier alese. 

Pardoseala se alege în funcție de stilul de amenajare, de culorile folosite și de rezistență. De exemplu, pardoseala din lemn este o alegere clasică, des întâlnită, care se potrivește mai multor stiluri de amenajare, de la cel rustic până la stilul minimalist, fiind ușor de întreținut și având o durabilitate ridicată.

Dacă preferi un stil mai nonconformist, însă ai nevoie de o soluție cât mai durabilă, pentru un spațiu care este folosit frecvent în diverse scopuri, atunci mozaicul poate fi o alegere excelentă, în funcție de tipul de încălzire ales. Dacă ai optat pentru încălzirea prin pardoseală, mozaicul asigură o bună conductivitate termică, făcând livingul un loc călduros, cu un aspect modern, ieșit din tipare.

Cum alegi finisajele pentru living

Indiferent de stilul de pardoseală ales, este recomandat ca finisajele pentru pereți să contrasteze cu nuanța pardoselii. Pentru finisajul pereților, poți opta pentru piatră decorativă, care se potrivește excelent în livingurile moderne sau în cele în stil rustic. Acest tip de finisaj se completează cu elemente de decor cât mai naturale și în nuanțe complementare.

Tapetul este ideal pentru finisarea livingurilor în stil vintage sau pentru cele moderne, fiind un material ce rezistă bine în timp și nu necesită condiții speciale de întreținere. Dacă îți dorești finisaje cât mai simple și mai clasice, care se potrivesc într-o mulțime de stiluri, poți opta pentru vopsirea pereților. 

Cea mai potrivită alegere este vopseaua lavabilă, care permite curățarea rapidă a suprafețelor, sau o vopsea cu ioni de argint sau diverse substanțe protectoare, care previn degradarea pereților și formarea mucegaiului.

Citește și: Cum sa alegi culorile potrivite pentru spatiul tau 

Amenajarea livingului în funcție de dimensiuni

Dimensiunea camerei este unul dintre cele mai importante criterii de care să ții cont, atunci când începi amenajarea acestei încăperi. Este necesar să ții cont de structura arhitecturală din planul de construcție, care este diferită pentru o casă, față de un apartament.

În cazul unui living cu o suprafață generoasă, o particularitate des întâlnită  la spațiile dintr-o casă, regulile de amenajare sunt mult mai permisive. Poți opta pentru mobilierul pe care îl dorești fără a-ți face griji dacă se va potrivi sau nu spațiului de care dispui. Singurul lucru de care trebuie să ții cont, în amenajarea unui living de dimensiuni mari, este armonizarea elementelor de mobilier cu elementele de decor.

Atunci când planul casei se realizează împreună cu un architect, poți alege încă de la început aspectul camerei principale din casă. S-ar putea să descoperi că un living mare este mai dificil de amenajat, deoarece te provoacă să creezi armonie într-un spațiu de mari dimensiuni. 

În cazul în care locuința are un design pe mai multe nivele, amenajarea unui living cu scară interioară este diferită față de designul unui spațiu simplu. Este necesar să iei în calcul această particularitate esențială în alegerea mobilierului, astfel încât livingul să fie funcțional, atrăgător și confortabil.

Amenajarea livingului in functie de dimensiuni

Atunci când amenajezi un living mic, atât mobilierul, cât și celelalte elemente de decor și finisaje trebuie să îndeplinească anumite condiții. Vei fi atent ca mobila aleasă să fie cât mai compactă și să îndeplinească mai multe funcții, pentru a folosi eficient și la maximum spațiul existent.  

Construit, de cele mai multe ori, într-un stil standard, livingul unui apartament nu ar trebui să pună probleme foarte mari în găsirea pieselor de mobilier potrivite. Cu toate acestea, lucrurile se complică dacă îți dorești un stil avangardist sau nonconformist, pentru că este nevoie să planifici spațiul la milimetru.

În cazul în care îți dorești un spațiu care să nu urmeze regulile tradiționale de amenajare, este recomandat să apelezi la ajutorul unui architect sau al unui designer de interior, care îți va propune cele mai potrivite soluții pentru spațiul de care dispui. 

Care este mobilierul potrivit pentru livingul tau

Care este mobilierul potrivit pentru livingul tău

Ca pentru orice spațiu din locuință, este necesară întocmirea unui proiect de amenajare, luând în calcul principalele aspecte ale acestei zone: evaluarea spațiului disponibil, alegerea stilului, cromatica, stabilirea funcționalităților și poziționarea elementelor de decor. Această etapă este foarte importantă, deoarece nu întotdeauna este posibilă amenajarea unui spațiu exact așa cum ne dorim, din cauza configurației și a caracteristicilor încăperii. 

De aceea, cel mai bine este să valorificăm la maximum spațiul, ținând cont de toate aceste particularități. De exemplu, nu este recomandat să folosim piese de mobilier în culori închise, într-un living care este mic sau care nu primește destulă lumină naturală, pentru că întreg ansamblul va fi foarte întunecos și nu va oferi senzația de confort și relaxare.

Dacă livingul este îngust sau de dimensiuni reduse, este ideal să te orientezi către piese de mobilier de dimensiuni mici, sau piese modulare ce nu încarcă vizual. În schimb, pentru livingurile de dimensiuni generoase, este recomandată alegerea mai multor piese de mobilier, care să fie amplasate simetric, plecând de la un punct de atracție central. 

Locul unei canapele obișnuite poate fi luat de către un colțar și câteva taburete, iar delimitarea pieselor centrale, față de cele amplasate lângă perete, se poate face cu ajutorul unui covor în nuanțe contrastante cu podeaua sau mobilierul de perete.

Compartimentarea și amenajarea livingului se fac pornind de la interesele și nevoile fiecărei familii în parte, însă, fiind cea mai frecventată cameră din locuință, procesul de amenajare trebuie să includă și zone special amenajate și dedicate pasiunilor fiecăruia. 

Amenajarea unui living pentru o familie cu copii este strâns legată de ideea de spațiu confortabil, care să ofere tuturor o stare de bine. În acest caz, este esențial să te orientezi către o paletă de culori cât mai plăcută; ideale sunt tonurile neutre pentru finisaje (pereți de culoare crem și parchet din lemn masiv într-o culoare închisă) și accentele vesele de culoare, pentru a crea o atmosferă care să te încarce cu energie.

Cum amenajezi livingul in functie de stil

O alegere potrivită pentru orice living sunt piesele de mobilier versatile, plăcute vizual și tactil, cum ar fi tapițeriile cu textură moale ale canapelelor. Alege mobilier confortabil, rezistent și ușor de curățat, mai ales dacă cei mici își petrec mult timp în living. În acest caz, este recomandată și amenajarea unei zone de joacă, în care aceștia se pot mișca în voie și pot fi creativi, fără a deteriora piesele de mobilier sau de decor.

Pe lângă piesele de mobilier clasice, care se regăsesc în orice living, integrarea unui birou în living a devenit, pentru mulți, o necesitate. Putem amenaja foarte ușor o zonă de lucru în spațiul din living, ținând cont de câteva aspecte. Spațiul în care amplasăm biroul trebuie să fie luminos, așa că este recomandată așezarea acestuia în apropierea unei ferestre sau într-un loc în care pătrunde cât mai multă lumină naturală. 

Apoi, trebuie să existe suficient loc pentru mobilierul de birou și pentru cel de depozitare (scaun, rafturi, dulap pentru documente). Însă unul dintre cele mai importante aspecte este legat de latura estetică a spațiului. Încearcă să găsești mobilier de birou în același stil cu restul mobilierului din living, pentru a păstra armonia și echilibrul spațiului.

În locuințele moderne, diningul este, în general, amenajat în zona de living și preia stilul și cromatica acestuia, mai ales dacă este vorba de o amenajare cu spațiu deschis. În acest caz, mobilierul pentru dining se așază în zona cel mai puțin mobilată a livingului și cu acces mai ușor către ușa bucătăriei. Într-un living de dimensiuni reduse, este recomandată folosirea unui set de dining extensibil, astfel încât să nu ocupe mult loc atunci când nu este folosit.

Citește și: Amenajarea unei locuințe mici

Cum amenajezi livingul în funcție de stil

Fiecare tip de amenajare, indiferent de tipul locuinței, este o extensie a personalității și a stilului nostru. În orice amenajare, pe lângă spațiul disponibil și forma încăperii, care sunt esențiale, trebuie să ținem cont și de dispunerea pieselor de mobilier și de alegerea finisajelor și a elementelor de decor și design. 

Pentru a obține un aspect cât mai echilibrat, este ideal să alegi, în funcție de propriile preferințe, un stil care să ofere posibilitatea unei amenajări armonioase și unice.

Amenajare în stil vintage

Pentru a amenaja livingul în stil vintage, poți alege un tapet cu imprimeuri florale, lumânări parfumate și perne decorative delicate. Pentru piesele de mobilier, lemnul masiv este cea mai potrivită alegere, pentru că emană căldură și o atmosferă relaxantă. De asemenea, culoarea albă și accentele aurii redau perfect decorul vintage, așa că sunt alegerea ideală. 

Canapeaua sau colțarul reprezintă punctul de interes al camerei, fiind preferate cele cu brațe, din materiale rezistente, cu printuri florale sau brodate, care să se încadreze în tematica aleasă.

Amenajare in stil romantic

Amenajare în stil romantic

Amenajarea livingului într-un stil romantic se definește, în principal, prin elemente de decor pastelate, deschise la culoare, inspirate, de cele mai multe ori, din stilul retro sau vintage. Pentru acest stil, accentul se pune pe materialele elegante (catifea, mătase, satin) și accesoriile rafinate. 

Amenajare în stil industrial

Stilul industrial este o alegere îndrăzneață, potrivită celor mai nonconformiști. Accentul cade pe nuanțe neutre și închise (mai ales culori reci) și pe forme abstracte, geometrice.

Materialele folosite pentru amenajarea în acest stil se raportează la placaje murale și podele din lemn masiv, elemente de decor neșlefuite sau cu forme unice, sisteme de iluminat cu lumină caldă, care contrastează cu tonalitățile reci ale finisajului pereților, mobilierului și pieselor de decor. 

Amenajare in stil modern

Amenajare în stil modern

Fiind destul de simplu de realizat și ușor de integrat în spațiu, stilul modern este preferat de majoritatea oamenilor, pentru că nu presupune foarte multe restricții, iar alegerea paletei cromatice și a pieselor de mobilier se face în funcție de gusturile personale. 

Stilul modern este îmbinarea perfectă dintre nivelul estetic deosebit și funcționalitatea unei camere de zi; de aceea, acest tip de living este, de obicei, împărțit în 2 zone: una care denotă confort și alta care este utilă, funcțională.

Amenajare în stil clasic

Stilul clasic este modalitatea cea mai simplă de amenajare a unei case. Atunci cand vine vorba despre mobilarea și decorarea unui living în stil clasic, este necesar să ținem cont de două principii esențiale: eleganță și funcționalitate. Cele mai frecvente idei de amenajare în acest stil îmbina confortul cu un design unic.

Amenajare in stil clasic

Amenajare în stil minimalist

Dacă alegi varianta unui stil minimalist, cu influențe urbane, inspirat din viața de zi cu zi și din necesitățile unui astfel de spațiu, poți opta pentru mobila-accesoriu, care să exprime întregul concept, sau poți să îți îndrepți atenția spre piese de mobilier obișnuite, care să nu iasă în evidență, iar piesele de iluminat și elementele de decor să preia toate caracteristicile ideii gândite.

Ca principal spațiu de relaxare și socializare, amenajarea livingului presupune, în primul rând, găsirea unor finisaje și piese de mobilier confortabile și cât mai armonioase și respectarea cerințelor de funcționalitate și utilitate. 

Livingul este, prin excelență, zona din casă unde petrecem cel mai mult timp, așa că este important să acordăm atenție tuturor detaliilor de amenajare, pentru ca rezultatul final să fie o oglindă a stilului și personalității noastre.

Sursa foto: Unsplash, Pixabay

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2021 Brico Dépôt România