Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Ce sunt pereții de accent și cum îi poți realiza

Ce sunt pereții de accent și cum îi poți realiza

Se încarcă...
2662 vizualizări

Pereții de accent reprezintă o alegere inspirată în strategia amenajărilor interioare. Deși acum sunt la modă, în fapt, nu au fost niciodată ignorați, fiind printre soluțiile foarte accesibile, cu zeci de variante posibile, pentru a crea decoruri creative. Avantajul major e că îi poți realiza fără prea mare efort, ca să dai un plus de personalitate oricărei încăperi. 

În cele ce urmează, vei afla tot ceea ce este important de știut despre pereții de accent, pentru a-i putea integra rapid și simplu în designul casei tale. 

Ce sunt pereții de accent

Un perete de accent, interior sau exterior, are o culoare, un design, model sau textură diferită de a celorlalți. Scopul lor este de a atrage privirea și sunt folosiți ca punct focal într-o cameră sau pentru o structură. Pereții de accent pot fi folosiți în orice încăpere din casă, începând cu livingul și terminând cu bucătăria, sunt un element care personalizează dormitorul și camera copiilor și pot crea contraste și armonii, în egală măsură. 

În funcție de detaliile acestora, pereții de accent pot genera un efect subtil sau dramatic, punând în valoare orice spațiu. Se potrivesc cu orice stil de amenajare interioară, se pot armoniza cu mobilierul modern sau clasic și sunt ușor de personalizat, în funcție de designul general al casei. Deși nu există reguli stricte pentru realizarea lor, o serie de detalii trebuie luate în calcul, dacă decizi să creezi un perete de accent într-una din camere. 

La Brico Dépôt vei găsi materialele și accesoriile necesare pentru a realiza un perete de accent. Fie că este vorba despre vopsele ori produse decorative pentru pereți și tavane, fie că preferi cele mai interesante și frumoase corpuri de iluminat interior, ideale pentru a pune în valoare pereții interiori, în oferta Brico Dépôt găsești idei și inspirație. De asemenea, ai posibilitatea de a comanda, inclusiv accesoriile necesare, online sau să le ridici direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.

peretii de accent

Ce materiale folosești

Rezultatele variază în funcție de materialele alese pentru amenajarea interioara. Acestea sunt esențiale și reprezintă elementul care îmbină culoarea și textura. 

Soluțiile pe care le poți utiliza sunt numeroase: 

  • vopsea mată sau lucioasă;
  • tapet - de la cel texturat la cel de mătase cu desene florale, dungi sau în stil englezesc;
  • lemn - grinzi, șipci, plăci de OSB, PAL, lambriuri, rigle, profile și scânduri lambriuri, adică tot atâtea soluții pe care le oferă lemnul pentru constructii;
  • piatră naturală pentru placări de interior de tip cărămidă naturală pentru camere sau faianță decorativă ori mozaic pentru bucătării și băi. 

Este bine de știut că unele dintre aceste materiale au un dublu rol, funcționând și ca izolatori termici, ceea ce contribuie la eficienta energetica a casei.

culoare perete de accent

Cum alegi culoarea unui perete de accent

Cel mai frecvent, culoarea ideală a unui perete de accent trebuie să fie în contrast cu schema de culori din cameră, dar la fel de bine poate fi aleasă și o culoare complementară cu acestea. Un alt criteriu necesar de luat în calcul este destinația încăperii. 

Peretele de accent în culoare închisă este potrivit pentru amenajări moderne, minimaliste și industriale. Reprezintă cea mai frecventă opțiune pentru definirea pereților de accent. Ia în calcul următoarele detalii: 

  • sunt o alegere ideală dacă scopul este de a genera contraste;
  • sunt potriviți în încăperile lungi și înguste (se colorează peretele îngust opus ferestrei sau cel de pe laterala peretelui pe care se află fereastra);
  • în camerele mici, folosește tonuri închise pe peretele opus ferestrei, pentru a echilibra spațiul;
  • în dormitor, colorează peretele de la capul patului;
  • pe hol, peretele de accent ideal este cel pe care sunt montate oglinzile, la fel cum este indicat și în baie;
  • cele mai potrivite culori sunt:
    • negru perlat;
    • vișină putredă;
    • griurile intense, mate sau perlate, cu sau fără pete;
    • albastrul dens;
    • verdele închis.

Peretele de accent în culori îndrăznețe este potrivit în camerele copiilor, dar poate fi folosit într-un living sau într-o zonă de tip open space. Este una dintre soluțiile care dau personalitate camerei și este ideal pentru o amenajare modernă, minimalistă sau în stil nordic. 

Secretul reușitei este ca restul amenajării să cuprindă tonuri neutre (alb, griuri, negru), astfel încât peretele de accent să iasă în evidență și să energizeze decorul. Totodată, culoarea aleasă pentru peretele de accent trebuie reluată în textilele sau accesoriile din cameră. 

Paleta cromatică pentru care poți opta este:

  • albastrul strălucitor;
  • roșul vibrant;
  • portocaliul;
  • galbenul solar.

Peretele de accent cu nuanțe calde este soluția pentru amenajările clasice, dar și pentru decorul minimalist. Reprezintă o alegere bună în camerele copiilor și dormitor, dar și pentru încăperi mici, bucătării și holuri. Culorile calde sunt una dintre strategiile eficiente pentru amenajarea unei locuinte mici, iar combinațiile inspirate dintre acestea personalizează și amplifică vizual spațiul.

Bine de știut: 

Atunci când alegi o culoare sau un material pentru peretele de accent, este bine să iei în calcul următoarele aspecte: 

 ➢ Peretele de accent devine punctul focal al camerei, astfel că se va face remarcat nu doar prin culoarea specială, ci și prin detalii care pot să fie:

  • tablouri;
  • corpuri de iluminat interior de tipul aplicelor;
  • elemente de arhitectură (firide, rafturi încorporate, un șemineu, arcade, elemente de stucatură).

 ➢ Ține cont de dimensiunile camerei. Culorile intense, îndrăznețe și închise se potrivesc spațiilor largi, iar cele dulci și blânde, celor cu suprafață mai mică.

 ➢ Ia în calcul funcția camerei. 

 ➢ Pereții de accent sunt ideali în camerele multifuncționale, pentru că ajută la delimitarea zonelor de interes. Aceștia pot separa, de exemplu, zona de luat masa de restul  livingului sau zona de dormit de cea destinată jocului ori temelor de la școală, în camera copilului. 
 ➢ Ține cont de detaliile arhitecturale ale camerei. Un perete de accent va scoate în evidență șemineul, ferestrele, un corp de mobilier special sau lucrările de artă care-l decorează.
 ➢ Peretele de accent trebuie să aibă un aspect unitar. Evită pereții care au uși, dar și pe cei cu detalii atipice. 
 ➢ Dacă nu ai un perete potrivit pentru o astfel de personalizare, ia în calcul tavanul. Un planșeu alb imaculat este perfect pentru o încăpere cu pereți colorați, după cum unul într-o nuanță mai densă este ideal în dormitor, deoarece va crea intimitate și o supradimensionare vizuală a spațiului.
 ➢ Ia în calcul ce tip de lumină folosești pentru a pune în evidență peretele de accent și alege în funcție de destinația încăperii lumina rece sau calda

peretii de accent potriviti

Pereții de accent potriviți pentru fiecare încăpere

Pereții de accent trebuie abordați în funcție de statutul camerei, tocmai pentru că fiecare încăpere oferă oportunități diferite. Pentru ca amenajarea să fie reușită, câteva idei pentru amenajarea unui perete de accent raportat la locul unde se află îți vor fi utile:

Perete de accent în living. Camera de zi este, prin definiție, un spațiu multifuncțional, iar peretele de accent contribuie la aceasta, ajutând la delimitarea zonelor de interes și la realizarea unui punct central. Peretele de accent înseamnă mai mult decât culoare, fiind necesară decorarea lui cu obiecte de artă, corpuri de iluminat, pentru a pune în valoarea textura și a crea profunzime.

Peretele de accent din dormitor are rol decorativ, accentuând amenajarea acestei zone. În fapt, îl poți folosi ca perete de accent pe cel de la capul patului, dar și pe cel care cuprinde fereastra, pentru a realiza o ambianță intimă și personală. Folosește tonuri calde și tapet cu aspect texturat, care să amplifice caracterul camerei.

Peretele de accent în bucătărie este modalitatea cea mai simplă care aduce culoare în acest spațiu. Un perete de accent în bucătărie va amplifica vizual spațiul și va contribui la definirea funcționalității acestei încăperi. Un detaliu care nu trebuie ignorat este alegerea surselor de iluminat pentru bucatarie, astfel încât să fie puse în valoare toate detaliile. 

Un perete de accent pe hol poate fi utilizat ca un element de legătură între zona de intrare și restul camerelor. Mai mult, acesta va genera un plus de spectacol și va defini personalitatea întregii locuințe. 

Dacă ai o casă cu grădină, nu omite nici impactul pe care îl au pereții de accent ai fațadei și pune-i în valoare folosind iluminatul curtii.   

Această pledoarie în favoarea pereților de accent trebuie privită ca pe un îndemn și ca pe o dovadă că schimbările mici, ușor de realizat, pot aduce un aer proaspăt în casă, pot recalibra decorul și îmbunătăți aspectul general. Și toate acestea, cu foarte puțin efort. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360