MENIU

Sustenabilitate

Incepand cu 2013, Brico Depot Romania este parte a grupului Kingfisher. ,

Toate companiile din grupul Kingfisher, inclusiv Brico Depot Romania consider─â c─â oamenii investesc ├«n cas─â cu scopul de a o transforma ├«ntr-un loc care s─â corespund─â nevoilor lor ┼či care s─â reflecte propria personalitate.

Proiectul Net Positive reprezint─â manifestul nostru de a ├«mbun─ât─â╚Ťi via╚Ťa clien╚Ťilor ╚Öi a comunit─â╚Ťilor pe termen lung.

Prin acest proiect ne propunem s─â avem un impact pozitiv asupra oamenilor ┼či comunit─â┼úilor, s─â protej─âm mediul, s─â reducem emisiile de carbon, s─â nu risipim nimic ┼či s─â contruim bun─âstare.

ÔÇťCREDEM C─é O CAS─é BUN─é ESTE UNA CARE ESTE SUSTENABIL─é, S─éN─éTOAS─é, EFICIENT─é DIN PUNCT DE VEDERE AL RESURSELOR ┼×I AL ENERGEI ┼×I U┼×OR DE ╚ŐNTRE┼óINUT DIN PUNCT DE VEDERE FINANCIAR.ÔÇŁ

V├ęronique Laury (Chief Executive Officer)

Raportul de Sustenabilitate Kingfisher 2015/2016
Citește raportul
ECONOMIE DE ENERGIE
DE╚śEURI ECHIPAMENTE ELECTRICE ┼×I ELECTRONICE
BATERII
LEMN ┼×I PRODUSE DIN LEMN

Eficienţa energetică constituie în prezent o condiţie esenţială a dezvoltării durabile la nivel mondial.

Toate energiile neregenerabile sunt produse pornind de la un stoc finit de materii prime prezente în sol, a căror regenerare nu este posibilă.

Eficien╚Ťa energetic─â se bazeaz─â ├«n general pe optimizarea consumului. Ea urm─âre╚Öte, de asemenea, reducerea costurilor (directe ╚Öi indirecte) ecologice, economice ╚Öi sociale induse de produc╚Ťia, transportul ╚Öi consumul de energie. Aceasta ajut─â la reducerea amprentei ecologice.

Reducerea consumului de energie și încetarea risipei de energie sunt din ce în ce mai importante pentru Uniunea Europeană.

Uniunea European─â a stabilit standarde minime ├«n materie de eficien╚Ť─â energetic─â ╚Öi norme de etichetare ╚Öi de proiectare ecologic─â pentru produse.

├Än ceea ce prive╚Öte eficien╚Ťa energetic─â a produselor, la nivelul Uniunii Europene s-au introdus mai multe m─âsuri, printre altele, pentru:

 • indicarea, prin etichetare ╚Öi informa╚Ťii standard referitoare la produse, a consumului de energie ╚Öi de alte resurse ale produselor legate de energie care au un impact semnificativ, direct sau indirect, asupra consumului de energie
 • stabilirea de cerin╚Ťe de proiectare ecologic─â pentru produsele cu impact energetic
ETICHETA ENERGETICA

Etichetele energetice sunt create pentru a ar─âta unde se situeaz─â un aparat pe o scar─â de la A la G, ├«n func╚Ťie de consumul s─âu de energie. Clasa A (verde) este cea mai eficient─â din punct de vedere energetic ╚Öi clasa G (ro╚Öu), cel mai pu╚Ťin eficient─â. C├ónd majoritatea aparatelor de un anumit tip ajung la clasa A, mai pot fi ad─âugate cel mult alte 3 clase: A+, A++ ╚Öi A+++.

Etichetele energetice le permit consumatorilor s─â economiseasc─â bani aleg├ónd produse care consum─â mai pu╚Ťin─â energie. Etichetele pot, de asemenea, s─â ├«ncurajeze ├«ntreprinderile s─â creeze ╚Öi s─â investeasc─â ├«n proiectarea eficient─â din punct de vedere energetic a produselor.

Etichetele energetice sunt obligatorii pentru toate aparatele v├óndute ├«n UE pentru care exist─â o cerin╚Ť─â sau o reglementare referitoare la etichetare. Acestea trebuie afi╚Öate ├«n mod vizibil pe fiecare aparat din magazin.

Produse care trebuie s─â aib─â etichete energetice sunt:

 • Aparate de aer condi╚Ťionat
 • Aparate de g─âtit (de uz casnic)
 • Ma╚Öini de sp─âlat vase (de uz casnic)
 • Dispozitive de ├«nc─âlzire (a interioarelor ╚Öi a apei)
 • L─âmpi (direc╚Ťionale ╚Öi cu LED)
 • L─âmpi (de uz casnic)
 • L─âmpi (fluorescente)
 • Aparate pentru ├«nc─âlzire local─â
 • Aparate frigorifice (de uz casnic)
 • Aparate frigorifice (de uz profesional)
 • Cazane cu combustibil solid
 • Televizoare
 • Usc─âtoare de rufe
 • Aspiratoare
 • Aparate de ventila╚Ťie (de uz reziden╚Ťial)
 • Ma╚Öini de sp─âlat rufe (de uz casnic)

Prin achiziţionarea produselor cu clasa energetică AA+, A++ și A+++ realizaţi o economie substanţială de energie electrică.

În magazinele noastre găsiti o gamă diversă de produse cu clasa energetică AA+, A++ și A+++.

CERINȚE DE PROIECTARE ECOLOGICĂ

Directiva ErP stabile┼čte cadrul normativ pentru proiectarea ecologic─â. Cerin┼úele specifice de conformitate sunt detaliate ├«n Normele de Aplicare publicate de Comisia European─â.

Aceste norme de aplicare sunt pentru categoriile de produse enumerate mai jos :

 • EC 1275/2008: Modul standby oprit / ├«ntreruperea consum ului energetic
 • EC 107/2009: Cutie set-top simpl─â
 • EC 244/2009: L─âmpi non-direc┼úionale de uz casnic
 • EC 245/2009: L─âmpi fluorescente, balast electronic, luminator
 • EC 278/2009: Surs─â de alimentare extern─â
 • EC 640/2009: Motoare electrice
 • EC 641/2009: Pompe de circula┼úie
 • EC 642/2009: Televiziune
 • EC 643/2009: Frigider de uz casnic
 • EC 1015/2010: Ma┼čin─â de sp─âlat de uz casnic
 • EC 1016/2010: Ma┼čin─â de sp─âlat vase de uz casnic
 • EC 327/2011: Ventilatoare (125W – 500kW)

Proiectarea ecologic─â reprezint─â ob┼úinerea produsului cu cel mai mic impact asupra mediului ├«nconjur─âtor, pentru a c─ârui produc┼úie, transport, folosin┼ú─â ┼či reciclare se folosesc ra┼úional materiile prime, analiza acestora este f─âcut─â pentru toat─â perioada de via┼ú─â a acelui produs incluz├ónd ┼či nevoile sociale.

Echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate ├«n gospod─ârie ori aruncate la ├«nt├ómplare. Ele trebuie colectate ╚Öi reciclare corect din ra╚Ťiuni ce ╚Ťin de protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor, de riscul pe care ├«l prezint─â poten╚Ťialul lor toxic, precum ╚Öi de protejarea resurselor naturale ale p─âm├óntului.

Legisla┼úia ├«n vigoare clasific─â de┼čeurile de echipamente electrice ┼či electronice ├«n 10 categorii:

 1. aparate de uz casnic de mari dimensiuni
 2. aparate de uz casnic de mici dimensiuni
 3. echipamente informatice ┼či de telecomunica┼úii
 4. echipamente de larg consum
 5. echipamente de iluminat
 6. unelte electrice ┼či electronice (cu excep┼úia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni)
 7. juc─ârii, echipamente sportive ┼či de agrement
 8. dispozitive medicale (cu excep┼úia tuturor produselor implantate ┼či infectate)
 9. instrumente de monitorizare ┼či control
 10. distribuitoare automate

De┼čeurile de echipamente electrice ┼či electronice nu trebuie s─â fie aruncate ├«mpreun─â cu de╚Öeurile menajere, ci trebuie s─â fie preluate de un sistem de colectare, ├«n conformitate cu Directiva 2012/19/UE. Acestea vor fi reciclate, pentru a minimiza impactul asupra mediului. Produsele electrice ╚Öi electronice sunt periculoase pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru s─ân─âtatea uman─â, ca urmare a prezen╚Ťei unor substan╚Ťe periculoase.

Depozitarea adecvat─â ╚Öi colectarea aparatului dvs. uzat , contribuie la protejarea mediului ├«nconjur─âtor ┼či a s─ân─ât─â┼úii publice ┼či sunt condi┼úii de baz─â ale recicl─ârii echipamentelor electrice ┼či electronice uzate.

Pentru informaţii suplimentare privind depozitarea echipamentelor electrice și electronice uzate , vă rugăm să contactaţi autorităţile locale, centrul de colectare a unor astfel de aparate sau reprezentantul de vânzări de la care aţi achiziţionat aparatul.

Bateriile uzate nu trebuie s─â fie aruncate ├«mpreun─â cu de╚Öeurile menajere.╚Őn fiecare magazin Brico Depot , exist─â o zon─â special amenajat─â pentru colectarea de┼čeurilor de baterii. Elimin├ónd de┼čeurile de baterii folosind aceast─â zon─â special─â de depozitare, contribui┼úi la prevenirea unor efecte majore asupra mediului ├«nconjur─âtor ┼či s─ân─ât─â┼úii noastre, a tuturor.

Exploatarea ilegal─â a lemnului – recoltarea lemnului ├«ntr-un mod care ├«ncalc─â legisla╚Ťia sau reglement─ârile din ╚Ťara de recoltare – are un grav impact economic, de mediu ╚Öi social asupra unora dintre cele mai valoroase p─âduri ale lumii ╚Öi asupra comunit─â╚Ťilor care depind de ele.

Regulamentul (UE) 995 /2010 cunoscut ╚Öi ca EUTR - este un regulament European care urm─âre┼čte ├«n principal prevenirea ┼či combaterea comer┼úului cu lemn recoltat ├«n mod ilegal ┼či continuarea particip─ârii active a Uniunii Europene ┼či a statelor membre la punerea ├«n aplicare a rezolu┼úiilor ┼či acordurilor globale ┼či regionale referitoare la chestiuni ce vizeaz─â p─âdurile.

Managementul forestier durabil reprezint─â administrarea ┼či folosirea p─âdurilor ┼či terenului forestier ├«ntr-un mod ┼či la un nivel la care se men┼úine biodiversitatea,productivitatea,capacitatea de regenerare,vitalitatea ┼či poten┼úialul de a ├«ndeplini acum ┼či ├«n viitor func┼úiile ecologice,economice ┼či sociale relevante, la nivel local,na┼úional ┼či global ┼či care nu aduce prejudicii altor ecosisteme.

Pin intermediul sistemelor de certificare forestier─â,se acord─â un plus de credibilitate, prin faptul c─â respectarea principiilor (recunoscute la nivel interna╚Ťional), ce definesc un management forestier responsabil, este verificat─â de c─âtre un organism acreditat, independent, ├«n cadrul unui proces transparent.

Certificarea managementului forestier este un act voluntar, procesul de certificare putând fi demarat numai la solicitarea proprietarului, respectiv administratorului pădurii respective.

Exist─â mai multe sisteme de certificare forestier─â iar dou─â dintre ele sunt cele mai cunoscute ┼či anume FSC (Forest Stewardship Council) ┼či PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).