Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Ce este tinciul și cum îl aplici

Ce este tinciul și cum îl aplici

Se încarcă...
9437 vizualizări

Finisajele de calitate și aplicarea corectă a tinciului cresc rezistența casei, dar și valoarea imobilului. Mai jos, ți-am pregătit un scurt ghid despre ce este tinciul și care sunt diferențele față de glet, cum te ajută la nivelarea pereților, de ce unelte ai nevoie și despre costurile la care te poți aștepta, în ceea ce privește aplicarea tinciului.

Ce este tinciul

Diferențe și asemănări între glet și tinci

Instrumente necesare pentru aplicarea tinciului

Ce să știi înainte de aplicarea tinciului

Pașii necesari pentru aplicarea tinciului

Cât costă aplicarea tinciului

Ce este tinciul

Tinciul sau „tencuiala fină” este o formă de mortar uscat, obținut din nisip fin si pietris pentru constructii, care folosește cimentul pe post de liant. 

În general, se aplică după grunduire, ajutând semnificativ la obținerea unor finisaje aproape perfecte. 

Pentru o lucrare rezistentă în timp, este necesară o grosime a tinciului de 2-5 mm pe un singur strat.

Caracteristicile tinciului

Un tinci de calitate este esențial pentru eficiența sa pe termen lung. Un material slab calitativ va fi mai ieftin, însă, în timp, va necesita costuri suplimentare pentru întreținere și reparații. 

Iată care sunt principalele caracteristici ale unui tinci de calitate:

  • rezistența – tinciul (mai ales cel exterior) ar trebui să reziste stresului mecanic și schimbărilor bruște de temperatură; pe de altă parte, rezistența tinciului poate fi afectată atât de modul de amestecare al ingredientelor, cât și de aplicarea incorectă;
  • aderența – tinciul trebuie să se lipească bine pe peretele pe care este aplicat; un factor important în aderența tinciului este coeziunea; acest termen se referă la capacitatea materialului de omogenizare în momentul amestecării, imediat înainte de aplicare;
  • permeabilitatea – un tinci de calitate permite vaporilor să treacă, deci se previne apariția condensului și, mai apoi, a mucegaiului.

Tipuri de tinci

Tinciul poate fi aplicat ușor, pe pereții interiori și pe cei exteriori. Având în vedere acest aspect, există două tipuri de tinci:

  • Tinci exterior (tinci pentru pereți exteriori) – se aplică direct peste tencuiala cu mortar sau peste plăcile de polistiren. 
    • Tips&tricks: prin comparație cu tinciul pentru interior, acesta are o textură mai aspră. Totodată, este alb (de regulă) și are o rezistență mai mare la umiditate ridicată și condiții meteo nefavorabile.
  • Tinci interior (tinci pentru pereți interiori) – este mult mai fin decât tinciul de exterior.
    • Tips&tricks: deoarece trebuie să lase pereții să respire, materialul este rezistent la aburi. În funcție de producător, raportul dintre cimentul pentru constructii și nisip poate varia.

Diferențe și asemănări între glet și tinci

Multă lume tinde să pună egal între glet și tinci, însă, înainte de orice lucrare de renovare, este important să știi care este diferența dintre ele și ce avantaje aduce fiecare. Astfel, vei descoperi soluția potrivită pentru nevoile tale.

În general, gletul pentru constructii este o tencuială subțire, cu rol de nivelare a tavanului sau a pereților, înainte de a trece la zugrăvit. Materialul de construcții poate conține nisip, similar tinciului, însă poate fi realizat și pe bază de ciment alb, ipsos, var sau acril. 

Pentru finisajele interioare, însă, este recomandat tinciul, deoarece lasă peretele aproape perfect pentru a fi zugrăvit. 

Un avantaj major al tinciului este faptul că se prepară și se aplică ușor, indiferent dacă vorbim de pereții exteriori sau de cei interiori. De asemenea, prin comparație cu gletul, tinciul presupune folosirea unei cantități mai mici de material. 

În plus, îmbunătățește aderența vopselei care se aplică ulterior. Alegerea celei mai bune vopseli de interior aduce un plus calității tinciului și crește eficiența pereților în timp. 

În ceea ce privește gletuirea, este necesară o echipă de profesioniști, pentru a evita apariția denivelărilor. Totodată, dacă optezi pentru glet, este important să știi că există două variante: gletul de încărcare și gletul pentru finisaj. Primul este folosit pentru a îndrepta suprafețele, în timp ce gletul de finisaj este utilizat pentru finisarea pereților sau a tavanului, înainte de vopsire. 

O altă diferență importantă este și faptul că tinciul de interior se aplică într-un singur strat de finisaj. Doar în cazuri rare, poate fi necesar un al doilea strat, înainte de vopsire. 

Instrumente necesare pentru aplicarea tinciului

Pentru aplicarea corectă și eficientă a tinciului, este indicat să ai la îndemână următoarele instrumente și materiale:

  • 1-2 saci de tinci, în funcție de nevoi;
  • un vas în care să prepari amestecul;
  • un malaxor pentru amestecarea uniformă;
  • o gletieră;
  • o mistrie/cancioc/șpaclu;
  • o bidinea sau un trafalet;
  • o drișcă din polistiren;
  • mănuși de protecție.

Instrumentele și materialele necesare le poți lua de la Brico Dépôt, aliatul tău în renovarea locuinței. Aici te poți bucura de produse de calitate la prețuri avantajoase, dar și de:

  • atenție pentru mediu – 74% dintre produse sunt sustenabile, iar procentul este în creștere;
  • o gamă variată de produse, care se înnoiește în fiecare lună;
  • ridicarea produselor din magazin la doar patru ore de la comandă sau primirea lor direct la ușa ta.

ce este tinciul

Ce să știi înainte de aplicarea tinciului

Este foarte important să cunoști câteva lucruri, înainte de aplicarea tinciului. Astfel, vei asigura o aderență bună și o rezistență mare în timp. Iată câteva recomandări în acest sens:

  • asigură-te că lucrările de zidărie sunt finalizate corect și că s-a realizat izolarea eficienta a locuintei;
  • pregătește camera cu o zi înainte: pune o folie pe podea, pe ferestre, pe tocul ușii și pe alte suprafețe expuse; dacă este necesar, demontează întrerupătoarele și prizele; de asemenea, este important să te asiguri că sunt izolate și cablurile;
  • curăță peretele pe care urmează a fi aplicat tinciul; acesta trebuie să fie lipsit de praf, urme de grăsime sau ulei; poți folosi o lavetă uscată, pentru a elimina astfel de impurități;
  • asigură-te că suprafața este fixă, ca să previi mișcarea poziției în timpul lucrării, dacă aplici tinciul pe polistiren;
  • ai grijă ca peretele să fie complet uscat, înainte de aplicarea tinciului;
  • aplică o amorsă specială pentru tinci; după aproximativ 30 de minute, se va usca și vei putea trece la treabă;
  • urmărește întotdeauna instrucțiunile de pe ambalaj, deoarece modul de preparare poate fi diferit, în funcție de producător;
  • asigură izolația pereților - dacă ai cumpărat casa, este posibil ca izolarea de la mansarda să fie defectuoasă; înainte de orice lucrare, este important să asiguri izolația pereților, mai ales dacă îți dorești să folosești încăperea în alte scopuri decât depozitarea lucrurilor nefolositoare. 

SFAT PRACTIC

Intervalul ideal pentru aplicarea tinciului este de 5-30 de grade Celsius. După lucrare, este indicat să eviți expunerea peretelui la razele soarelui. 

De ce crapă tinciul

Mulți pereți crapă, iar cauza ține mai ales de un mod de lucru defectuos sau de folosirea unor materiale de calitate slabă. Printre principalele cauze posibile ale crăpării tinciului, se numără:

  • realizarea incorectă sau imediat după decofrare a zidăriei;
  • aplicarea necorespunzătoare a tencuielii;
  • aplicarea tinciului pe un perete umed; după tencuire, se așteaptă câteva săptămâni pentru uscarea completă;
  • nerespectarea timpului de așteptare între aplicarea straturilor de tinci, acolo unde este cazul;
  • aplicarea incorectă a varului lavabil; acesta trebuie aplicat în 2-3 straturi, respectând instrucțiunile de pe ambalaj și timpii de uscare.

Pașii necesari pentru aplicarea tinciului

Pentru o aplicare corectă a tinciului, este necesară urmarea unor pași:

Pasul 1: Pregătirea materialului

Într-o găleată generoasă, pune 2,5 litri de apă – lichidul se adaugă primul. Apoi, adaugă, treptat, 10 kg de tinci și amestecă ușor cu malaxorul, până la omogenizare. Dacă amesteci manual sau automat, procesul poate dura între 3 și 5 minute.

Pasul 2: Aplicarea tinciului

Cu o mistrie, ia o cantitate mică de tinci, pe care o așezi, apoi, pe gletieră. Cu mișcări simple, evită frecarea de perete și întinde cu gletiera un strat de aproximativ 5-6 mm sau mai subțire, în funcție de producător. De cele mai multe ori, este suficient un singur strat.

Pasul 3: Driscuirea tinciului

Driscuirea se referă la nivelarea tinciului, pentru ca suprafața peretelui să fie pregătită pentru var sau vopsea lavabila. Acest proces se realizează la aproximativ 5-20 de minute după aplicarea tinciului, în momentul în care acesta devine mai puțin lipicios. 

În cazul în care tinciul este prea moale și se va trage ușor de pe perete, este necesar să stropești cu apă și să întinzi puțin, pentru a obține un rezultat bun. Aplicat în acest mod, tinciul se usucă în maximum 48 de ore, în funcție de temperatură și de ventilația din cameră. După uscare, poți folosi o mătură uscată, pentru a îndepărta nisipul care s-a prins. 

Pasul 4: Vopsirea tinciului

Înainte de a trece la vopsirea propriu-zisă, este necesară amorsarea. Acest pas se realizează doar după uscarea completă a tinciului. Amorsa se va aplica folosind un trafalet sau o bidinea. Este posibil ca pereții cu tinci să distrugă perii instrumentelor. De aceea, este important să verifici peretele, pentru a te asigura că nu rămân peri după amorsare. 

După uscarea amorsei, vei aplica vopseaua, în două straturi, potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj. 

Dacă alegi o vopsea lavabilă, verifică gradul de lavabilitate; o vopsea bună rezistă la 1.000 de spălări. De asemenea, puterea de acoperire ar trebui să fie mai mare, dacă vopsești într-o culoare diferită de suport. Foarte important este să respecți timpul de uscare. Altfel, riști apariția urmelor pe pereți.  

cum se aplica

Cât costă aplicarea tinciului

Costul aferent aplicării tinciului variază în funcție de suprafața acoperită, dar și de locul aplicării (interior sau exterior). Este bine de știut că, deși o lucrare de calitate va costa mai mult, are o rezistență mai mare în timp și te scutește de alte cheltuieli aferente întreținerii sau chiar reparațiilor. 

De asemenea, pentru a obține o ofertă adaptată nevoilor tale, este indicat să apelezi, de la bun început, la o echipă de profesioniști. Aceștia îți vor spune atât prețul pentru manoperă, cât și informații referitoare la necesarul de materiale. Astfel, îți vei putea stabili un buget realist pentru renovări. 

Ca regulă generală, prețul manoperei pentru aplicarea de tinci pornește de la 8 lei pe metrul pătrat. 

În plus, aplicarea corectă a tinciului te ajută să ai o casa eficienta energetic. Acest lucru se traduce prin cheltuieli reduse pentru încălzirea locuinței, protejarea mediului și confort sporit. 

Aplicarea tinciului reprezintă un pas esențial pentru finisarea pereților. Acesta se pregătește și se aplică relativ ușor și îmbunătățește aderența lavabilei. Pe termen lung, investiția într-un tinci de calitate se va observa, deoarece pereții vor fi mai netezi, iar vopseaua va rezista mai mult timp. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360