Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Ce putem si ce nu putem reconditiona - Pregatirea casei pentru sezonul rece

Ce putem si ce nu putem reconditiona - Pregatirea casei pentru sezonul rece

Se încarcă...
250 vizualizări

Cu totii ne dorim o casa mereu in tendinte, amenajata intr-un stil cat mai stylish, care sa contina elemente inovatoare. Deseori, dupa ce tocmai am finalizat un lung proces de amenajari, constatam ca ar mai fi lucruri de imbunatatit si, astfel, incepem sa elaboram planul pentru noi si noi renovari. Acest lucru este firesc, mai ales ca moda evolueaza intr-o maniera extrem de rapida, insa lucrurile trebuie atent gandite inainte de a fi puse in aplicare, tinand cont ca uneori nu putem reabilita la nesfarsit anumite obiecte de mobilier sau elemente pozitionate prin diferite unghiuri ale casei.


De aceea, este necesar sa cunoastem cateva aspecte importante, pentru a sti pana unde poate merge procesul de renovare si care sunt acele spatii sau obiecte pe care nu le putem reconditiona din diferite motive.
 
Renovare, reabilitare, restaurare: de ce ai nevoie cu adevarat?
Depistarea eventualelor carente in constructia casei este urmata de dorinta de a incepe toate procedurile necesare imbunatatirii acestora. Inainte de orice demers, trebuie, totusi, sa facem distinctia clara intre cateva tipuri de interventii pe care le putem avea, pentru a sti daca ceea ce avem in plan se potriveste cu adevarat.


1. Atunci cand vorbim despre renovare, este necesar sa stim ca acest procedeu implica un sir lung de operatiuni destul de complicate, iar perioada de desfasurare a lucrarilor integrale poate fi una indelungata, mai ales daca exista o varietate de lucruri de imbunatatit. Renovarea este o practica populara in randul celor care vor sa obtina o locuinta tot mai moderna, cu un grad de confort sporit si se poate realiza treptat, in functie de bugetul alocat. Totodata, ea trebuie realizata in momentul in care lucrurile chiar necesita o interventie pentru a functiona in conditii optime si ne scuteste de efotul continuu de a folosi metodele invechite si slab calitative.
2. Daca ne referim la reabilitare, este nevoie sa stim ca acest proces este cu mult mai complex decat cel de renovare si presupune aducerea intregii case sau a unei incaperi la parametri initiali de functionare. Acesta se realizeaza, in special, pentru cladirile vechi ale caror materiale initiale de constructie nu mai pot satisfice nevoile actuale ale oamenilor. Pentru ca este o interventie ampla, aceasta nu poate fi facuta decat in urma unui plan foarte bine definit, pentru derularea procedurilor necesare si alegerea obiectelor de mobilier potrivite.
3. Un al treilea tip de reconditionare este restructurarea, asemenator celui de reabilitare, care se refera la un sir de interventii asupra unei cladiri sau incaperi deteriorate, dar fara a modifica arhitectura initiala a constructiei. Este nevoie, in acest caz, de respectarea intocmai a finisajelor si se realizeaza, de cele mai multe ori, cu ajutorul unor echipe specializate de muncitori. Trebuie sa avem in vedere, insa, ca restructurarea necesita un buget consistent care poate chiar depasi o investitie de la zero.


Planuri de renovare: ce este indicat sa reabilitam si ce nu?
Pentru ca renovarea este cel mai raspandit procedeu in randul celor care isi propun sa schimbe ceva la aspectul casei, exista cateva criterii in functie de care trebuie sa ne ghidam de fiecare data inainte de a incepe lucrarile si de a achizitiona diferite materiale pentru planurile noastre.


• INVESTITIE PE TERMEN LUNG. Este firesc uneori sa ne dorim sa economisim banii si incercam sa gasim tot timpul variante alternative atunci cand ceva se defecteaza sau nu mai functioneaza corect. Pentru acest lucru, ne folosim de echipamente formate din scule si unelte potrivite pentru a remedia problema. Fie ca ni s-a defectat o usa sau un dulap, este foarte important sa evaluam prejudiciul si sa vedem daca mai putem salva ceva sau este cu adevarat nevoie de o schimbare radicala. Problema apare atunci cand, anumite obiecte de mobilier sau piese care intra in componenta intregii locuinte se strica iremediabil in momentul in care avem foarte mare nevoie de ele, tocmai din dorinta noastra de a economisi timp, bani si efort. De aceea, solutia cea mai eficienta este sa le schimbam atunci cand am sesizat neregulile, pentru a preveni o situatie mult mai neplacuta ce poate aparea ulterior si a avea garantia ca investim pe termen lung, in calitatea unor produse extrem de necesare.
 
• SIGURANTA. Un aspect important in ceea ce priveste renovarea este siguranta pe care o avem in urma realizarii procesului si chiar in timpul acestuia. Exista situatii in care decidem sa preluam de unii singuri sarcina de a reconditiona unele zone sau obiecte defectate, precum prizele sau instalatiile electrice. Fiind un spatiu cu risc major de accidentare, este de preferat sa nu actionam pe cont propriu in vederea rezolvarii unor astfel de situatii si sa apelam la un specialist care sa preia lucrarile.


 
• CONFORT. A fixa in repetate randuri aceleasi obiecte supuse deteriorarii poate fi o actiune benefica, daca ne referim la situatiile in care exista defectiuni minore care nu ne vor afecta pe mai departe. Insa, cum procedam atunci cand acelasi obiect ne da batai de cap in mod continuu si se intampla sa ne puna piedici in momente foarte importante din viata? Ei bine, varianta optima este sa facem din timp modificarile acelor obiecte si sa inlocuim acele elemente ce nu mai pot fi reparate. In acest fel, nu numai ca ne bucuram de o investitie pe termen lung, ci vom putea, in acelasi timp, sa petrecem linistiti momente relaxante alaturi de cei dragi, fara grija ca vor exista lucuri care sa impiedice buna desfasurare a evenimentelor din viata de zi cu zi.
 


Renovarea specifica toamnei: cum intampinam noul anotimp
Toamna vine cu o serie de schimbari pe care simtim sa le aplicam si asupra camerelor din locuinta noastra. Iar modificarile din garderoba, specifice noului sezon, ne determina sa aducem inovatie si in ceea ce priveste aspectul incaperilor si „vesmintele” pe care acestea le vor imbraca.


Ce renovam la inceput de toamna?
1. Peretii
Alegerea unei nuante noi pentru vopsirea peretilor la inceput de toamna este cel mai la indemana procedeu la care putem apela, pentru a schimba cu usurinta infatisarea camerelor. Multitudinea de vopsele ne ofera posibilitatea de a alege oricand o culoare placuta si potrivita pentru noul look de sezon. Cele mai populare culori sunt cele pamantii sau pale – galben, portocaliu, maron, rosu in concordanta cu tonurile naturale specifice toamnei si vizibile in mediul inconjurator.
 


2. Mobilierul
Schimbarea culorilor pe care le au peretii presupune de cele mai multe ori si modificarea planurilor in ceea ce priveste mobilarea camerelor. Pentru ca tonurile sa se armonizeze perfect, este nevoie de asortarea culorilor pieselor de mobilier, astfel incat acestea sa contrasteze cu restul incaperii. Este de preferat sa ne orientam catre un tip de mobilier masiv, in nuante tomnatice, accesorizat cu decoratiuni specifice acestui anotimp – cosulete decorative, frunze ornamentale. De regula, pentru ca living-ul este spatiul casei cel mai adesea vizat de aceste renovari caracteristice sezonului de toamna, accesoriile joaca si ele un rol deosebit de important si pot schimba in mod radical designul incaperii, unde vor fi primiti oaspeti si, implicit, vor avea ocazia sa fie introdusi in atmosfera relaxanta a zilelor de toamna. Tapetul sau stickerele ce reproduc franturi de cadre din natura pot fi potrivite pentru accesorizarea incaperilor in aceasta perioada.


 
3. Baia sau bucataria
Lucrarile de renovare pe care decidem ca este vremea sa le incepem nu tin neaparat de atribuirea unui nou aspect anumitor incaperi sau intregii case. Exista varii situatii in care ajungem sa facem modificari din ratiuni practice sau chiar din nevoia de a inlocui anumite piese care nu ne mai ofera confortul mult dorit sau pur si simplu care au fost depasite de cele nou aparute. In aceasta categorie se incadreaza renovarile in spatii precum baia si bucataria, iar cel mai adesea acestea presupun schimbarea tipului de gresie si faianta ales la inceput. Fie ca modelul nu ne mai este pe plac si simtim ca este timpul sa facem o schimbare, fie ca avem nevoie de placi noi care sa inlocuiasca gresia si faianta crapata sau deteriorata, inlocuirea acestora trebuie facuta in functie de activitatile uzuale, desfasurate in fiecare dintre aceste doua incaperi. In cazul baii, gresia este foarte potrivita pentru placarea podelei, iar materialul trebuie sa fie unul solid, in culori care sa nu evidentieze orice pata apare, dar si usor de intretinut, in acelasi timp (gresia din baie este predispusa la contactul frecvent cu apa), avand in vedere ca este vorba despre o investitie pe termen lung (schimbarea gresiei si a faiantei nu se face in mod frecvent, de regula la un interval de 3-5 ani). Aceleasi lucruri se aplica si in privinta bucatariei, unde se adauga si faptul ca este de preferat sa se aleaga un tip de placi specific traficului – cu grad sporit de rezistenta, usor de curatat si confortabil pentru picioare.
 


O altfel de renovare, curatenia de toamna


Schimbarea anotimpului nu coincide in mod obligatoriu cu o renovare pe care trebuie sa o faci in casa ta, ci poate lua forma unei curatenii generale pe care o aplici la inceput de sezon, pentru a conferi locuintei un aer proaspat si a te pregati de noile activitati pe care le aduce anotimpul brumei si al serilor racoroase.
Pentru un proces de curatare cat mai fluid, poti avea in vedere cateva repere utile care sa te ajute sa economisesti timp si efort.
 


✓ Aeriseste toate camerele si renunta la acele obiecte care ingreuneaza miscarea
✓ Organizeaza toate spatiile in functie de necesitate, folosind dulapuri compartimentate
✓ Inlocuieste paturile subtiri cu unele mai groase pentru a putea adapta casa la noul sezon
✓ Reimprospateaza aspectul geamurilor si asigura-te ca draperiile sunt in conditii bune
✓ Verifica sistemul de incalzire si electrocasnicele cu care este dotata bucataria
✓ Ai grija de plantele pe care le intretii, intrucat acestea pot suferi modificari in urma schimbarii temperaturii ambientale
✓ Asigura-te ca toate lampile functioneaza si dispun de becuri noi
✓ Restructureaza-ti garderoba, pastrand acele haine pe care le vei purta, in mod cert.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360