Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum îți organizezi locuința fără eforturi mari: 5 trucuri utile pentru o casă ordonată

Cum îți organizezi locuința fără eforturi mari: 5 trucuri utile pentru o casă ordonată

După o zi lungă și grea la serviciu, unul dintre lucrurile pe care nimeni nu le dorește la sosirea acasă este o locuință întoarsă cu susu-n jos. Mai ales pentru cei care au copii mici, casa poate fi dimineața lună și seara să arate ca și când a trecut o tornadă prin ea. Haine aruncate peste tot, mâncare lăsată pe parchet, jucării oriunde pui piciorul, pahare și alte obiecte al căror loc cu siguranță nu este în mijlocul casei: e o imagine cu care multă lume s-a întâlnit.

Secretul unei case ordonate și curate stă, însă, nu în curățenia propriu-zisă, ci în măsurile pe care le iei înainte. Iată cinci trucuri care te vor ajuta să ții casa curată cât mai mult timp.

1. Planifică din timp curățenia

Primul pas pe care e indicat să-l faci ca să îți organizezi mai bine locuința și să o ții curată cât mai mult timp, fără eforturi, este să faci o listă săptămânală cu toate treburile casnice care trebuie rezolvate. Curățenie în baie, curățenie în bucătărie, spălat rufe, aspirat, spălat pe jos – stabilește câte o zi sau mai multe pentru fiecare dintre ele și ține-te de program.

E de preferat să faci curățenie mai des și mai puțin, decât să amâni treburile casnice de pe o zi pe alta și să te trezești în situația în care trebuie să aloci un weekend întreg doar ca să scoți casa la lumină. Implică-i în aceste activități pe toți cei din locuință, chiar și pe cei mici. Motivează-i cu câte un premiu simbolic pentru fiecare săptămână în care și-au păstrat curățenia în camera lor.

2. Folosește cutii și coșuri de depozitare

Dacă ai o familie numeroasă, cu siguranță una dintre marile probleme cu care te confrunți este dezordinea. Un tricou aici, o jucărie în colțul celălalt, cărți împrăștiate, cabluri aruncate peste tot – asta în condițiile în care faci ordine zilnic. Mai ales în apartamentele în care nu sunt spații de depozitare, dezordinea îți lasă impresia că se produce de la sine.

O soluție la problema lucrurilor aruncate peste tot sunt cutiile de depozitare. În ele îți poți așeza toate lucrurile care scapă mereu de sub control: cablurile și încărcătoarele pentru gadgeturi într-o cutie, jucăriile în alte cutii, la fel și ustensilele de bucătărie. Nu mai vorbim despre haine: șosetele pot fi mai ușor de găsit dacă sunt păstrate într-o cutie specială, la fel și încălțămintea sau rucsacurile.

3. Organizează-ți mai bine spațiul liber

Lipsa spațiului liber este una dintre principalele probleme cu care se confruntă multe persoane în propriile locuințe. În cazul apartamentelor mai vechi, cel puțin, acestea nu au fost construite cu gândul la spații de depozitare sau la confort, așa că va trebui să improvizezi spații de depozitare oriunde vei găsi loc liber: sub pat, pe mobilier sau în balcon.

Îți vei face viața mai ușoară dacă vei investi în mobilier dedicat pentru depozitare. În balcon, de exemplu, poți instala câteva rafturi în care vei putea depozita și borcanele de gem primite de la părinți, și murăturile producție proprie, dar și trusa de scule nelipsită din orice locuință. Înainte să mergi la cumpărături, însă, e recomandat să faci un tur de locuință și să măsori toate locurile unde ai putea instala un raft.

4. Etichetează tot

Nu te teme că, odată ce-ai mutat cablurile și șosetele în cutii, nu vei mai ști ce și unde este depozitat. Este una dintre situațiile cu care te vei întâlni, fără îndoială, dar e de preferat să ai casa în ordine decât să fie totul vraiște, dar să ai orice la îndemână. E nevoie doar de puțin timp ca să vă obișnuiți – și tu, și ceilalți membri ai familiei, cu noul sistem de organizare.

Ca să vă fie mai ușor să găsiți lucrurile necesare fără să întoarceți totul cu susul în jos, e o idee bună să etichetezi toate cutiile și recipientele din casă. Fie că e vorba despre borcanele de condimente sau de cutiile cu șosete, o simplă etichetă te va ajuta să găsești la timp orice și să-ți păstrezi casa ordonată. Nu te limita la o simplă hârtie: poți să-ți eliberezi creativitatea și să concepi etichete decorative.

5. Sortează-ți lucrurile din toată casa mai des

Cu tot spiritul organizatoric de care dai dovadă, e o regulă nescrisă care afectează pe toată lumea: într-un an de zile, în orice locuință se adună mult prea multe lucruri inutile. Nu ai nevoie de toate, dar le pui deoparte, cu gândul că cine știe când vei mai avea nevoie de ele. Poate fi vorba chiar și de o cutie goală: o s-o păstrezi „pentru orice eventualitate”.

Periodic, e recomandat să faci o verificare prin toată casa și să arunci – sau să donezi, dacă mai pot fi folosite – toate acele lucruri care aglomerează spațiul și la care în mod normal nu ai renunța. Camerele care trebuie verificate cu precădere sunt bucătăria și baia, dar și balconul este unul dintre locurile utilizate ca spațiu ad-hoc de depozitare. Primele pe listă ar trebui să fie hainele și încălțămintea, dar și aparatura electrocasnică.

Ca să-ți fie mai ușor, îți poți face o listă cu toate bunurile esențiale pentru un trai confortabil. Mai poți adăuga în ea și alte lucruri care pot fi folositoare. Restul e bun de aruncat. Nu uita: ca să păstrezi ordinea în propria locuință trebuie să faci și unele sacrificii. De timp, dar mai ales de voință. Cu timpul vei reuși să-ți păstrezi casa în ordine și îți va fi mult mai ușor să faci curățenie în fiecare zi.

te-ar mai putea interesa

Basm de iarnă Basm de iarnă
Închide ochii și imaginează-ți cum timpul stă în loc, în timp ce te apropii ușor de o ușă din lemn, înaltă și masivă, care se deschide ușor pentru a dezvălui o încăpere i...
citește mai mult
Cum ne alegem spotul potrivit? Cum ne alegem spotul potrivit?
Te-ai gândit vreodată ce rol joacă iluminatul în căminul tău? Ziua, lumina naturală ce îmbie casa face ca totul să pară mai primitor. Atunci când te trezești, deschizi ușor och...
citește mai mult
Stabilitate și eficiență în iluminare Stabilitate și eficiență în iluminare
Nu este nimic mai frustrant decât acel moment în care, după ce ai stat și ai ales cu atenție toate sursele și tipurile de iluminat din cămin, ajungi la clipa în care dorești să pregă...
citește mai mult
Cum schimbi cilindrul pentru un plus de securitate Cum schimbi cilindrul pentru un plus de securitate
Casa, familia, dar și bunurile personale sunt extrem de importante pentru fiecare dintre noi. Tocmai de aceea, este foarte important să le știm în deplină siguranță. Cum toate acestea se afl...
citește mai mult
Siguranță la nivel înalt Siguranță la nivel înalt
Știai că simplul fapt de a-ți ști bunurile în siguranță înseamnă un confort psihologic sporit, dar și undă verde pentru a ne concentra la activitățile zilnice importante? Siguranța est...
citește mai mult
Lacătul, prietenul cel mai bun al bunurilor tale Lacătul, prietenul cel mai bun al bunurilor tale
Un plus de siguranță poate face diferența între vacanța perfectă sau un concediu în care ne gândim că cineva ar putea să ne invadeze intimitatea casei sau de ce nu, să ne deschid...
citește mai mult