Comandă de minim 300 lei și ai transport gratuit până pe 9 august! Consultă aici regulamentul campaniei. Spor la cumpărături!
Idei și inspirație
Compartimentarea dressingului: sfaturi de urmat și obiecte necesare pentru a economisi spațiu

Compartimentarea dressingului: sfaturi de urmat și obiecte necesare pentru a economisi spațiu

Se încarcă...
477 vizualizări

Ideea de compartimentare a dressingului poate merge în două direcții: împărțirea rafturilor unui dulap și modul în care sunt așezate hainele pentru a permite accesul facil. 

În continuare, poți afla mai multe informații atât despre alegerea dulapurilor de haine, despre organizarea propriu-zisă a ținutelor, cât și câteva trucuri pentru a economisi spațiu. 

Cum alegi dressingul perfect

Descoperirea echilibrului între dressing și restul mobilei din cameră poate da bătăi de cap. Mai jos, sunt câteva lucruri de care să ții cont în alegerea unui dressing:

 • tipul de dressing – poți alege un suport pentru umerașe prevăzut cu 2-3 rafturi sau un dulap modern; standurile pot fi transportate ușor dintr-o cameră în alta; o altă opțiune este să alegi un dressing care să îți ocupe un perete întreg; eventual, poți alege un dressing ascuns în perete; materialul, finisajele și culorile țin mai ales de gusturile personale;
 • dimensiunile – este important să măsori înălțimea camerei, înainte de a cumpăra orice fel de dressing; de asemenea, măsoară lățimea, pentru a te asigura că dulapul îți permite trecerea fără efort de la un capăt la celălalt al camerei;
 • stilul – alege un dressing care să se integreze ușor în cameră; optează pentru un dulap cu ornamente, dacă încăperea are mici decorațiuni; pentru un design minimalist, un dulap fără uși poate fi soluția perfectă; același lucru este valabil în ceea ce privește culorile; estetica dressingului ar trebui să fie în acord cu mobila pe care o ai deja în cameră;
 • spațiile de depozitare, în funcție de nevoile tale – dacă ai multe haine office, optează pentru un dulap care are mai mult loc pentru umerașe; dacă preferi stilul casual, asigură-te că ai suficiente rafturi; pentru accesorii, vei avea nevoie de un dulap care să includă cel puțin un sertar.

Cum alegi dressingul perfect

Compartimentarea dressingului

De ce să alegi mobilă de calitate de la Brico Dépôt

Dulapuri, rafturi sau, poate, o perdea, pentru a masca standul din dormitor? Pe toate le găsești la Brico Dépôt. Mai jos, sunt câteva motive pentru a alege mobilă de la Brico Dépôt:

 • beneficiezi de stil și funcționalitate, la prețuri avantajoase;
 • ai grijă de mediu – 74% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt sustenabile, iar procentul este în creștere;
 • poți cumpăra produsele din magazin sau online – dacă faci comanda online, vei primi produsele direct la ușă sau le poți ridica direct din magazin, în doar patru ore;
 • beneficiezi de recomandări, pentru a face alegeri inspirate pentru tine și cei dragi.

Compartimentarea dressingului în funcție de ținutele alese

Dacă, la începutul anilor 2000, era necesar să îți comanzi special un dressing, astăzi, poți găsi piesele de mobilier dorite, indiferent de stilul sau structura preferată, la prețuri competitive. 

Primul criteriu de compartimentare a dressingului se referă la ținutele pe care le deții deja, precum și la ce alte haine dorești să depozitezi. 

În acest context, există compartimentarea dressingului office/elegant, compartimentarea dressingului casual și compartimentarea dressingului mixt, o combinație între cele două. 

Compartimentarea în cazul unui dressing office/elegant

Un dulap de haine, fie că alegi să aibă o ușă sau două, fie că preferi un model cu uși glisante ori cu oglinzi, este practic mai ales în măsura în care articolele tale vestimentare se integrează ușor și îți permit accesul rapid la piesa dorită.

Dacă ai multe haine office, precum cămăși, sacouri, fuste, rochii sau costume, vei avea nevoie de un dressing cu loc generos pentru umerașe. Astfel, vei preveni șifonarea hainelor și vei prelungi durata lor de viață. Lucrurile casual pot fi depozitate într-o comodă. 

În cazul în care stiul office/elegant este pe gustul tău, poți transmite acest lucru și prin stilul mobilierului ales. Astfel, poți opta pentru un dressing cu design clasic. 

mobila de calitate

Compartimentarea în cazul unui dressing casual

Dacă porți regulat mai ales blugi, tricouri, bluze casual, pulovere, spațiul dedicat umerașelor poate fi restrâns. Aici vei depozita gecile, vestele și, eventual, unele perechi de blugi din material delicat.

La loc de cinste vor fi rafturile, deoarece protejează hainele împotriva deformării și lărgirii. Aici vei pune hainele casual pe care le poți organiza pe categorii (tricouri, pantaloni, bluze) sau pe ținute, pentru ca, imediat ce deschizi ușa dulapului, să îți iei cele necesare. 

În acest context, poți alege un dressing mai mic sau mai mare, după nevoi, dar care să includă multe rafturi.

dressing casual

Compartimentarea în cazul unui dressing mixt

Dacă deții un număr echilibrat de haine elegante și casual, ai nevoie de un dressing care să conțină atât bare pentru umerașe, cât și rafturi pentru haine. 

Eventual, poți alege o piesă de mobilier care să includă și spații dedicate pentru încălțăminte.

Dressing mare

Compartimentarea dressingului în funcție de dimensiunile camerei

Cei mai mulți oameni își doresc un dressing generos, care să permită accesul facil la toate hainele, însă acest lucru depinde mult de dimensiunile camerei. 

Astfel, dacă ai o cameră de mici dimensiuni, probabil că vei alege un dressing mic. Similar, dacă ai o cameră generoasă, vei avea suficient spațiu pentru dressing. Mai jos, ai câteva detalii importante despre aceste aspecte. 

Dressing mic

Dacă spațiul este limitat iar proiectul tău include amenajarea unei locuințe mici, optează pentru un dressing mic și înalt până în tavan, pentru a acoperi nevoile tale vestimentare. 

SFAT PRACTIC

Alege un model care să includă atât rafturi sau sertare, cât și o zonă specială pentru umerașe. Un dressing cu uși culisante este practic și îți permite să salvezi spațiu. În plus, un astfel de model cu oglinzi mărește vizual camera și dublează lumina.  

Dressing mic

Dressing mare

O încăpere mai mare îți lasă mai mult spațiu pentru a experimenta, când vine vorba de alegerea dressingului. Poți alege un dulap suficient de încăpător, astfel încât fiecare articol vestimentar să își găsească locul. 

Alături de dulap, poți include o comodă, pentru a te ajuta la organizarea lucrurilor mărunte: șosete, curele, lenjerie, bijuterii etc. 

Dressing in dormitor

Compartimentarea dressingului în funcție de locul în care se află

În funcție de locul în care se va afla dressingul, există câteva particularități, iar în continuare, afli tot ce ai nevoie să știi despre compartimentarea dressingului în dormitor, în debara, pe hol, pe balcon sau separat (dressingul walk-in). 

Dressing în dormitor

Dressingul în dormitor reprezintă cea mai populară opțiune. Îți permite accesul ușor la ținutele preferate. Dacă ai spațiu suficient, poți monta dulapuri pe un perete întreg. Vei găsi repede hainele de care ai nevoie, iar totul va fi bine organizat. 

Pe de altă parte, un spațiu redus face ca dulapul de haine să ocupe mult loc și să aglomereze dormitorul. În acest caz, poți muta dressingul în debara, hol sau balcon.

Dressing in debara

Dressing pe hol

Dressing în debara

Amenajarea dressingului în debara reprezintă o opțiune, mai ales în cazul în care este singurul spațiu rămas liber. 

Dacă, în trecut, debaraua era locul în care depozitai lucrurile pe care le foloseai rar, acum poate e momentul să o transformi într-un spațiu adaptat nevoilor tale vestimentare. Odată ce ai renunțat la lucrurile inutile, vei vedea cât de mult spațiu ai la dispoziție: suficient pentru montarea unui dulap de dimensiuni medii sau a unor rafturi pentru haine și a unui pantofar. 

Dressing in mansarda

Dressing pe hol

Dressingul pe hol poate fi o idee bună, indiferent dacă stai la apartament sau la casă. Spațiul neutilizat poate reprezenta o soluție inedită și practică pentru ținutele tale. 

SFAT PRACTIC

Dacă stai la casă, spațiul de sub scară (de regulă, nefolosit) poate fi utilizat pentru a depozita încălțămintea și ținutele pentru sezonul rece.  

amenajarea unui dressing

dulapurile de haine

Dressing în mansardă

O casa cu mansarda este ideală pentru amenajarea unui dressing. Aici vei putea organiza ținutele întregii familii. Fiecare persoană va găsi imediat ceea ce caută. 

În plus, poți amenaja câteva rafturi pe perete, pentru a expune încălțămintea. Cu un astfel de sistem, găsirea pantofilor potriviți va deveni floare la ureche. Mai mult, vei elibera spațiul din casă, iar dormitoarele, de exemplu, vor fi mult mai aerisite. 

Pe lângă dulapurile de haine și politele din pal ori MDF, poți amenaja și un colț pentru probarea ținutelor. Include o canapea sau un fotoliu, o măsuță de machiaj și o oglindă înaltă.

Dressing pe balcon

Dressing pe balcon

Dressingul pe balcon este o idee neobișnuită, însă practică. Dacă ai un dormitor mic, un dressing pe balcon îți permite să economisești spațiu. Totodată, eviți să îți îngrămădești lucrurile într-un colț. Le vei acorda atenția cuvenită, așezându-le pe rafturi sau umerașe. 

Dressing walk-in (cameră separată)

Dressingul de tip walk-in necesită un spațiu generos, motiv pentru care este amenajat, de cele mai multe ori, în dormitor. 

Spațiul pe care îl ai la dispoziție îți permite să îl amenajezi conform propriilor nevoi și dorințe. Poți opta pentru dulapuri mari de haine sau, din contră, poți expune articolele vestimentare pe rafturi până în tavan. 

Rochiile și fustele vor avea locul lor într-un dulap încăpător, prevăzut cu spații pentru umerașe, la fel și încălțămintea. 

Pe lângă dulapuri, comode, sertare și separatoare pentru bijuterii, poți amenaja un loc de relaxare cu un taburet, un fotoliu sau o banchetă și o măsuță de toaletă. Oglinzile multiple vor întregi designul și îți vor permite să îți imaginezi că defilezi pe catwalk. 

Această zonă poate fi amenajată în același stil cu restul locuinței. Cele mai potrivite decorațiuni sunt plantele, tablourile și/sau posterele cu tematică fashion și suporturile pentru bijuterii. 

SFAT PRACTIC

Pentru un efect spectaculos, poti vopsi creativ tavanul într-o culoare puternică. Liniile geometrice și nuanțele de negru sau maro închis vor accentua senzația de înălțime. 

Dressing folosit la comun

dimensiunile camerei

Compartimentarea dressingului în funcție de cine îl folosește

Pe lângă ținute, dimensiunile camerei și locul în care se va afla dressingul, contează foarte mult și cine îl va folosi. În cele ce urmează, poți afla mai multe despre dressingul folosit de cupluri și despre dressingul pentru copii.

Dressing folosit la comun cu partenerul

Multă lume consideră o adevărată provocare să împartă dressingul cu iubitul/iubita. Alegerea dressingului ține de spațiul disponibil și de nevoile voastre. Acum sunteți pe aceeași pagină. Următorul pas este să organizați hainele care vor fi puse în dressing, împreună. Chiar dacă partenerul este mai puțin organizat, este important să lucrați ca o echipă.

Discutați despre obiceiurile voastre, rutina de dimineață, ce haine purtați mai des. Astfel, veți putea stabili de cât spațiu are nevoie fiecare și unde vă veți depozita lucrurile. Dacă vă pregătiți pentru muncă la aceeași oră, încearcă să aranjezi lucrurile fiecăruia pe părți opuse ale dressingului, pentru a evita să vă încurcați unul pe altul, când vă grăbiți mai tare. 

Pe de altă parte, dacă folosiți dulapul de haine la ore diferite din zi, vei putea organiza mai ușor umerașele și rafturile de haine. 

Evită să împarți dulapul 50/50, dacă acest lucru este puțin important pentru voi. Încearcă să te concentrezi asupra organizării hainelor, în așa fel încât amândoi să aveți acces facil la lucrurile dorite.

Un alt aspect important vizează hainele din sezonul rece. Vara, le poți depozita într-un alt loc, pentru a evita aglomerarea dressingului. 

Similar, vara vă puteți limita la lucrurile pe care le purtați frecvent (pantaloni scurți, fuste, sandale, costume de baie etc.). Restul pot merge într-o cutie de depozitare, sub pat. 

Dressing pentru copii

Cel mai important lucru, în cazul alegerii unui dulap pentru copii, este să optezi pentru o structură de sine stătătoare, cum ar fi dulapurile care se fixează pe perete, pentru un plus de siguranță.

De asemenea, se potrivesc mai ales dulapurile mixte, dotate atât cu rafturi și setare, cât și cu o bară pentru umerașe. 

Pentru a-i învăța pe cei mici să fie responsabili cu organizarea propriilor lucruri, te poți asigura că rafturile și umerașele sunt la înălțimea lor. 

Indiferent de câte rafturi ai la dispoziție, optarea pentru cutii/coșuri te va ajuta să menții ordinea. Alegerea unor accesorii pentru depozitare în culori neutre va ajuta la echilibrarea aspectului anost al umerașelor, prin ținutele colorate ale copilului. 

Dressing pentru copii

Compartimentarea dressingului în funcție de alte caracteristici

Organizarea dulapului de haine te ajută, în primul rând, să găsești lucrurile de care ai nevoie mult mai repede. Adio, timp pierdut pentru găsirea acelui tricou care să se potrivească blugilor! Mai jos, poți citi mai multe despre compartimentarea în funcție de categorie, sezon și culori. 

Compartimentarea dressingului în funcție de categorie 

Compartimentarea dressingului în funcție de categorie este, probabil, cea mai populară modalitate de aranjare a hainelor în dulap. Fiecare categorie vestimentară are locul ei. Astfel, pantalonii merg la pantaloni, tricourile la tricouri și puloverele la pulovere.

Pe umerașe, categoriile devin: fuste la fuste, rochii la rochii, cămăși la cămăși și tot așa. Organizarea de acest fel îți permite să știi în orice moment unde sunt pantalonii sau bluzele pe care le dorești, la un moment dat. 

Compartimentarea dressingului in functie de culori

Compartimentarea dressingului în funcție de sezon 

O altă formă de organizare a hainelor se realizează în funcție de sezon. Hainele mai groase vor sta pe rafturile de sus, unde ai acces mai greu vara, sau separat, într-o cutie de depozitare.

În sezonul cald, hainele subțiri vor fi la îndemână, pentru acces facil. Odată cu venirea toamnei, hainele groase vin la nivel, iar cele subțiri vor sta pe rafturile de sus. 

Compartimentarea dressingului în funcție de culori

Compartimentarea dressingului în funcție de culori te ajută să le asortezi mai ușor. De asemenea, îți permite să observi imediat articolele care se potrivesc între ele, în special dacă ai mai multe piese din aceeași categorie, dar cu o nuanță diferită. 

Organizarea pe culori este preferată mai ales de persoanele pasionate de modă. 

Greseli de evitat in compartimentarea dressingului

Greșeli de evitat în compartimentarea dressingului

Frecvent, compartimentarea unui dressing poate pune probleme. Mai jos, sunt câteva greșeli frecvente și soluțiile pe care le ai la dispoziție:

 • lași prea mult spațiu gol – deseori, spațiul de deasupra dulapului rămâne liber; designerii recomandă ca acesta să fie folosit pentru a depozita fulare, eșarfe, genți sau pantofi;
 • în dressing este prea întuneric – multe dressinguri sunt lipsite de lumină, esențială pentru a alege ținuta dorită; poți îndrepta un corp de iluminat spre dressing; alternativ, poți opta pentru o piesă de mobilier cu LED-uri încorporate, ca să asiguri lumina de accent și de lucru;
 • alegi un dressing foarte mare într-un dormitor mic – un dulap uriaș afectează atmosfera din dormitor, cel mai popular loc pentru dressing; optează pentru un dressing minimalist și mută lucrurile pe care le folosești rar deasupra dulapului, într-o cutie de depozitare, sub pat, sau pe hol ori în debara;
 • îți planifici dulapuri la comandă mult prea înguste – există tendința de a alege dulapuri mai înguste pentru dormitoare mici; sunt de evitat adâncimile mai mici de 55 cm, dacă îți dorești să beneficiezi de o bară pentru umerașe; altfel, hainele vor fi împinse de uși; o posibilă opțiune este să alegi un dulap mai adânc, de 55-70 cm, și un sistem de închidere prin glisare.

dulapul de haine

Compartimentarea dressingului poate fi o provocare, mai ales dacă ai un spațiu restrâns sau folosești dulapul de haine la comun cu partenerul. Cu toate acestea, folosirea unor trucuri ușor de pus în aplicare, așa cum sunt și cele de mai sus, te poate ajuta să creezi o atmosferă aerisită și să ai acces rapid la lucrurile dorite. 

Sursa foto: Shutterstock   

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2021 Brico Dépôt România