Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Ghid util pentru alegerea becurilor economice. Ce diferente exista intre ele si care sunt cele mai bune

Ghid util pentru alegerea becurilor economice. Ce diferente exista intre ele si care sunt cele mai bune

Se încarcă...
5453 vizualizări

O schimbare ce pare infima poate duce la economii substantiale si pe termen lung. Iti explicam tot ce trebuie sa stii despre becurile economice si cum sa le alegi in functie de nevoile tale.
 
Cresterea rapida a populatiei globului conduce la un consum irational de resurse naturale. Nu doar consumul accelerat de resurse naturale reprezinta o problema, ci si CO2-ul emis in timpul arderii combustibililor. Acestea reprezinta una dintre cauzele schimbarilor climatice si ale accentuarii efectului de sera. Cercetarile arata ca pentru urmatorii 15 ani se preconizeaza o crestere a necesarului de energie de 50%, iar in ritmul acesta, jumatate din rezerva de combustibili fosili a globului se va fi terminat pana in anul 2020.
 

 

Consum minim, randament maxim cu becuri economice!


Iluminatul reprezinta pana la 20% din consumul total de electricitate din caminele noastre, iar cel mai usor mod de diminuare a facturilor de electricitate este inlocuirea becurilor incadescente cu cele mai prietenoase cu mediul inconjurator si care consuma mai putina energie.

Becurile economice si LED (Light Emitting Diode) consuma cu pana la 80-90% mai putina energie.

Asadar, e limpede ca prin simpla inlocuire a clasicelor becuri incandescente cu becuri economice sau LED putem reduce energia consumata in casa noastra si emisiile de dioxid de carbon care contribuie la incalzirea globala.

 

 

Caracteristicile becurilor in functie de tipul lor

 
Utilizam diverse tipuri de becuri in caminele noastre:

  • Becuri Incandescente
  • Becuri cu halogen
  • Becuri fluorescente
  • Becuri economice
  • LED (Light Emitting Diode)

Produse recomandate


Dintre tipurile enumerate mai sus, becurile economice si LED reprezinta cele mai bune alternative pentru iluminare din punctul de vedere al eficientei luminoase, al duratei de viata si al energiei economisite.

Lumina oferita de becuri este masurata in Lumeni (lm) iar energia consumata in Wati (W).
 
 

Becurile economice. Ce trebuie sa stii despre ele si care e diferenta fata de cele incandescente

 Becurile economice furnizeaza aceeasi cantitate de lumina ca si becurile incandescente, utilizand doar 1/5 din energia consumata de acestea din urma. Totodata, aceste becuri genereaza cu 80% mai putin CO2 comparativ cu becurile incandescente.


Procesul prin care becurile economice produc lumina este diferit fata de cel al becurilor incandescente. Becurile incandescente sunt niste mici radiatoare: cand se aprinde lumina, curentul electric incalzeste filamentul metalic din bec, iar filamentul emite o lumina alba atunci cand este incalzit. Astfel, doar 10% din energie este utilizata pentru iluminare, in timp ce 90% este utilizata pentru a incalzi filamentul metalic.

 


Inlocuirea tuturor becurilor incandescente din caminele noastre se poate dovedi costisitoare pe moment, insa, trecand de la becurile incandescente la becurile economice, costurile de iluminare vor scadea cu 80%. Costul achizitionarii becurilor economice se va amortiza in sase luni, iar durata lor de viata este mai mare decat cea a becurilor incandescente.


Trebuie sa mai stii si ca exista diferente intre becurile economice si becurile incandescente echivalente din punct de vedere al puterii electrice. De exemplu, un bec economic utilizeaza doar 9 W pentru a furniza aceeasi lumina pe care o emite un bec incandescent de 40 W.

Curiozitati despre utilizarea becurilor economice

Numeroase analize au aratat ca daca 20 milioane de case utilizeaza un bec economic de 20 W in loc de un bec incandescent de 100 W (ambele furnizand aceeasi cantitate de lumina):

  • se economisesc 1,6 miliarde kWh energie, echivalentul a 400.000 tone titei
  • emisiile CO2 se reduc cu 800.000 tone, echivalentul a 40 milioane copaci
  • datele de mai sus au în vedere un bec utilizat 1.000 ore / an.

 

Ce trebuie sa stii cand cumperi becuri economice

Alegerea becurilor economice se face dupa soclu: orificiul filetat in care se insurubeaza becul se cheama soclu. Soclurile variaza in functie de diametru.


Tipul cel mai comun utilizat in casa este E27. Becurile economice se potrivesc la soclurile E27 si E14.
 

Intrebari frecvente legate de utilizarea becurilor economice

  1. Becurile economice produc doar lumina alba, ca becurile incandescente?
    Becurile economice au mai multe culori, de la lumina alba la lumina naturala, inclusiv lumina alba calda oferita de becurile incandescente. Culoarea produsa de becul economic este mentionata pe ambalaj. Culoarea luminii produsa de un bec este exprimata în grade Kelvin (temperatura culorii). Cu cât gradul Kelvin este mai mic, cu atât culoarea luminii este mai calda (mai apropiata de galben).
  2. Putem folosi becuri economice pentru exterior?
    Da, becurile economice pot fi utilizate si pentru exterior. Totusi, capacitatea lor de iluminare scade odata cu temperatura. În plus, la exterior becurile trebuie protejate împotriva prafului si a conditiilor meteo cu ajutorul corpurilor de iluminat.
  3. Ce trebuie sa avem in vedere cand utilizam becuri economice?
    Trebuie sa avem mainile curate si uscate: Pentru a nu scapa becul economic, trebuie sa avem mainile uscate atunci cand il montam. El poate fi montat in conditii de siguranta tinandu-l de partea de plastic.Dureaza un timp pana la aprindere: becurile economice nu se aprind in momentul actionarii comutatorului. Dureaza cateva secunde pana la aprindere, datorita structurii lor diferite.
  4. Putem utiliza becuri economice cu un senzor de miscare?
    Becurile economice au o rezistenta limitata la pornire / oprire. Daca utilizam becuri economice cu senzori de miscare, trebuie sa alegem un bec garantat pentru 25.000 – 30.000 porniri / opriri.
  5. Putem utiliza becuri economice cu variatoare?
    Variatoarele sunt utilizate pentru economisirea energiei si în scop decorativ. Întrucât becurile economice devin tot mai populare, ele sunt concepute pentru a fi utilizate la intensitate variabila cu variatoare. Becurile care sunt marcate pe ambalaj „Dimmable” sau „Dim” sau cu un semn corespunzator pot fi utilizate cu variatoare.
  6. Ce trebuie sa facem cu un bec uzat?
    Nu arunca becul economic la gunoi. Desi continutul de mercur este redus, el poate dauna mediului, daca este amestecat cu alte deseuri. Becurile economice trebuie duse la centre de reciclare sau de colectare.
  7. Ce trebuie sa facem daca se sparge un bec economic?
    Daca un bec economic se sparge accidental, va rugam urmati instructiunile de mai jos:
    1. Înainte de adunarea cioburilor, deschideti cea mai apropiata fereastra.
    2. Apoi strângeti cioburile cu un prosop de hârtie umed. Nu folositi matura, perie, aspirator sau mâinile goale.
    3. Odata cioburile strânse într-o punga de plastic, duceti punga la punctele de colectare sau la centrele de reciclare din apropiere.
  8. Mit: Becurile economice contin cantitati mari de mercur.

     


Produs Cantitatea de mercur
Bec economic 5 mg
Termometru 500 mg
Termostate 3.000 mg


In realitate, becurile economice contin cantitati foarte mici de mercur, care nu prezinta un pericol semnificativ in timpul utilizarii. De exemplu, cantitatea de mercur dintr-o baterie de ceas este de 5 ori mai mare decat cea dintr-un bec economic. Se poate verifica cantitatea de mercur dintr-un bec economic sau din alte bunuri de uz casnic.


Becuri LED: eficiente si rezistente. Ce trebuie sa stii despre ele


Becurile LED (Light Emitting Diode) reprezinta cele mai dezvoltate produse din tehnologia iluminatului.

Becurile LED produc lumina prin circuitul electronic din interiorul lor. Comparativ cu becurile incandescente, putem economisi energie electrica pâna la 90% folosind becurile LED. Ele reprezinta cea mai buna alternativa pentru iluminat din punct de vedere al longevitatii.


Daca vorbim despre raportul lumina/energie consumata pentru becurile LED, in cazul lor eficienta luminoasa poate fi de 100 lm/W, in functie de culoarea luminii si de conditiile de utilizare. Din punct de vedere al eficientei luminoase, becul LED este net superior altor tipuri de becuri.


Lumina oferita de becuri este masurata in Lumeni (lm), iar energia consumata in Wati (W). Desi sunt mai rezistente si consuma mai putin curent electric, becurile LED nu sunt utilizate la fel de mult precum becurile economice, din cauza costurilor de productie mai mari.

Ele sunt folosite, in principal, in scop decorativ si la puteri foarte mici, astfel ca le vedem adesea in spoturi, torte, sisteme solare de iluminat, gradini, mobila de bucatarie, campinguri etc.

Avantajele becurilor LED


 Cele mai durabile becuri
Becurile LED sunt utilizate în prezent în mai multe domenii datorita durabilitatii lor si eficientei luminoase sporite.

  • durata de viata este mai mare decat cea a altor becuri,
  • nu au un numar limitat de porniri / opriri, precum becurile economice. Ele pot fi utilizate cu senzor de miscare.
  • pot fi utilizate pentru iluminat exterior, fiind foarte rezistente la temperaturi scazute.
  • nu sunt afectate de întreruperile de curent sau de variatiile de tensiune,
  • prezinta o buna calitate a culorii luminii,
  • nu se încalzesc, functionând electronic. În consecinta ele nu strica tesaturile sau alte materiale decorative.
  • au un design flexibil si sunt disponibile si în dimensiuni mici,
    • pot fi utilizate cu variatoare,
  • pot fi utilizate în acvarii si spoturi si pot fi reglate prin telecomanda.

Sfaturi pentru economisirea energiei


 

  • Stinge lumina: cand parasesti o incapere, stinge lumina, pentru a economisi energie.
  • Profita de lumina naturala: in timpul zilei, cu cat aprinzi lumina mai tarziu, cu atat mai multa energie economisesti. Pentru a profita din plin de lumina naturala, amenajeaza-ti spatiul corespunzator. De exemplu, asaza biroul sau scaunul langa fereastra.
  • Utilizeaza culorile deschise: peretii, mobila si perdelele in culori deschise reflecta lumina si reduc nevoia iluminatului. Astfel se utilizeaza mai mult lumina naturala.
  • Intretine corpurile de iluminat: corpurile de iluminat functioneaza mai eficient atunci cand sunt curate. Praful de pe bec reduce capacitatea iluminatului cu 50%, iar restul de 50% este absorbita. Pastrand corpurile de iluminat curate, sporesti cantitatea de lumina fara a utiliza mai multa energie.
  • Inlocuieste becurile: eficienta becurilor scade in timp. Astfel, becurile trebuie inlocuite atunci cand eficienta lor se reduce.
  • Utilizeaza becurile potrivite: in loc sa utilizati mai multe becuri de putere mica acolo unde ai nevoie de mai multa lumina, utilizeaza un singur bec de putere mai mare.

Dupa cum vezi, alegerea este clara – becurile economice si cele LED sunt mult mai avantajoase decat cele incandescente, din toate punctele de vedere. Tu ce tip de becuri folosesti, ai trecut la variantele economice si prietenoase cu mediul inconjurator?

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360