Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum alegi lampa perfectă pentru fiecare cameră din casa ta

  1. Cum ne influențează lumina artificială
  2. Cum alegem lumina potrivită, în funcție de cameră
  3. Cum alegem becul potrivit pentru iluminare și ambient
  4. Cum decorăm casa și cu ajutorul lămpilor
 
Primăvara își intră în drepturi și începem să ne bucurăm din ce în ce mai mult de lumina naturală. Cu toate acestea, acasă, la birou și în toate locurile pe care le frecventăm, ne întâlnim zi de zi cu lumina artificială. Știai că aceasta ne influențează capacitatea de concentrare, productivitatea și dispoziția generală? De aceea, crearea unui ambient plăcut prin alegerea potrivită a modalităților de iluminare și a designului acestora este un aspect foarte important. V-am pregătit, așadar, un ghid cu sfaturi utile și idei practice despre cum poți crea o atmosferă frumoasă în casa ta cu ajutorul corpurilor de iluminat.

Cum ne influențează lumina artificială

Chiar dacă nu ne dăm seama, lumina are o serie de efecte puternice asupra stării noastre și a modului în care ne desfășurăm sarcinile zilnice. Lumina naturală, de exemplu, are un impact pozitiv asupra dispoziției și a stării noastre emoționale, în timp ce iluminarea artificială prea puternică sau prea slabă poate cauza stres sau emoții negative.

În ceea ce privește productivitatea, spațiile dedicate lucrului sau cititului, cum sunt clădirile de birouri, școlile și bibliotecile, au întotdeauna surse puternice de iluminare, întrucât acestea stimulează concentrarea. Prea mult timp petrecut într-un ambient cu lumină fluorescentă puternică poate cauza, însă, disconfort, de aceea este recomandat să se folosească și lămpi sau becuri cu lumină mai caldă. Pentru stimularea creativității, se consideră că un mediu propice este unul cu lumină mai subtilă, naturală.

Chiar și ciclul de somn este influențat de expunerea la lumina naturală sau artificială. Studiile arată că lumina artificială intesă pe timp de seară poate cauza amânarea ciclului de somn și poate conduce la obișnuința de a adormi mai târziu. De aceea, este recomandat ca în dormitor lumina să fie caldă și nu foarte puternică, ideal cu posibilitatea de a-i ajusta intensitatea.

Cum alegem lumina potrivită, în funcție de cameră

O cameră poate avea atât lumină de ambianță, cât și surse de lumină destinate desfășurării activităților zilnice. Cele două au roluri diferite și trebuie alese în funcție de necesitățile reale ale spațiului și ale proprietarului. Dacă este vorba despre un birou de lucru sau de un fotoliu în care îți citești cărțile favorite, atunci intervine nevoia unei lămpi speciale, prin care să concentrezi lumina în punctul în care citești, scrii sau îți rezolvi sarcinile.

 
Lampa de ambianță are o acoperire mai mare decât o lampă de birou și este folosită pentru a schimba atmosfera întregii camere. În lipsa altei surse, aceasta devine lumina naturală a camerei și poate să fie folosită și cu scopul de a umple un gol din cameră. Acest tip de lampă se plasează, de obicei, pe pereții laterali sau pe tavan (de exemplu, un candelabru).

Cum decorăm casa și cu ajutorul lămpilor

Lampa este un obiect perfect pentru decorare și îți completează camera nu doar prin lumină, ci și prin design, care poate varia de la tradițional, contemporan la electric sau modern.

Pentru stilul tradițional sunt recomandate lămpile cu nuanțe închise, calde, care pun frumos în evidență camerele cu mobilier și podea din lemn. Acestea ajută la crearea atmosferei de clasic și elegant. De exemplu, lustra Ozora de tavan complimentează frumos o cameră amenajată în stil tradițional.

 
Pentru spațiile moderne, se preferă nuanțele deschise și combinarea culorilor reci, care creează împreună impresia unui spațiu mai mare. Fie că optezi pentru o lustră de tavan inedită, cu finisaj cromat și aspect elegant, sau pentru un

lampadar din metal,cu model, corpurile de iluminat se integrează perfect în designul modern al casei tale.
 

Cum alegem becul potrivit pentru iluminare și ambient

După ce ai ales lampa care se potrivește cel mai bine cu designul camerei tale și cu scopul acesteia, este momentul să selectezi și becul potrivit. Principalele criterii pentru această decizie sunt tipul de lumină emanată, durata de viață, consumul de electricitate, dar și raportul calitate-preț.

Becurile incandescente produc o lumnină puternică, perfectă pentru spațiile destinate lucrului și în care ai nevoie să te concentrezi. Acestea consumă, însă, cantități semnificative de energie.

În schimb, becurile fluorescente compacte (CFL) emit o lumină mai slabă, folosind cu 75% mai puțină energie și având o durată de viață mai mare.
Becurile LED sunt potrivite atunci când folosim o lampă de birou, având o lumină de intensitate redusă, orientată spre o anumită distanță. În plus, acestea au o durata de viață de trei ori mai mare decât a becurilor CFL.
Becurile cu halogen sunt generoase cu intensitatea luminii, însă nu sunt atât de economice precum cele LED sau CFL. Așadar, este de preferat să fie folosite tot pentru lămpile de birou.

În final, îți recomandăm să iei în considerare folosirea becurilor de tip economic pentru casa ta, eficiente atât în reducerea consumului de energie, cât și din punctul de vedere al duratei de viață.

te-ar mai putea interesa

Înainte de a începe - cunoaște-ți spațiul (rezistență ridicată/durabilitate etc.)
Ți-ai eliberat ziua; ai uneltele necesare, ești hotărât și pregătit să începi. Nu vrem să-ți stricăm entuziasmul, dar îți cunoști cu adevărat spațiul? Știm că este tentant
citește mai mult
Creează o zonă de relaxare pentru copii
O zonă grozavă doar pentru adolescenți Casa ta înseamnă persoanele care locuiesc în ea. Și a face fiecare spațiu potrivit pentru familia ta în cel mai bun mod posibil. Deci,
citește mai mult
Redă viață bunurilor tale prețioase
Este surprinzător și poate puțin îngrijorător cât de multe lucruri avem în casele noastre. Și când ne împiedicăm de ceva ce am uitat, începe să ne apuce nostalgia.
citește mai mult
Creează trei spații în unul singur
Crearea a trei spații în unul singur Copilul tău și nevoile lui se schimbă mereu... corect? Așa că, dormitorul lui este un loc perfect pentru a crea zone dedicate pentru cele trei lucruri
citește mai mult
Reîmprospătarea unui dormitor pentru copii pentru a se potrivi unui adolescent
Dormitoare - de la copilărie la adolescență E timpul să acceptăm realitatea. Au crescut, iar dormitorul lor este demodat. Acum este momentul să transformi dormitorul adolescenților tăi într-un
citește mai mult
Cum să recondiționezi folosind vopsea pentru renovare
Cu atât de multe tipuri diferite de vopsele pentru renovare, poți recondiționa cu ușurință cea mai mare parte din obiectele care se află în camera copiilor tăi chiar acum. Indiferent
citește mai mult