Decorarea peretilor poate fi simpla sau poate fi veritabila opera de arta. Iata ce reguli aplica designerii, dar si cateva idei numai bune de pus in aplicare.
1. Reguli de baza in decorarea peretilor
a. Crearea unui punct focal al camerei cu ajutorul decoratiunilor
b. Regula numerelor impare in decorarea peretilor cu obiecte
c. Simetrii si proportii in decorarea peretilor interiori
d. Pozitionarea ideala a decoratiunilor de perete
e. Armonia dintre decorarea peretilor si mobilierul din camera
f. Decorarea peretilor in functie de destinatia incaperii
b. Regula numerelor impare in decorarea peretilor cu obiecte
c. Simetrii si proportii in decorarea peretilor interiori
d. Pozitionarea ideala a decoratiunilor de perete
e. Armonia dintre decorarea peretilor si mobilierul din camera
f. Decorarea peretilor in functie de destinatia incaperii
2. Decorarea peretilor interiori
a. Decorarea peretilor interiori prin vopsire
b. Decorarea peretilor prin acoperire cu alte materiale
c. Decoratiunile de perete, mereu o alegere interesanta
d. Decorarea peretilor cu plante
b. Decorarea peretilor prin acoperire cu alte materiale
c. Decoratiunile de perete, mereu o alegere interesanta
d. Decorarea peretilor cu plante
3. Decorarea peretilor exteriori
a. Placarea peretilor exteriori
b. Decorarea peretilor exteriori cu graffitti
c. Decorarea peretilor exteriori cu plante curgatoare
d. Decorarea peretilor exteriori cu obiecte tematice
b. Decorarea peretilor exteriori cu graffitti
c. Decorarea peretilor exteriori cu plante curgatoare
d. Decorarea peretilor exteriori cu obiecte tematice
Reguli de baza in decorarea peretilor
In functie de preferinte si indemanarea sau bugetul fiecaruia, decorarea peretilor se poate face cu vopsea, cu diferite alte materiale sau din obiecte de decor tematice – tablouri, postere – ori obiecte handmade.
Regulile cu privire la decorarea peretilor sunt usor de intuit, insa asta nu inseamna ca e simplu sa facem alegerile potrivite in aceasta privinta. Peretii trebuie sa fie in armonie cu mobila din camera si trebuie sa tina cont de destinatia incaperii. Nu se potrivesc, de exemplu, decoratiuni cu zane, in living sau decoratiuni cu obiecte traditionale, intr-un birou, decat daca acesta ar fi obiectul de activitate.
In alegerea modului de decorare a peretilor trebuie sa iei in calcul si durata pentru care vrei sa ramana acele decoratiuni – cat de des te razgandesti – precum si timpul pe care il poti acorda curateniei – decoratiunile sub forma de obiecte acapareaza praf ce trebuie sters.
Tocmai pentru ca nu e misiune usoara, te ajutam cu o multime de sfaturi si idei care sa te ajute sa creezi un decor original si fermecator.
Crearea unui punct focal al camerei cu ajutorul decoratiunilor
Regulile designului interior spun ca orice camera ar trebui sa aiba un punct focal, de interes. Poate fi vorba despre un punct focal format din mobilier si decoratiuni sau unul doar din decoratiuni. De pilda, un fotoliu cu un design deosebit, in spatele caruia troneaza un tablou de mari dimensiuni atrage in mod automat toate privirile. Puncte focale realizate cu ajutorul decoratiunilor de perete ar putea fi:
• Decoratiuni realizate din oglinzi sau chiar si o oglinda incadrata cu o rama cu detalii sculptate
• Mai multe tablouri de mici dimensiuniuni asezate unele langa altele si care creeaza impreuna un decor dinamic si plin de farmec
• Un fototapet cu o imagine inspirationala
• O pictura realizata direct pe perete
Regula numerelor impare in decorarea peretilor cu obiecte
Cand vine vorba despre decoratiunile de la nivelul peretilor, o prima regula pe care trebuie sa o respecti este cea legata de numarul impar. Nu se folosesc niciodata doua obiecte, ci unul, trei, cinci sau sapte.
Spre exemplu, atunci cand vrei sa alegi tablouri pentru peretele din living, nu trebuie sa amplasezi niciodata doua tablouri. Aceeasi regula se aplica si atunci cand vine vorba despre oricare alt tip de decoratiune – palarii, sfesnice sau corpuri de iluminat folosite pentru efectul estetic.
Spre exemplu, atunci cand vrei sa alegi tablouri pentru peretele din living, nu trebuie sa amplasezi niciodata doua tablouri. Aceeasi regula se aplica si atunci cand vine vorba despre oricare alt tip de decoratiune – palarii, sfesnice sau corpuri de iluminat folosite pentru efectul estetic.
Simetrii si proportii in decorarea peretilor interiori
Regula simetriilor si proportiilor este una destul de simpla – decorul, ca intreg, trebuie sa fie echilibrat, simetric. Nu incarca un perete lasandu-l pe cel din fata lui gol. In ceea ce priveste principiul proportiilor, acesta se refera la echilibrul dintre formele, culorile si texturile obiectelor dintr-o camera, care ar trebui sa nu se anuleze una pe cealalta, sa fie in acelasi ton, tocmai pentru a fi in final un design coerent si nu unul incarcat si obositor.
Pozitionarea ideala a decoratiunilor de perete
Nu exista neaparat o regula in acest sens, insa asta nu inseamna ca le poti plasa la intamplare. Locurile ideale sunt, de obicei – peretele pe care este asezat patul sau canapeaua, peretele din fata usii si niciodata cel pe care exista deja un element care atrage atentia. Spus altfel si intr-un mod mai simplu, daca pe un perete ai amplasat televizorul, tablourile si decoratiunile sunt de prisos.
Armonia dintre decorarea peretilor si mobilierul din camera
Iata un alte principiu esential in designul interior si de care este vital sa tii cont. Ce ne spune el? Ca trebuie sa tii cont de dimensiunile celorlalte obiecte din camera si de felul in care sunt ele amplasate, pentru a alege si pozitiona decoratiunile de pe pereti.
Asta inseamna ca obiectele de decor trebuie sa fie in acord cu celelalte obiecte din incapere, dar si sa fie in armonie cu ele in ceea ce priveste proportiile. De pilda, intr-un living impunator, decorat in stil clasic, in care exista mobilier din lemn masiv, un tablou de mici dimensiuni este o alegere gresita si s-ar potrivit mult mai bine un tablou din acelasi registru.
Decorarea peretilor in functie de destinatia incaperii
Destinatia incaperii este un punct de pornire in ceea ce priveste alegerea decoratiunilor. Nu putem alege pentru bucatarie aceleasi decoratiuni ca pentru living, de exemplu. Este un criteriu pe care nu ar trebui sa-l ignori si pe care il are in vedere orice designer de interior.
Decorarea peretilor interiori
Indiferent de mobilierul pe care il alegem si de alte elemente din incapere, felul in care arata peretii unei locuinte ramane baza pentru intregul design interior. Mai mult decat atat, este un element care poate fi cu usurinta schimbat in cazul in care te razgandesti, dar si un element care are puterea de a transforma felul in care arata locuinta ta.
Decorarea peretilor interiori prin vopsire
Daca optezi pentru decorararea peretilor interiori intr-un mod simplu, prin vopsire, ai mai multe posibilitati la dispozitie. De la peretii vopsiti intr-o culoare uni, pana la diverse degradeuri sau desene facute in creion sau in vopsea. Pentru camera copilului se pot folosi amprentele familiei pentru a da viata unui perete. Iata ce variante ai si cam cum ar arata ele puse in aplicare:
Decorarea peretilor in culori uni



Decorarea peretilor cu picturi artistice



Decorarea peretilor cu sabloane



Decorarea peretilor in forme geometrice asimetrice



Decorarea peretilor prin acoperire cu alte materiale
Peretii pot fi decorati si prin folosirea unor materiale speciale pentru asta. Piatra naturala este o varianta interesanta, dar si fototapetul este o optiune de luat in calcul. Fototapetul este, practic, o imagine care poate fi colantata pe perete, ca un tablou care se lipeste de perete. Si stickerele de perete reprezinta o idee demna de luat in calcul, mai ales pentru camera copiilor, doarece sunt si o optiune ieftina.
Decorarea peretilor cu piatra naturala



Decorarea peretilor cu tapet sau forme decupate din tapet



Decorarea peretilor cu fototapet



Decorarea peretilor cu material textil



Decorarea peretilor cu folii adezive



Decorarea peretilor cu lambriuri din lemn



Decoratiunile de perete, mereu o alegere interesanta
Alegerea unor decoratiuni – tablouri, postere – pentru peretii locuintei este mereu o idee interesanta. Iata cateva modele care sa-ti serveasca drept inspiratie:
Decorarea peretilor cu postere



Decorarea peretilor cu covoare sau carpete de perete



Decorarea peretilor cu tablouri



Decorarea peretilor cu ajutorul luminilor ambientale



Decorarea peretilor cu farfurii sau alte obiecte traditionale




Decorarea peretilor cu obiecte handmade



Decorarea peretilor cu oglinzi



Decorarea peretilor cu ceasuri



Decorarea peretilor cu plante
O gradina verticala, sau diverse tablorui realizate din muschi sunt idei in tendinte acum si merita cu siguranta atentia ta. Imaginile de mai jos sunt dovada vie a acestui lucru:



Decorarea peretilor exteriori
Si peretii exteriori merita atentie. De la tencuiala decorativa pana la idei mai moderne precum betonul aparent, peretii exteriori pot prinde viata in cele mai inedite moduri. Uite si cateva idei in acest sens:
Placarea peretilor exteriori



Decorarea peretilor exteriori cu graffitti



Decorarea peretilor exteriori cu plante curgatoare



Cu atat de multe optiuni la dispozitie, alegerea designului cand vine vorba despre aspectul peretilor interiori si exteriori nu mai este deloc usoara. Care dintre modele crezi ca s-ar potrivi cel mai bine casei tale?