Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

5 moduri prin care poți să-ți scalzi întreaga locuință în lumină naturală și energie bună

O casă plină de lumină naturală nu este doar plăcută din punct de vedere estetic, ci îți aduce și numeroase alte beneficii. În primul rand, lumina naturală îți crește nivelul de productivitate. Un studiu a demonstrat că cei care lucrează expusi la lumina naturală au mai multă energie față de cei care lucrează la lumina becului. Spre exemplu, casierii care au lucrat sub luminatoare naturale au avut cu 40% mai multe încasări.

Beneficiile luminii naturale asupra organismului:

  • ajută organismul să producă vitamina D necesară pentru absorbția calciului și pentru dezvoltarea oaselor;
  • are efect de prevenire a anumitor tipuri de cancer, a bolilor de inimă și a depresiei;
  • asigură o funcționare mai bună a ochilor și o stare generala mai bună; atunci cand nu petreci macar 30 de minute în lumină naturală ești mai predispus la stări de anxietate și depresie;
  • expunerea la lumină naturală reglează ritmul circadian, mai exact ciclul de somn și stare alertă; astfel, te poți bucura de un somn bun și te simți mai odihnit.

Ti-am pregatit, mai jos, 5 moduri în care îți poți transforma casa într-o oază plină de lumină naturală.

1. Pereți albi

Modul în care este reflectată lumina din exterior în interiorul casei este influențată de culoarea pereților tăi. Pentru ca tu să alegi nuanța care va crea un spațiu cât mai luminos, ai în vedere valoarea indicelui de reflexie a luminii, care variază de la 100% pentru albul pur, la 0% pentru negru. Culorile cuprinse în acest interval au o valoare mai mică sau mai mare a acestui indice, astfel încât, de exemplu, galbenul va reflectă lumina în toată încăperea, în vreme ce niște pereți bleumarin o vor absorbi.

Cel mai simplu truc prin care poți obține o cameră luminoasă este, deci, să alegi albul pentru pereți. Atunci când și tavanul rămâne alb, se produce o iluzie optică de profunzime, iar încăperea va părea și mai spațioasă. În cazul încăperilor deosebit de mici sau de înguste, aceste idei completate de o pardoseală albă, vor transforma orice percepție asupra spațiului și a funcționalității lui.

2. Oglinzi

Dacă ai un coridor îngust, unde nu intră prea multă lumina naturală, folosește-te de oglinzi. Spre exemplu, dacă poziționezi o oglindă lângă cea mai apropiată fereastră, lumina se reflectă în ea și, îndrumată de tine, își va găsi drumul către colțurile întunecoase ale coridorului, holului sau ale încăperii pe care vrei să o transformi optic.

Dacă poziționezi oglinda vizavi de o fereastră, ea va reflecta imaginea de afară și va crea iluzia că ai mai multe ferestre decât în realitate. Poți alege să creezi aranjamente din mai multe oglinzi mici pe un perete sau una mare care să îți lumineze toată camera.

3. Materiale care reflectă lumina

Același efect îl poți obține și cu mese din sticlă sau cu accesorii metalice în restul casei. Ai grijă să nu poziționezi mobilă prea înaltă sau voluminoasă în dreptul unei ferestre, deoarece aceasta va bloca lumina naturală.

Când ești în procesul de decorare, alege elemente și mobilă cu suprafețe strălucitoare, care să reflecte lumina. Spre exemplu, în baie sau bucătărie poți folosi gresie și faianță cu finish glossy, care să multiplice prin reflexie lumina disponibilă.

4. Ferestre descoperite

Perdelele groase, jalulezele și draperiile absorb lumina naturală. Prin eliminarea lor, încăperea va deveni instant mai luminoasă. Dacă vrei să îți păstrezi intimitatea, folosește în loc perdele din materiale ușoare, precum organza, pânză și voal și culori deschise (alb, crem, nuanțe pastelate), care permit luminii să treacă.

Acolo unde este posibil, alege să folosești uși din sticlă sau care au încorporate geamuri de sticlă. Poate nu vei alege să folosești un geam transparent pentru ușa de la intrare, dar poți integra unul în ușa de la hol sau de la bucătărie. Astfel, razele solare vor trece prin sticlă și spațiul din interiorul casei va părea instant mai luminos.

5. Luminatoare în tavan


Dacă ești în procesul de construire a unei case cu mansardă, o soluție eficientă, dar și costisitoare este instalarea unor luminatoare la nivelul tavanului. Acestea permit accesul uniform al luminii direct prin tavan, astfel încât camera va fi luminată natural până la apusul soarelui.

Surprinzător sau nu, lumina care pătrunde printr-un luminator din acoperiș este mult mai puternică decât cea care pătrunde printr-o fereastră poziționată pe lateralul casei. Cantitatea și uniformitatea luminii sunt benefice pentru activitatea oculară și, în plus, consumul de energie electrică va fi mult mai mic pe timpul zilei, implicit și costurile facturilor.

Dacă vrei să te bucuri de beneficiile luminii naturale, poți integra cât mai multe din ideile de mai sus în decorul și construcția casei tale. Poate fi un pas mic precum cumpărarea unei oglinzi și poziționarea ei în locul potrivit sau o investiție pe termen lung, cum este integrarea unui luminator în tavan.

Câte din ideile de mai sus se regăsesc în casă ta?

te-ar mai putea interesa

Înainte de a începe - cunoaște-ți spațiul (rezistență ridicată/durabilitate etc.)
Ți-ai eliberat ziua; ai uneltele necesare, ești hotărât și pregătit să începi. Nu vrem să-ți stricăm entuziasmul, dar îți cunoști cu adevărat spațiul? Știm că este tentant
citește mai mult
Creează o zonă de relaxare pentru copii
O zonă grozavă doar pentru adolescenți Casa ta înseamnă persoanele care locuiesc în ea. Și a face fiecare spațiu potrivit pentru familia ta în cel mai bun mod posibil. Deci,
citește mai mult
Redă viață bunurilor tale prețioase
Este surprinzător și poate puțin îngrijorător cât de multe lucruri avem în casele noastre. Și când ne împiedicăm de ceva ce am uitat, începe să ne apuce nostalgia.
citește mai mult
Creează trei spații în unul singur
Crearea a trei spații în unul singur Copilul tău și nevoile lui se schimbă mereu... corect? Așa că, dormitorul lui este un loc perfect pentru a crea zone dedicate pentru cele trei lucruri
citește mai mult
Reîmprospătarea unui dormitor pentru copii pentru a se potrivi unui adolescent
Dormitoare - de la copilărie la adolescență E timpul să acceptăm realitatea. Au crescut, iar dormitorul lor este demodat. Acum este momentul să transformi dormitorul adolescenților tăi într-un
citește mai mult
Cum să recondiționezi folosind vopsea pentru renovare
Cu atât de multe tipuri diferite de vopsele pentru renovare, poți recondiționa cu ușurință cea mai mare parte din obiectele care se află în camera copiilor tăi chiar acum. Indiferent
citește mai mult