Comandă de minim 300 lei și ai transport gratuit până pe 9 august! Consultă aici regulamentul campaniei. Spor la cumpărături!
Idei și inspirație
amenajare beci

Amenajarea beciului: cum valorifici la maximum spațiul disponibil

Se încarcă...
359 vizualizări

Atunci când vorbim despre amenajarea beciului, ne gândim, în special, la organizarea spațiului de depozitare, astfel încât să profităm cât mai mult de volumul încăperii. Amenajarea pivniței presupune, însă și alte două aspecte la fel de importante: alegerea materialelor potrivite pentru construirea beciului și asigurarea unei bune hidroizolații și ventilații. 

Valorificarea eficientă a spațiului este extrem de importantă, deoarece, în lipsa unei bune organizări, beciul va deveni doar o încăpere ticsită cu bunuri de care credem că am putea avea nevoie într-o zi sau pentru care nu vrem să luăm o decizie acum. În schimb, un beci bine organizat și compartimentat eficient îți va fi de mare folos pentru a depozita diverse scule, alimente conservate, obiecte pe care le utilizezi sezonier și alte bunuri pe care nu le folosești cu regularitate.

Din acest material, vei afla care sunt aspectele de care trebuie să ții cont în amenajarea beciului, dar și care sunt cele mai eficiente soluții de organizare a beciului, astfel încât să valorifici la maximum spațiul disponibil.

Ce materiale poți utiliza pentru construirea beciului

Amenajarea eficientă a beciului presupune trei etape importante:

 1. alegerea materialelor adecvate pentru construirea pivniței - ca să te asiguri că e o construcție durabilă, funcțională, ușor de întreținut și, de ce nu, estetică;
 2. organizarea spațiului din beci, astfel încât să poți depozita cât mai multe alimente și alte obiecte utile;
 3. asigurarea unei bune ventilații/aerisiri și hidroizolații - ca să creezi condițiile necesare pentru depozitare.

În ce privește materialele pentru realizarea beciului, poți alege între:

Bine de știut:

 • Cele mai practice și mai comune modele de beciuri sunt cele realizate din beton armat, deoarece reprezintă cea mai fiabilă opțiune pentru astfel de construcții. Printre numeroasele motive pentru alegerea acestui material se numără:
  • rezistența la eroziuni și stres mecanic;
  • rezistența la umezeală;
  • are numărul minim de rosturi, ceea ce este necesar pentru lucrul în subteran;
  • poate deveni impermeabil, cu ajutorul aditivilor speciali;
  • în cazul în care cedează, este reparabil în totalitate.

materiale pentru beci

Ce materiale sunt necesare pentru fundație și pereți

Etapele realizării fundației și pereților beciului presupun aplicarea mai multor straturi de diferite materiale, așa că vei avea nevoie de:

 • pietriș - constituie primul strat;
 • beton - pentru al doilea strat, ca să aduci la nivel;
 • amorsă - peste care vei aplica membrana bituminoasă în două straturi;
 • beton - pentru ultimul strat.

Bine de știut:

 • Pereții pot fi turnați direct din beton impermeabil sau se pot aplica membrana bituminoasă și mortar hidroizolator. În acest fel, te vei asigura că umezeala nu va afecta încăperea.

Ce materiale îți trebuie pentru pardoseală - ce se pune pe jos în beci?

Răspunsul cel mai potrivit la întrebarea „ce se pune pe jos în beci?” este betonul armat. Betonul este indicat pentru pardoseala beciului, deoarece este rezistent la infiltrații și eroziune și nu necesită intervenții pentru întreținere. Înainte de turnarea plăcii de beton, pe întreaga suprafață a beciului va fi turnată o membrană cauciucată, pentru a asigura hidroizolația pardoselii.

Dacă te gândești la acele beciuri rustice pe care le construiau bunicii noștri, în care pardoseala era din pământ, eventual cu un strat de pietriș deasupra, atunci trebuie să știi că aceasta este o opțiune bună, dacă intenționezi să depozitezi legume în beci. Un beci mic, cu pardoseală din pământ, va încetini deshidratarea fructelor și legumelor. Afla mai multe despre depozitarea alimentelor pe timp de iarna.

La Brico Dépôt vei găsi toate cele necesare pentru construirea beciului:

 • o gama variată de materiale pentru construirea beciului;
 • unelte, de la betoniere și roabe până la masini de gaurit si insurubat, care îți ușurează munca și te ajută să-ți pui în practică ideile;
 • soluții pentru depozitarea bunurilor și alimentelor;
 • dezumidificatoare și purificatoare de aer;
 • produse pentru depozitare etanșă, ex: lăzi de depozitare, cutii din plastic cu capac;
 • cele mai bune sfaturi pentru a profita la maximum de spațiul de care dispui.

După ce știi deja ce solutii de depozitare se pliază cel mai bine spațiului din beciul tău, ai posibilitatea de a comanda online materialele, de pe site-ul Brico Dépôt, cu ridicare din magazin în doar 4 ore sau cu livrare acasă. Astfel, îți rămâne mai mult timp pentru trierea obiectelor ce urmează să fie depozitate în beci.

Ponturi utile:

 • Dacă beciul este construit sub garaj, îți recomandăm să acorzi o importanță sporită hidroizolației și aerisirii încăperii, pentru a te asigura că nu vor apărea infiltrații sau mucegai. 

 

 • Poți realiza o intrare în beci chiar pe mijlocul garajului; în acest fel, ai posibilitatea să utilizezi intrarea ca pe o rampă de lucru, atunci când vrei să faci o verificare de rutină a autovehiculelor din garaj.

valorificarea spatiului de depozitare

5 idei de amenajare a beciului - valorificarea spațiului de depozitare

Motivul principal pentru care alegem să construim un beci este de a beneficia de spațiu de depozitare. Indiferent că îți dorești să depozitezi alimente peste iarnă, obiecte pe care nu le folosești în fiecare zi sau unelte și scule, un beci te poate ajuta să menții ordinea. Însă, pentru a profita la maximum de spațiu, ar trebui să acorzi o importanță deosebită organizării beciului. Cele mai practice soluții pentru organizarea și amenajarea beciului sunt:

 • amenajarea pe verticală cu ajutorul rafturilor;
 • așezarea articolelor în lazi pentru depozitare;
 • reutilizarea dulapurilor vechi;
 • etichetarea tuturor rafturilor/lăzilor și stabilirea de zone pentru diferite categorii de bunuri.

solutii de depozitare

1. Soluții de depozitare 

Rafturi de depozitare

Cea mai practică soluție pentru a organiza lucrurile depozitate în beci este să amplasezi cateva rafturi înalte, din plastic, lemn sau metal, pe pereții laterali. Unele rafturi pot fi folosite pentru depozitarea alimentelor, iar altele, pentru depozitarea bunurilor.

rafturi de depozitare

Lăzi de depozitare

Deoarece umiditatea este o problemă frecventă în beciuri, poți renunța la cutiile de carton și, în schimb, poți alege lăzile din plastic sau cutiile din plastic cu capac, pentru a depozita obiectele de sezon sau lucrurile pe care nu le folosești în mod regulat. Lăzile de depozitare din plastic vor face o treabă mai bună în a ține umezeala la distanță și, în plus, sunt ușor de mutat pe rafturi. Pentru o și mai bună organizare a obiectelor depozitate în beci, poți eticheta lăzile de depozitare în funcție de conținutul acestora și, astfel, vei ști întotdeauna unde poți găsi un anumit obiect.

lazi de depozitare

Cârlige rezistente pentru depozitarea pe verticală

Dacă optezi pentru depozitare pe verticală, atunci o soluție eficientă ar fi să montezi câteva carlige rezistente din metal, pe care să poți agăța, de exemplu, biciclete, scaune pliabile, scule. 

rafturi perforate

Panouri perforate

O soluție ingenioasă și la îndemână pentru depozitarea sculelor și/sau a materialelor de curățenie o reprezintă montarea unui panou perforat pe unul dintre pereții beciului. De asemenea, este ușor să personalizezi modul în care este aranjat panoul perforat, în funcție de nevoile tale. Placa perforată este extrem de eficientă pentru organizarea obiectelor mici, nu este costisitoare și o poți monta chiar tu.

2. Curățenie generală înainte de inaugurarea beciului

Odată ce am aflat care sunt cele mai practice soluții de depozitare, vom trece la următoarea etapă, în care vom stabili ce lucruri urmează să fie depozitate în beci. Dacă nu faci parte din categoria celor ce duc un stil de viață minimalist, știi deja că, în câțiva ani, va trebui să treci prin etapa curățeniei generale în beci. Prin urmare, îți recomandăm să acorzi atenție informațiilor prezentate în această rubrică, pentru a-ți organiza cât mai bine spațiul în beci, astfel încât să eviți dezordinea.

Așadar, este recomandat ca amenajarea beciului să înceapă cu o curățenie generală, în cadrul căreia vei renunța la lucrurile nefolositoare. Va fi greu să stabilești că un obiect nu-ți (mai) este de folos, însă este necesar să parcurgi această etapă; în caz contrar, acesta va ajunge, cel mai probabil, în beci, unde va aglomera inutil spațiul. Poți începe prin a goli toate dulapurile și spațiile de depozitare existente, astfel încât să poți evalua fiecare obiect. 

Separă obiectele în 5 categorii:

 • obiecte de păstrat: păstrează lucrurile pe care le folosești cu adevărat;
 • obiecte de donat: obiectele de valoare mai mică, încă în stare bună, dar pe care nu le mai folosești, cum ar fi jucăriile sau cărțile vechi, pot fi donate;
 • obiecte pe care le poți vinde: obiectele de valoare mai mare, care sunt în stare de funcționare, pot fi vândute online pe site-urile de profil;
 • obiecte de aruncat: scapă de orice lucru deteriorat sau care nu mai funcționează, mai ales dacă nu ai planuri imediate de a-l repara;
 • obiecte ce pot fi reciclate: păstrează acele obiecte cărora le poți da o funcționalitate nouă, diferită de cea inițială.

După ce ai sortat toate obiectele, organizează-le în teancuri, pe categorii, pe cele pe care intenționezi să le păstrezi. Acest pas te va ajuta să determini dacă trebuie să achiziționezi materiale de depozitare suplimentare și de ce tipuri de materiale ai putea avea nevoie.

depozitarea obiectelor in beci

3. Cum depozitezi eficient obiectele în beci

Accesibilitatea este esențială, în amenajarea beciului. Asigură-te că spațiile de depozitare sunt ușor de accesat. Acesta este un aspect foarte important, pentru a preveni dezordinea. Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont: 

 • Articolele și cutiile pe care le accesezi mai frecvent ar trebui să fie mai ușor de accesat. Păstrează aceste recipiente pe rafturi care sunt la nivelul ochilor sau mai jos și nu le îngropa în spatele altor lucruri.
 • Nu depozita cutiile prea sus. Va fi mai greu de ajuns la ele. Acestea vor fi și mai dificil de mutat, iar fără un suport suplimentar, pot cădea. Dacă trebuie să depozitezi lucruri mai sus, investește în rafturi rezistente, astfel încât să nu trebuiască să muți recipientele din partea de sus, pentru a ajunge la cele de mai jos.
 • Nu depozita prea în spate lăzile cu obiecte. Îți va fi, de asemenea, greu să ajungi la ele.
 • Depozitează obiectele mai grele lângă scări, pentru a reduce distanța de transport.

4. Idei de amenajare a unei pivnițe tip cramă

Dacă beciul tocmai a fost construit, atunci este momentul să treci la etapa de amenajare beci și să stabilești împreună cu profesioniștii de la Brico Dèpôt care sunt cele mai bune soluții. Vei găsi răspunsuri la toate întrebările privind opțiunile de depozitare și vei putea alege, în funcție de destinația principală a beciului, soluțiile de depozitare potrivite. 

De exemplu, dacă te tentează ideea de amenajare cramă acasă și ai optat pentru unul din acele modele de beciuri din piatra, asemănătoare unei crame, atunci soluțiile de depozitare ar fi indicat să nu acopere pereții beciului. În acest fel, farmecul rustic al beciului nu va fi obturat. În astfel de modele de beciuri din cărămidă sau piatră, poți amplasa rafturi din lemn.

5. Construirea beciului sub garaj

O practică des întâlnită, atunci când cauți idei de amenajare a unei pivnițe, o reprezintă construirea beciului sub garaj. În acest fel, economisești spațiu, construind pe verticală. Totodată, acoperi riscurile temperaturilor extreme și ale precipitațiilor ce ar putea compromite bunurile și alimentele depozitate în beci, eliminând posibilitatea pătrunderii umezelii prin planșeu.

Ideea construirii unui beci sub garaj este practică și permite amenajarea unor beciuri funcționale și estetice, dar și bine echipate, cu rafturi de depozitare pentru păstrarea alimentelor conservate sau a sculelor. 

Hidroizolația și aerisirea beciului

Hidroizolația și aerisirea beciului sunt două aspecte importante în amenajarea beciului, deoarece de realizarea corespunzătoare a acestora depinde păstrarea în condiții optime a bunurilor și alimentelor pe care le vei depozita aici. Este indicat să amplasezi în beci un termohigrometru, care să-ți indice în orice moment temperatura și nivelul umidității din încăpere. Un beci bine construit, hidroizolat și aerisit corespunzător va menține temperatura relativ constantă. O temperatură între 10-15 grade Celsius pe tot parcursul anului este ideală pentru a depozita atât alimente conservate, cât și alte bunuri.

Dacă ai observat că pereții beciului prezintă semne de umezeală sau că alimentele depozitate în beci au început să prindă mucegai, e semn că există o problemă la sistemul de hidroizolație și că vaporii de apă intră în beci.  

Atunci când construiești casa de la zero, ia în calcul o fundație casă cu beci, deoarece această încăpere acționează precum o pernă de aer, contribuind la o mai bună izolație a casei. Însă, pentru a fi utilizabil și viabil, beciul necesită o protecție eficientă împotriva umidității. În caz contrar, poate apărea igrasia, care, odată ajunsă în beci, se poate extinde și în casă. 

Dacă știi că pânza freatică se află la adâncime mică față de sol, pentru o bună hidroizolație a beciului, îți recomandăm să:

 • instalezi un sistem de drenaj;
 • instalezi un sistem de ventilație;
 • amplasezi un dezumidificator eficient.

Alături de o hidroizolație corespunzătoare, un dezumidificator te poate ajuta să menții umiditatea sub control. Intervalul optim de umiditate în beci este între 30 și 50%, potrivit National Institutes of Health. Majoritatea dezumidificatoarelor pot extrage între 30 și 60 de litri de apă din aer pe zi; așadar, reprezintă o soluție rapidă pentru reglarea nivelului umezelii din beci, dar cea mai bună variantă pe termen lung este aceea de a impermeabiliza pereții.

În ce privește aerisirea beciului, dacă acesta este construit sub casă, cea mai bună opțiune ar fi să instalezi un sistem de ventilație. De asemenea, dacă ai posibilitatea, poți opta pentru ventilarea manuală, ce presupune construirea unui sistem care să permită aerului de afară să pătrundă în interior. Poți opta pentru grilaje sau ferestre mici, însă va trebui să acorzi o atenție sporită proiectului, astfel încât să te asiguri că apa nu va pătrunde în interior prin intermediul căilor de aerisire.

De asemenea, poți amplasa în beci un purificator de aer, al cărui rol este de a atrage aerul în unitate și de a-l trece printr-o serie de filtre. Aceste filtre rețin o varietate de particule microscopice, inclusiv spori de mucegai și mucegai, alergeni, bacterii și praf. După ce purificatorul de aer a filtrat aerul, acesta împinge aerul curat înapoi în beci. Un lucru de care trebuie să ții cont este că, dacă achiziționezi un purificator de aer, va trebui să schimbi filtrele interne în mod regulat. 

Așadar, beciurile pot deveni încăperi uimitoare, dacă sunt bine executate, iar spațiul este valorificat la maximum. De aceea, este indicat să te asiguri, în primul rând, că beciul este organizat și amenajat corespunzător, astfel încât să răspundă cât mai bine scopului pentru care a fost construit.

Sursă foto: Shutterstock.com, Bricodepot.ro

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2021 Brico Dépôt România