Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum să montezi un raft

Cum să montezi un raft

Se încarcă...

Adăugarea de noi rafturi reprezintă o modalitate excelentă de a economisi spațiu pe podea și de a expune accesorii, cum ar fi imagini, fotografii de familie sau cărți. Există o gamă largă de opțiuni din care poți alege și îți poți crea chiar propriile rafturi din cutii sau rafturi rustice din lemn recuperat. Iată cum să le montezi.

Termeni specializați

Pene din lemn: Parte a cadrului pentru un perete de susținere, acestea sunt bare orizontale din lemn fixate între stâlpi.

Stâlpi: Parte a cadrului pentru un perete de susținere, acestea sunt bare verticale din lemn fixate între pene.

Siguranța pe primul loc: Verifică-ți pereții

Înainte de perforare, ciocănire sau introducerea unui șurub într-un perete, asigură-te că ai verificat ce se află în spatele acestuia cu un detector de țevi, cabluri și stâlpi (cunoscut și ca detector digital multifuncțional). Este simplu de utilizat și te va anunța dacă există țevi, cabluri sau stâlpi acolo unde intenționezi să lucrezi. Rulează-l pur și simplu peste suprafața zonei și îți va spune unde se află obstacolele.

Cum să obții o prindere rezistentă pentru un raft

Cum să montezi un raft fix

Cum să montezi un raft suspendat

Cum să montezi rafturi reglabile

Cum să obții o prindere rezistentă pentru un raft

Pe zidărie - pereți din cărămidă și mortar - vei avea nevoie de o bormașină cu percuție cu un burghiu de zidărie. De asemenea, vei avea nevoie de șuruburi de cel puțin 50 mm și de dibluri pentru a trece prin tencuială și în spatele ei.

Pentru pereții de susținere despărțitori, șuruburile trebuie să pătrundă direct în penele de lemn (orizontale) sau în stâlpi (partea verticală a cadrului). Îi poți găsi pur și simplu bătând și ascultând sau prin utilizarea unui detector electric de stâlpi.

În cazul sarcinilor grele, recomandăm șuruburile de 38 mm sau 50 mm, deoarece acestea au o prindere puternică și nu necesită dibluri. Șuruburile trebuie să fie de cel mai greu ecartament pe care găurile din consolă îl vor permite. Acesta este de obicei un ecartament de 4 mm pe console mici și 5 mm sau 5,5 mm pe cele mai mari.

Materiale și console pentru rafturi

 

Rafturile sunt fabricate dintr-o varietate de materiale pentru a se potrivi nevoilor tale, de la PAL și MDF, până la lemn de esență tare de calitate superioară, precum stejarul și fagul.

Încearcă să alegi și să spațiezi consolele în funcție de materialul raftului, grosimea lui și sarcina pe care o va susține. Indiferent dacă sunt fixe sau fac parte dintr-un sistem de rafturi reglabile, acestea sunt disponibile în versiuni ușoare, medii sau grele. Cel mai important lucru, rafturile și consolele trebuie să fie potrivite pentru a susține greutatea pe care o vor conține.

Spațierea consolelor

Material

Grosime

Spațiu între console (sarcină)

PAL

15 mm

610 mm (medie)

     
 

18 mm

510 mm (grea), 700 mm (medie)

PAL (furniruit)

32 mm

915 mm (grea)

MDF

18 mm

510 mm (grea), 700 mm (medie)

 

25 mm

700 mm (grea), 915 mm (medie)

Blocuri de placaj

18 mm

700 mm (grea), 750 mm (medie)

   

800 mm (ușoară)

Placaj

18 mm

700 mm (grea), 915 mm (medie)

 

25 mm

915 mm (grea)

Lemn de esență moale (de ex. pin)

16 mm

400 mm (grea), 610 mm (medie)

 

18 mm

510 mm (grea), 700 mm (medie)

 

25 mm

700 mm (grea), 915 mm (medie)

 

32 mm

915 mm (grea)

Lemn de esență tare (de ex. stejar)

18 mm

510 mm (grea), 700 mm (medie)

 

22 mm

700 mm (grea), 915 mm (medie)

 

25 mm

915 mm (grea)

Plăci acrilice

12 mm

400 mm (ușoară-medie)

Sticlă securizată

6 mm

400 mm (ușoară)

 

12 mm

600 mm (medie)

Sfat important

Pentru a verifica dacă un raft nou s-ar putea deforma, încearcă să îl sprijini pe stive de cărămizi sau cărți, spațiate așa cum intenționezi să spațiezi consolele. Pune obiectele pe raft și apoi plasează o riglă orizontală de verificare. Dacă raftul se deformează, apropie stivele până când este complet drept. Dacă consolele nu pot fi fixate atât de aproape, va trebui să folosești un material mai gros pentru raft.

Cum să montezi un raft fix

Ar trebui să fixezi consolele pentru rafturi cu brațul lung lipit de perete și cu brațul mai scurt sub raft. Nu uita, lungimea brațului mai lung îți va arăta cât de aproape poți monta rafturile unul deasupra celuilalt.

Unelte pentru proiect:

 • O țeavă, cablu și detector pentru stâlpi
 • Creion
 • Riglă de verificare
 • O nivelă cu bulă
 • Ochelari de protecție
 • O bormașină  - alege o bormașină cu percuție (cu fir sau fără fir) pentru pereți de zidărie sau o mașină de înșurubat pentru pereți de susținere interni
 • Burghie - alege burghie pentru zidărie dacă realizezi găuri în pereți de zidărie sau burghie multifuncționale dacă realizezi găuri într-o varietate de suprafețe
 • O șurubelniță
 • Un raft
 • Console pentru rafturi
 • Șuruburi care să se potrivească cu consolele (verifică ambalajul consolelor pentru detalii)
 • Dibluri
 • Șuruburi mici pentru fixarea raftului pe console (acestea trebuie să fie mai scurte decât adâncimea raftului)

Pasul 1

Verifică dacă zona din spatele peretelui nu prezintă țevi sau cabluri ascunse înainte de a fixa consolele (pentru mai multe informații, citește secțiunea noastră Siguranța este pe primul loc). Ține raftul lipit de perete și marchează cu creionul unde dorești să fie fixată partea inferioară. Apoi, marchează unde trebuie să fie prinsă prima consolă, precum și distanța până la următoarea consolă. Pentru a verifica dacă marcajele sunt la nivel (pentru a evita un raft strâmb), folosește o nivelă cu bulă.

Pasul 2

Ține prima consolă la marcaj, verifică dacă este dreaptă și marchează cu creionul peretele prin orificiile de fixare. Procedează la fel în cazul celei de-a doua console. Dacă există mai mult de două console, fixează-le între consolele exterioare, la distanțe egale.

Pasul 3

Realizează găurile în perete și înșurubează consolele (dacă ai pereți din zidărie, folosește dibluri). Așază raftul deasupra și trasează un marcaj prin găuri în console pentru șuruburile de fixare de dedesubt. Apoi, scoate raftul și realizează găuri pilot pe partea inferioară pentru șuruburile scurte - ai grijă să nu pătrunzi în cealaltă parte. Fixează înapoi raftul și apoi înșurubează cu atenție șuruburile de fixare.

Sfat important

Unul dintre cele mai populare locuri pentru rafturi este într-un alcov. Dacă dorești să montezi rafturi aici, vei avea nevoie de elemente de fixare pe pereții laterali. Taie traverse din lemn de 50 mm x 25 mm de lățimea raftului și înșurubează-le orizontal pe pereții laterali ai alcovurilor. Dacă raftul este lung, o traversă poate fi fixată și pe peretele din spate. Pentru o rezistență sporită, raftul poate fi înșurubat pe traverse prin utilizarea unei plăci metalice poziționate între traversă și raft.

Cum să montezi un raft suspendat

Pe rafturile suspendate (sau cu elemente de fixare ascunse) poți depozita obiecte precum cărți mici și ornamente ușoare fără sprijin vizibil. Acestea fac parte în general dintr-un set cu raftul deja pregătit și sunt disponibile în diferite lungimi și stiluri.

Fixează pur și simplu o consolă metalică pe perete, din care două bare sprijină raftul pre-găurit care se fixează în poziție în interiorul raftului.

Această opțiune arată excelent, dar are niște dezavantaje minore. Dacă peretele nu este complet plat, consola metalică nu se va potrivi corespunzător pe perete. De asemenea, raftul în sine arată destul de gros, deoarece trebuie să încorporeze barele. Acest tip de raft nu este prea puternic, astfel încât este mai potrivit pentru obiecte mai ușoare decât pentru obiecte grele. Rafturile suspendate pot susține în general 15-25 kg, însă verifică întotdeauna ambalajul pentru sarcina maximă și asigură-te că sarcina este distribuită uniform pe raft.

Unelte pentru proiect:

Pasul 1

Verifică să nu există pericole ascunse în spatele peretelui înainte de a începe găurirea (pentru mai multe informații, citește secțiunea noastră Siguranța pe primul loc). Apoi, ține consola metalică pe perete. Asigură-te că este dreaptă folosind o nivelă cu bulă și marchează pozițiile găurilor de fixare. Folosind o bucată de bandă adezivă, marchează lungimea diblurilor pe burghiu. Efectuează găuri în pozițiile marcate și bate ușor diblurile cu un ciocan pentru a te asigura că sunt la același nivel cu peretele, apoi înșurubează consola metalică în poziție, făcând găuri pe dinții orientați în jos.

Pasul 2

Glisează raftul pe bare. Dacă setul tău are găuri pre-perforate în partea inferioară a raftului, va trebui să potrivești șuruburi mici prin ele în găurile din bară. Acoperă capetele șuruburilor cu capace pentru a termina.

Cum să montezi rafturi reglabile

Rafturile reglabile, pregătite, se sprijină pe console încastrate în bride de fixare metalice, care sunt înșurubate în perete. Se creează astfel un mic spațiu în spatele rafturilor, care este util dacă dorești să tragi cabluri electrice în spatele acestuia. Dacă dorești ca rafturile să fie la același nivel cu peretele, va trebui să tai crestături în ele.

Bridele de fixare metalice nu încorporează doar rafturi - există o gamă de accesorii diferite pe care le poți utiliza cu această configurare. Alege dintre coșurile de sârmă, rafturi pentru tuburi, suporturi de depozitare și cârlige.

Unelte pentru proiect:

 • O țeavă, cablu și detector pentru stâlpi
 • O nivelă cu bulă
 • Un creion
 • O ruletă
 • Un punctator
 • O bormașină - ia în considerare o bormașină cu percuție dacă efectuezi găuri în pereți de zidărie sau o mașină de înșurubat dacă efectuezi găuri în pereți de susținere interni
 • Burghie - caută burghie pentru zidărie dacă efectuezi găuri în pereți de zidărie sau burghie multifuncționale dacă le folosești pe suprafețe variate
 • O șurubelniță
 • O șină reglabilă și un sistem de montare a rafturilor utilizând console
 • Șuruburi care se potrivesc sistemului tău de montare a rafturilor utilizând console
 • Șuruburi mici pentru prinderea raftului pe bare

Pasul 1

Verifică să nu existe pericole ascunse în spatele peretelui (pentru mai multe informații, citește secțiunea noastră Siguranța pe primul loc). Apoi, folosește o nivelă cu bulă pentru a trage o linie verticală pe lungimea șinei drepte de pe perete. Poziționează următoarea șină și trage o altă linie verticală. Instrucțiunile producătorului vor specifica în mod normal care ar trebui să fie distanța dintre ele.

Ține șina stângă în poziție verticală pe perete și marchează gaura de fixare superioară, efectuează gaura și înșurubează ușor șina în poziție. Ține o nivelă cu bulă în partea laterală a șinei verticale pentru a verifica dacă aceasta este verticală și marchează celelalte găuri de fixare.

Pasul 2

Glisează șina pe o parte, efectuează găurile, introdu diblurile și apoi înșurubează șina în poziție. Introdu o consolă în partea superioară a șinei și plasează o altă consolă în aceeași poziție în cea de-a doua șină. Ține ferm a doua șină la următoarea linie verticală marcată și așază raftul peste cele două console. Folosește o nivelă cu bulă pentru a te asigura că este perfect orizontal. Marchează cu un creion gaura de fixare superioară pentru cea de-a doua șină, scoate raftul și fixează șina în poziție în acest moment.

Pasul 3

Poziționează raftul de sus în mijlocul consolelor și folosește un punctator pentru a marca punctele de găurire pentru șuruburile mici de fixare de pe partea inferioară a raftului. Apoi, efectuează găurile pilot (poți scoate raftul în timp ce faci acest lucru, ceea ce ar trebui să ușureze munca) și apoi înșurubează elementele de fixare a raftului la console. Șuruburile mai lungi se află în partea din spate a consolei, iar cele mai scurte în partea din față.

Pasul 4

Scoate raftul împreună cu consolele și montează-l din nou în partea de jos a șinelor. Marchează găurile inferioare de fixare a celei de-a doua șine și fixeaz-o pe perete - asigură-te că șinele sunt paralele, astfel încât rafturile să fie interschimbabile. Odată ce ești mulțumit de poziție, introdu consolele rămase în șine și înșurubează rafturile pe ele.

Personalizează rafturile cu accesorii din coșuri și șine, în funcție de spațiu.

Cum să creezi rafturi rustice

Dacă dorești să adaugi o notă de farmec sau caracter rustic unei încăperi, lemnul recuperat sau lemnul vechi poate fi recondiționat pentru a crea mai mult spațiu de depozitare în casa ta. Rafturile create din lemn și console de perete sunt perfecte pentru expunerea cărților și a imaginilor, precum și pentru a decora un perete gol.

Unelte pentru proiect:

Măsoară spațiul exact în locul în care dorești să montezi rafturile. Folosește un ferăstrău, taie materialul lemnos sau lemnul recuperat la dimensiunea de care ai nevoie. Pentru a netezi marginile aspre, șlefuiește ușor lemnul cu șmirghel.

În funcție de aspectul sau stilul pe care vrei să-l obții, poți folosi un baiț de lemn pentru a-l acoperi. Îți recomandăm să alegi un baiț care va spori aspectul natural al lemnului. Poartă mănuși de protecție și pune o folie de protecție împotriva prafului înainte de a vopsi în caz de picături sau stropi.

Pentru a fixa raftul pe perete, urmează pașii din secțiunea „Cum să montezi un raft fix” din acest articol.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360